Φόροι και εισφορές «τρώνε» το 40,8% του μισθού στην Ελλάδα
Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε φορολογία καυσίμων και έμμεση φορολογία
Μια θλιβερή πρωτιά στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσον αφορά στην αύξηση του συνολικού βάρους (tax wedge), κατέλαβε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις επιβαρύνσεις των μισθών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Η λεγόμενη «φορολογική σφήνα» διαμορφώθηκε στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας για έναν εργαζόμενο, σημειώνοντας αύξηση 0,31% σε σχέση με το 2016. Η αύξηση που οφείλεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων (+ 0,15%) και εργοδοτών (+ 0,13%).
Το 39% του εισοδήματος των ελληνικών οικογενειών με δυο παιδιά και έναν γονέα εργαζόμενο πηγαίνει σε φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος τα 39 ευρώ είναι επιβαρύνσεις χωρίς να υπολογίζεται κανένας έμμεσος φόρος (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης) ή άλλες επιβαρύνσεις όπως πληρωμή ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των επιβαρύνσεων οικογενειών με δύο παιδιά στις οποίες εργάζεται ο ένας γονέας.
Το 2017 η Ελλάδα κατέγραψε την τέταρτη υψηλότερη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας. Παράλληλα η έμμεση φορολογία έχει πάρει φωτιά με ΦΠΑ 24%, πανευρωπαϊκή πρωτιά στη φορολογία καυσίμων και έμμεση φορολογία από την κινητή τηλεφωνία και τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία έως και τον καφέ.
Η συνολική φορολογική επιβάρυνση, στην οποία αθροίζονται εκτός από το φόρο εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές έφτασε στο 40,8% του κόστους εργασίας, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 14η θέση μεταξύ των 35 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (μέσος όρος 35,9%). Το 2017, η αύξηση ήταν 0,31% με τα πρωτεία αύξησης των επιβαρύνσεων να καταλαμβάνει η Τουρκία (0,41%) και να ακολουθούν η Τσεχία( 0,36%) και το Μεξικό (0,34%). Η γενική τάση στον ΟΟΣΑ ήταν πτωτική (-0,13%) και η αύξηση των επιβαρύνσεων στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Στο σχετικό κατάλογο, την πρώτη τριάδα των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της εργασίας καταλαμβάνουν το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%) και η Γαλλία (47,7%) ενώ στην τελευταία τριάδα συναντάμε το Μεξικό (20,4%), τη Νέα Ζηλανδία( 18,1%) και τη Χιλή (7%).
Το 2017, η υψηλότερη επιβάρυνση οικογενειών με δύο παιδιά στην οποία εργάζεται ο ένας γονέας σημειώθηκε στην Γαλλία με 39,4%. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μεταξύ των 35 χωρών μελών του ΟΟΣΑ με συνολική επιβάρυνση 39% αφήνοντας πίσω χώρες στις οποίες το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα όπως για παράδειγμα η Φιλανδία ( 38,4%) και η Σουηδία (38,2%). Σε μέσα επίπεδα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 26,1% με τις τρεις καλύτερες επιδόσεις να αφορούν Ελβετία ( 9,1%), Χιλή (7%) και Νέα Ζηλανδία (6,4%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου