Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Επιστήμονες Οι πίνακες με όλες τις επιβαρύνσεις για 2018 και 2019

Επιστήμονες

Οι πίνακες με όλες τις επιβαρύνσεις για 2018 και 2019

Τι θα πληρώσουν οι επιστήμονες με το νέο καθεστώς που ισχύει από φέτος n Ερχεται και έξτρα χαράτσι από του χρόνου

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ30/01/2018 08:00 |
Οι πίνακες με όλες τις επιβαρύνσεις για  2018 και 2019
  0  0 Google +0  0
Οι επιβαρύνσεις για τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους  έρχονται φέτος όχι από το φορολογικό μέτωπο αλλά από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η βάση υπολογισμού των εισφορών άλλαξε. Υπολογίζονται πλέον επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Το φετινό καθεστώς είναι μεταβατικό καθώς, αντί για το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, θα προστεθεί στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα το 85%. Από το 2019 θα ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Οπως μας εξηγεί ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης, από φέτος δημιουργούνται δύο ειδών εισοδήματα: το φορολογητέο και το ασφαλιστέο, όπου ασφαλιστέο εισόδημα είναι το φορολογητέο μαζί με τις καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Στο μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον Νίκο Φραγκιαδάκη, πέραν της επιβάρυνσης που θα επιφέρει η πιο πάνω διάταξη, η φιλοσοφία υιοθέτησής της είναι να εξισωθεί η ασφαλιστική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο μεικτό εισόδημα και όχι στο φορολογητέο.
Τον λογαριασμό φόρων και εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και το 2019 γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές, υγειονομικοί παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», με την παραδοχή ότι οι φορολογούμενοι έχουν αποκτήσει τα συγκεκριμένα έτη τα ίδια εισοδήματα  
Πως γίνεται ο υπολογισµός
Για το έτος 2018, κατά το οποίο εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, η στήλη «φορολογητέο εισόδημα 2018» έχει προκύψει μετά την αφαίρεση των εισφορών ΕΦΚΑ του 2017 (26,95%) από το φορολογητέο του 2017. Το ασφαλιστέο εισόδημα είναι το φορολογητέο μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Για τον υπολογισμό των εισφορών ΕΦΚΑ, το ασφαλιστέο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 15% και έχουν υπολογιστεί εκτός από τις εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας (26,95%), εισφορές για επικούρηση 7% και πρόνοια 4% για τους δικηγόρους, μηχανικούς και πρόνοιας 4% για τους γιατρούς και υγειονομικούς. Επίσης έχει προστεθεί εισφορά 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ.
Για το έτος 2019 φαίνονται οι επιβαρύνσεις τόσο τοι φορολογικές όσο και οι ασφαλιστικές, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών και χωρίς την έκπτωση 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: