Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

«Φορολογική κόλαση» και το '18, στο β' εξάμηνο οι... λυπητερές

«Φορολογική κόλαση» και το '18, στο β' εξάμηνο οι... λυπητερές
Και φέτος ο προϋπολογισμός θα είναι οπισθοβαρής κάτι που θα έχει ως συνέπεια να γεννηθούν ακόμη περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.
02 Φεβ 2018 - 09:56
Picture 0 for «Φορολογική κόλαση» και το '18, στο β' εξάμηνο οι... λυπητερές
Ούτε οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν νωρίτερα, ούτε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει πιο κοντά στον χρόνο ούτε οι φορολογούμενοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε περισσότερες δόσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στο πρώτο εξάμηνο θα ζούμε σε έναν «φορολογικό παράδεισο» και στο δεύτερο εξάμηνο θα πέσει και πάλι ο αριθμός στο κεφάλι μας.

Αυτό επιβεβαιώνεται και με νούμερα: Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού πριν την αφαίρεση των επιστροφών φόρων θα πρέπει να φτάσουν στα 21,652 δις. ευρώ με τον μέσο μηνιαίο όρο να ανέρχεται στα 3,6 δις. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου. Στο β’ εξάμηνο, όμως, τα έσοδα θα πρέπει να εκτιναχθούν στα 31,08 δις. ευρώ ή στα 5,18 δις. ευρώ ανά μήνα.

Όλες οι μεγάλες  φορολογικές υποχρεώσεις, θα συσσωρευτούν και το 2018 στο β’ εξάμηνο καθώς για μια ακόμη χρονιά το υπουργείο Οικονομικών δεν θα καταφέρει να εκκαθαρίσει νωρίτερα φόρους όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων. Με βάση την αρμόδια υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει τον Απρίλιο και θα υποδεχτεί τις φορολογικές δηλώσεις  μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Άρα, η εκκαθάριση θα γίνει τον Ιούλιο και ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

Χωρίς τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορούν όμως να προχωρήσουν ούτε οι δηλώσεις ΕΝΦΙΑ καθώς χωρίς τα εισοδήματα δεν μπορούν να υπολογιστούν οι εκπτώσεις φόρων που δίδονται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ούτως ή άλλως είναι δύσκολη χρονιά λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών οπότε θα φτάσουμε και πάλι στον Αύγουστο με τον φόρο να πληρώνεται σε τέσσερις ή πέντε μηνιαίες δόσεις. Έτσι, και φέτος ο προϋπολογισμός θα είναι οπισθοβαρής κάτι που θα έχει ως συνέπεια να γεννηθούν ακόμη περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Πέρυσι, υπάρχουν επιπλέον λόγοι που δεν επιτρέπουν την ταχύτερη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων:  Μια από τις μεγάλες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με στόχο την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ήταν η σύνδεση των συναλλαγών που γίνονται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω του τραπεζικού λογαριασμού, με το αφορολόγητο της κλίμακας. Μέσα στο 2018, θα κριθεί για πρώτη φορά ποιοι φορολογούμενοι συγκέντρωσαν τις «ηλεκτρονικές αποδείξεις» που τους ζητήθηκαν και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο με συντελεστή 22% επί της αξίας των ηλεκτρονικών αποδείξεων που δεν θα προσκομίσουν.

Για να γίνουν οι υπολογισμοί και οι πιθανοί καταλογισμοί των προστίμων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρέπει να συλλέξει τα στοιχεία για όλες τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2017. Χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, η πληροφορία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές δεν θα φτάσει ποτέ στο σύνολό της στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες… ξέχασαν να βάλουν προθεσμία στις επιχειρήσεις. Θα αναγκαστούν να το κάνουν τώρα αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα περάσουν αρκετές εβδομάδες και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ανοίξει νωρίτερα το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.

Πρέπει το ίδιο το δημόσιο αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία να στέλνουν νωρίτερα τα στοιχεία για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις αλλά και να ζητηθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να συμπληρώνουν εγκαίρως τις δηλώσεις με τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υλοποιηθεί ο πολυετής στόχος που ορίζει ότι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να ξεκινάει τον Φεβρουάριο ώστε να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Απριλίου. Με αυτό τον τρόπο και οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να αποπληρώνουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση σε έως και 8 μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες που είναι σήμερα χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση της τράπεζας ή η χρήση πιστωτικής κάρτας.

Ο ΕΝΦΙΑ εκκαθαρίζεται τον Αύγουστο οπότε το συνολικό ποσό των 3,2 δις. ευρώ που βεβαιώνεται μεταφέρεται στο β’ εξάμηνο. Η εκκαθάριση θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα αν και η φετινή χρονιά δεν ήταν γεμάτη από ουσιαστικές αλλαγές. Με την καθυστέρηση στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, θα φτάσουμε στο τέλος Μαρτίου για να λάβουμε  τις νέες τιμές των ακινήτων οι οποίες αποτελούν και την πρώτη ύλη για τον υπολογισμό τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και του συμπληρωματικού φόρου.

Μετά την ανακοίνωση των νέων τιμών, θα χρειαστεί να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί προκειμένου να υπολογιστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις. Θα ακολουθήσει η ψήφιση του νόμου με τους νέους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για να καλυφθούν οι όποιες δημοσιονομικές απώλειες. Δεδομένου ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προκειμένου η ΑΑΔΕ να γνωρίζει σε ποιους θα κάνει έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ (σ.σ εξαρτάται από το εισόδημα) και σε ποιους όχι θα φτάσουμε και πάλι στον Ιούλιο ή στον Αύγουστο για να σταλούν τα ειδοποιητήρια.  

Υπό αυτά τα δεδομένα, η εξέλιξη των δημοσίων εσόδων ανά μήνα προϋπολογίζεται να είναι η εξής:

1.Τον Ιανουάριο, θα εισπραχθούν περί τα 4,115 δις. ευρώ καθώς έχει μετατεθεί για τον συγκεκριμένο μήνα και η είσπραξη της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2017.

2.Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, τα έσοδα θα κινηθούν σε… ρηχά νερά: 3,796 δις. ευρώ τον Φεβρουάριο, 3,28 δις. ευρώ τον Μάρτιο αλλά και τον Απρίλιο, 3,444 δις. ευρώ τον Μάιο και 3,736 δις ευρώ τον Ιούνιο.

3.Από τον Ιούλιο, αρχίζουν τα διπλά χαράτσια: 5,525 δις. ευρώ τον Ιούλιο που θα είναι και ο πρώτος μήνας που θα πληρώσουμε φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, 4,155 δις. ευρώ τον Αύγουστο (ο οποίος μπορεί να μην έχει ούτε ΕΝΦΙΑ) 5,852 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο που θα έχει και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, 4,741 δις. ευρώ τον Οκτώβριο, 4,864 δις. ευρώ τον Νοέμβριο και 5,944 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο μήνα ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και τελών κυκλοφορίας.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: