Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και πλέον απαιτείται ταχύτητα, εφαρμογή των νόμων με χρήση των διαθέσιμων εργαλείων αλλά και συντονισμό των τραπεζών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, όπως διεφάνη απ' τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο πρώτο ετήσιο συνέδριο της IMN για τα NPLs σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει εντός του 2017 ο συμφωνημένος στόχος είναι οπισθοβαρής και θα κριθεί στα τέλη του 2019», επισήμανες χθες το μέλος του συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ Ηλίας Πλασκοβίτης.
Όπως ανέφερε, η ΤτΕ έχει εκπονήσει ανάλυση για το τι θα συμβεί αν οι ελληνικές τράπεζες πωλήσουν περίπου το 65% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (επιχειρηματικά και καταναλωτικά) που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 360 ημερών. Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και με πολύ συντηρητική τιμή πώλησης στα 3 σεντς, ο δείκτης CET 1 των τραπεζών παραμένει στο 12,5%, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για πωλήσεις NPEs χωρίς να διακινδυνεύσει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Η ταχύτητα είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για τη μείωση των NPLs, τόνισε η Sabina Dziurman, Επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο. "Οι τράπεζες πρέπει να βρουν τρόπο συνεργασίας στη διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων SMEs", είπε χαρακτηριστικά. Η κα Dziurman αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που απαίτησε περίπου δύο χρόνια έως ότου ενεργοποιηθεί, αλλά και στην πλατφόρμα της Pillarstone για την οποία εξέφρασε την προσδοκία ταχύτερης ενεργοποίησης.
Αργή Δικαιοσύνη και νόμος Κατσέλη
Στην ανάγκη της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών, αναφέρθηκε η κ. Χαρά Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ιδιαίτερα τόνισε τις στρεβλώσεις που προκάλεσε ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος, όπως είπε, υπονόμευσε την πρόθεση πληρωμών, ενώ ο όγκος των αιτήσεων που σωρεύτηκε στα δικαστήρια μπλόκαρε το δικαστικό σύστημα και δημιούργησε κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών.
Σύμφωνα με τον γεν. Διευθυντή και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Eurobank Τάσο Πανούση ο νόμος Κατσέλη έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές και απαιτεί άμεση τροποποίηση. Το γεγονός ότι πάνω από το 40% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί απορρίπτονται στο στάδιο της εκδίκασης της υπόθεσης, επιβεβαιώνει ότι ένας μεγάλος αριθμός κάνει αίτηση υπαγωγής, χωρίς να πληροί τα κριτήρια και με αποκλειστικό στόχο να κερδίσει χρόνο.
Πακέτα από τη Eurobank
Ο κ. Πανούσης σημείωσε επίσης ότι οι τράπεζες θα επισπεύσουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων το 2018 και η Eurobank, που πρώτη υποχώρησε σε πώληση χαρτοφυλακίου το 2017, θα ακολουθήσει με ένα ακόμα δανειακό χαρτοφυλάκιο άνευ εξασφαλίσεων μέσα στο α' εξάμηνο
δεύτερο πακέτο στο β' εξάμηνο του έτους ενώ θα εξεταστεί και η πιθανότητα πώλησης "κόκκινων" δανείων πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, έχουν μεταβιβάσει 1,96 δισ ευρώ κόκκινα δάνεια, ενώ ο στόχος μέχρι το τέλος του 2019 είναι 11,6 δισ, που αντιστοιχεί στο 11,2% του συνολικού υφιστάμενου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εξωδικαστικός
Σε ο,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα έχουν κάνει αίτηση 500 επιχειρήσεις ενώ άλλες 15.00 είναι προ των πυλών για την υποβολή αιτήματος ρύθμισης των οφειλών τους. Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να δεχθεί τα αιτήματα και των ελεύθερων επαγγελματιών για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν προς το Δημόσιο. Όπως σημείωσε, «το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPLs έχει ολοκληρωθεί στο 95%. Υπάρχουν τα εργαλεία και πρέπει να εφαρμοστούν", τόνισε, επισημαίνοντας τη σημασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του μέσα στο 2018».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου