Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Φορολόγηση μερισμάτων και πότε παρακρατείται φόρος Σε ποια περίπτωση εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση

Φορολόγηση μερισμάτων και πότε παρακρατείται φόρος
Σε ποια περίπτωση εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση
10 Μαι 2018 - 09:38
Picture 0 for Φορολόγηση μερισμάτων και πότε παρακρατείται φόρος
Του Γιώργου Λαμπίρη

Την υποχρέωση να δηλώσουν τα μερίσματα στους υποπίνακες του πίνακα 4Δ1 και συγκεκριμένα στον πίνακα Δ1 του εντύπου Ε1, έχουν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ξένα χρηματιστήρια καθώς και μερίσματα που διανεμήθηκαν από εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ίδιο ισχύει και για διανεμόμενα ποσά από κέρδη μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο ανωνύμων εταρειών, των οποίων τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό από 3% και άνω.

Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα νομικών προσώπων και οντοτήτων, οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διατηρούν απλογραφικά βιβλία, θα πρέπει να δηλώνονται στον πίνακα 6 του εντύπου.

Το μέρισμα προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, τα οποία δεν αποτελούν απαιτήσεις από οφειλές,. Μέρισμα θεωρείται επίσης, το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε μορφής νομικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι για τα μερίσματα που διανέμονται από 1 Ιανουαρίου του 2017 και ύστερα, ο συντελεστής παρακράτησης αυξάνεται σε ποσοστό 15%.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν παρακρατείται φόρος από μέρισμα

Δεν παρακρατείται φόρος σε πληρωμές μερισμάτων, όταν το νομικό πρόσωπο που εισπράτει το μέρισμα:

Κατέχει τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του νομικού προσώπου που διανέμει το μέρισμα

-Διατηρεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για τουλάχιστο 24 μήνες.

-Πρόκειται για εταιρεία της Ε.Ε., και αναφέρεται στο Παράρτημα Ι Μέρος Α΄ της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ.

-Είναι φορολογικός κάτοικος κράτους της Ε.Ε.

-Φορολογείται σε χώρα της Ε.Ε

Πότε εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση

Όταν παρακρατείται φόρος από μερίσματα, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση σε περίπτωση, κατά την οποία, αυτός που λαμβάνει το μέρισμα, είναι ημεδαπός, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντοτητα, που δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση και τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση κατά την οποία νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, λάβουν μέρος των κερδών, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, δεδομένου ότι τα κέρδη αυτά φορολογούνται μόνο στο όνομα του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

Σημειώνεται τέλος, ότι οποιαδήποτε έσοδα εισρέουν στην επιχείρηση (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα) φορολογούνται με συντελεστή 29%. Αν έχει παρακρατηθεί φόρος για αυτά τα έσοδα, τότε αυτός συμψηφίζεται με τον καταβαλλόμενο φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: