Τα «πάνω – κάτω» στην δ’ αξιολόγηση και στον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας για βελτιώσεις στην εργατική νομοθεσία, φέρνει κοινή επιστολή των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) προς την Υπουργό Εργασίας.
Γράφει ο: Άγγελος Βασιλόπουλος
Η επιστολή εστιάζει στο ζήτημα της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Οι εργοδοτικοί φορείς τάσσονται κατά της υποχρεωτικής διαιτησίας για περιπτώσεις εργατικών διαφορών και επιθυμούν να έχει... συμβουλευτικό χαρακτήρα. Τονίζουν δε ότι το σκέλος της υποχρεωτικότητας αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και φέρνουν ως παράδειγμα τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Στην επιχειρηματολογία τους προσθέτουν ότι στο παρελθόν, το υποχρεωτικό της διαδικασίας προκάλεσε προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα...
Για το θέμα υπήρξε απάντηση από το υπουργείο Εργασίας, που εστιάζει μόνο στον χρόνο υποβολής της επιστολής. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, υπάρχει μελέτη (ανεξάρτητη νομική γνώμη) για το ζήτημα της διαιτησίας, την οποία έχουν λάβει οι εργοδοτικοί φορείς από την περασμένη Παρασκευή. Βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αποφεύγει να αναφερθεί στην «ταμπακέρα».
Όπως είναι γνωστό, η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου έχει θέσει κεντρικό σημείο των προσπαθειών της, τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα για το θέμα έχει πραγματοποιήσει το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, κοινωνικό διάλογο με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Είναι προφανές ότι οι εργοδοτικοί φορείς «αδειάζουν» το υπουργείο Εργασίας σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι αυτό της λειτουργίας του ΟΜΕΔ. Φαίνεται ότι συντάσσονται με την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι ζητούν μετ’ επιτάσεως να αλλάξει το πλαίσιο της διαιτησίας και να μην επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή του εργαζόμενου στον ΟΜΕΔ. Είναι ξεκάθαρο ότι η θέση των εργοδοτικών φορέων, αποτελεί «πολιτική ήττα» για την κυρία Αχτσιόγλου...
Εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν οι ενστάσεις που εκφράστηκαν την περασμένη εβδομάδα, μέσω εκθέσεων του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επικείμενες αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις και για ενδεχόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό, γίνεται σαφές ότι οι δανειστές έχουν βρει τον τρόπο να αποτρέψουν βελτιωτικές ενέργειες στα εργασιακά της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου