Στον αέρα το σχέδιο εξομοίωσης αντικειμενικών με τις εμπορικές
Στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με το υπουργείο Οικονομικών να μην έχει plan B, προκειμένου να διασωθεί το εγχείρημα ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα αζήτητα έμεινε σχεδόν όλη η περιφέρεια, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους ειδικούς εκτιμητές ακινήτων, από τους οποίους είχε ζητηθεί να εισηγηθούν σε διάστημα 20 ημερών τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο απηύθυνε νέα πρόσκληση στους εκτιμητές να αναλάβουν την... περιφέρεια.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής μόνον ένας στους τρεις πιστοποιημένους εκτιμητές δήλωσε συμμετοχή στην όλη διαδικασία.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι δεν έχουν επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο στην περίπτωση που δεν υποβληθούν αιτήσεις για περιοχές όπως η Λάρισα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Λέσβος, το Ηράκλειο Κρήτης κ.ά. Συγκεκριμένα, 2.694 περιοχές της χώρας είναι «ορφανές» από εκτιμητές.
Προχειρότητα
Σημειώνεται ότι το περιθώριο που έχει δοθεί στους εκτιμητές προκειμένου να υποβάλουν αίτηση εκπνέει σήμερα. Οπως αναφέρουν εκτιμητές που συμμετέχουν στη διαδικασία αλλά και όσοι δεν κατέθεσαν αίτηση, οι νέες τιμές ζώνης θα προκύψουν από το... γραφείο. Δηλαδή, θα προσπαθήσουν να βγάλουν άκρη μέσω τηλεφώνου, επικοινωνώντας με συμβολαιογράφους και όποιους μεσίτες επιθυμούν. Θα χρησιμοποιήσουν επίσης τις αγγελίες, αλλά και το μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αυτοψίες. Θα επιχειρηθεί με έναν περίεργο τρόπο να βρουν τις εμπορικές τιμές και να εισηγηθούν στον υπουργό Οικονομικών τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ακόμα και οι συμμετέχοντες κάνουν λόγο για διαδικασία-παρωδία, με τον χρόνο να μην επαρκεί (20 ήμερες από την ανάληψη των καθηκόντων), ενώ γενικότερα οι άνθρωποι της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι οι τιμές δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν χρόνια να γίνουν πράξεις.
Πάντως, οι τιμές που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές ακινήτων για τις 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για το υπουργείο Οικονομικών. Μπορούν να απορριφθούν ή να διορθωθούν από μία δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που θα συσταθεί για να αξιολογήσει το έργο των εκτιμητών.
Δύσκολος ο στόχος
Οπως υποστηρίζει το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μνημονιακή προθεσμία της 31ης Μαρτίου για την εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές είναι πολύ δύσκολη να επιτευχθεί, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα παράταση εφόσον συναινέσουν και οι θεσμοί.
Σε αυτό που συγκλίνει όλη η αγορά ακινήτων είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν στις λαϊκές περιοχές και θα μειωθούν στις «ακριβές» περιοχές. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας σε Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα (περίπου 40%), ενώ αντίθετα θα μειωθούν στις ακριβές περιοχές, όπως το Ψυχικό, η Εκάλη, η Βούλα κ.ά. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, οι νέες αξίες θα «σβήσουν» από τον χάρτη τιμές της τάξεως των 600 και των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς η ελάχιστη τιμή ζώνης θα προσεγγίσει τα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Εφόσον προκύψουν νέες αντικειμενικές αξίες, αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η/1/2018 και θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος, καθώς θα επιβαρυνθούν σημαντικά οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε λαϊκές περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου