Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Οι αντικειμενικές δαπάνες για τον προσδιορισμο της συνολικής ετήσιας δαπάνης Oι περιπτώσεις που λαμβάνει υπόψη του ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Οι αντικειμενικές δαπάνες για τον προσδιορισμο της συνολικής ετήσιας δαπάνης
Oι περιπτώσεις που λαμβάνει υπόψη του ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος
09 Μαι 2018 - 09:06
Picture 0 for Οι αντικειμενικές δαπάνες για τον προσδιορισμο της συνολικής ετήσιας δαπάνης
Του Γιώργου Λαμπίρη

Συγκεκριμένες αντικειμενικές δαπάνες λαμβάνονται υπόψη από τη φορολογική αρχή για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του εκάστοτε φορολογούμενου.

Πρόκειται για δαπάνες που σχετίζονται με επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως, δαπάνες για ιδιωτικό σχολείο, δαπάνη για οικιακούς βοηθούς – περισσότερους από έναν -, καθώς και για οδηγούς αυτοκινήτου, δασκάλους και άλλες ανάλογες δαπάνες.

Ως ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες λογίζονται επίσης αυτές που σχετίζονται με ιδιοκατοικούμενες, μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες, καθώς και ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες μαζί με τους βοηθητικούς τους χώρους.

Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για σκάφη αναψυχής, για αεροσκάφη, ελικόπτερα ή ανεμόπτερα καθώς και οι δαπάνες για πισίνες.

Ποσό ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης

Στις προαναφερόμενες δαπάνες, προστίθεται ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, το οποίο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ όταν πρόκειται για άγαμους, διαζευγμένους ή χήρους και σε 5.000 ευρώ, όταν πρόκειται για συζύγους, οι οποίοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Πότε δεν εφαρμόζεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη

Σε ό,τι αφορά την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας, καθώς και για τις δευτερεύουσες για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες, τις δαπάνες για Ι.Χ. αυτοκίνητο, ιδιωτικό σχολείο, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, δεν εφαρμόζεται για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή.

Τέλος, οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που αφορά στην αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, διτρόχων, πλοίων αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών στοιχείων μεγάλης αξίας, δεν εφαρμόζονται για τα φυσικά πρόσωπα, που διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή και εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

Toίδιο ισχύει και για δαπάνες που αφορούν στην αγορά επιχειρήσεων, τη σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου ατομικών επιχειρήσεων, Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, κοινοπραξίας, αστικής εταιρείας ή αγορά εταιρείας μερίδων και χρεογράφων, καθώς και όσα ορίζονται στο άρθρο 32 του νόμου 4172/2013, για όσα φυσικά πρόσωπα διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: