Αισιοδοξία από τις τράπεζες για τις παραδοχές του stress test
Θετική είναι η πρώτη αντίδραση των τραπεζών στις μακροοικονομικές προβλέψεις - παραδοχές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 3ετία, με βάση της οποίας θα «στρεσαριστούν» οι τράπεζες. Οπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών στην «Κ», οι παραδοχές ακόμα και στο δυσμενές, δηλαδή το απαισιόδοξο σενάριο, είναι σχετικά ήπιες και αισθητά καλύτερες σε σχέση με το δυσμενές σενάριο στο stress test του 2015, ωστόσο, σημειώνουν, αυτό δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα.
Οπως αναφέρουν, ο τρόπος εφαρμογής της μεθοδολογίας της άσκησης, αλλά και άλλα τεχνικά θέματα –που συνδέονται κυρίως με το πώς θα αντιμετωπιστεί η ενσωμάτωση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9– θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Αλλωστε, η πιο απαισιόδοξη παράμετρος της EBA για τις μακροοικονομικές παραδοχές αφορά τις τιμές των ακινήτων, παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για τις τράπεζες, καθώς τα ακίνητα αποτελούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις για τα περισσότερα δάνεια. Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει μια πτώση τόσο για τα οικιστικά όσο και τα εμπορικά ακίνητα κατά περίπου 17,5%. Μια πτώση των τιμών των ακινήτων, οδηγεί σε μείωση της αξίας των εγγυήσεων, επιβάλλοντας στις τράπεζες να διενεργήσουν περισσότερες προβλέψεις.
Ολα αυτά δεν αναιρούν την αισιόδοξη θεώρηση και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών έκλεισε με κέρδη 4,33%, άνοδος που ενισχύθηκε μόλις έγιναν –ανεπίσημα– γνωστές οι προβλέψεις για την Ελλάδα. Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους –μετά πολύ καιρό– εκτιμώντας ότι τα τελικά αποτελέσματα του stress test θα είναι διαχειρίσιμα και ακόμα και αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, αυτές θα καλυφθούν από την αγορά.
Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ στο stress test του 2018 θα εξεταστούν 37 τράπεζες από 10 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης –μεταξύ αυτών και οι 4 εγχώριες συστημικές τράπεζες– οι οποίες καλύπτουν το 70% του ενεργητικού των τραπεζών στην Ευρωζώνη. Οπως τονίζει η ΕΚΤ, οι εγχώριες τράπεζες θα «στρεσαριστούν» στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού stress test βάσει των μακροοικονομικών σεναρίων και της μεθοδολογίας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA). Ωστόσο, η άσκηση για τις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν εντός του Μαΐου, σημαντικά νωρίτερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει ανεξάρτητα stress test για τις μικρότερου μεγέθους τράπεζες.
Οι τράπεζες αντλούν την αισιοδοξία για το νέο stress test –το τρίτο τα τελευταία χρόνια– από το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε ένα ριζικά βελτιωμένο περιβάλλον για την Ελλάδα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η οικονομία το 2017 παρουσίασε μεγέθυνση άνω του 1%, η απασχόληση έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ οι προοπτικές για το 2018 διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. Σημαντικά βελτιωμένη είναι η κατάσταση των τραπεζών σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας αλλά και σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το απόθεμα των προβληματικών δανείων το 2017, ξεπερνώντας μάλιστα τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, οι τράπεζες πέτυχαν μεγαλύτερες μειώσεις όχι μόνο σε σχέση με τους αρχικούς στόχους αλλά και τους αναθεωρημένους που υποβλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, τα NPEs ήταν κατά 796 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του αναθεωρημένου στόχου, ενώ τα NPLs ήταν κατά 89 εκατ. ευρώ χαμηλότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου