Κουτεντάκης στον Realfm 97,8: Τα πρωτογενή μας πλεονάσματα θα πρέπει να είναι υψηλά και διατηρήσιμα
12:47
Οικονομία
"Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν να κάνουν με πράγματα που θα πρέπει να καθοριστούν μέχρι το τέλος του προγράμματος και μιλάω αφενός για τον καθορισμό του πλαισίου εποπτείας, ποιό θα είναι δηλαδή το νέο πλαίσιο, και δεύτερον ποιά θα είναι η τελική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Αυτά θα πρέπει να κλείσουν σχετικά γρήγορα" δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
"Ένα υψηλό δημόσιο χρέος εξ ορισμού έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Υψηλό χρέος σημαίνει υψηλές αποπληρωμές και πρέπει η οικονομία να απορροφά ένα εισόδημα από τον ιδιωτικό τομέα για αν αποπληρώνει το χρέος της, οπότε ο ιδιωτικός τομέας ξέρει ότι θα επιβαρύνεται με αυτές τις αποπληρωμές μακροχρόνια, γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, σημαίνει ότι δημιουργείται κάποια αβεβαιότητα για μια οικονομία και η αβεβαιότητα δεν είναι κάτι που λειτουργεί θετικά" ανέφερε.
"Χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο να καθοριστούν κάποιες διαδικασίες για να επιλύονται τα προβλήματα σιγά-σιγά, αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να αλλάζει συχνά γιατί δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Γενικές κατευθύνσεις, προφανώς θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, να είναι σε ευρύτερη πλειοψηφία συμφωνημένες" είπε ο κ. Κουτεντάκης.
"Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει και πρέπει να διατηρεί σε βάθος χρόνου η ελληνική οικονομία ώστε να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο, είναι μια αναγκαιότητα που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε σε μεγάλο βαθμό από αυτή. Το ακριβές ύψος τους μπορεί να συζητηθεί. Όσον αφορά όμως τους αντικειμενικούς τεχνικούς περιορισμούς είναι δεδομένο ότι τα πρωτογενή μας πλεονάσματα θα πρέπει να είναι υψηλά και διατηρήσιμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής" συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενες εκλογές απάντησε ότι "Ανοίγει ένας πολιτικός κύκλος. Υπάρχει ένας κίνδυνος, πάντα σε εκλογικές περιόδους δημιουργούνται φαινόμενα χαλάρωσης. Νομίζω δεν έχουμε την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο και θέλω να είμαι απόλυτος σε αυτό".
"Είμαι αισιόδοξος για τις βραχυχρόνιες προοπτικές και εξελίξεις, τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και γυρίζει η τάση της οικονομίας προς το θετικό. Η πρόβλεψη πέρσι ήταν καλύτερη από ότι τελικά φάνηκε. Από την άλλη, η ανησυχία έχει να κάνει με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Αν δηλαδή τα θετικά στοιχεία που έχουν επιτευχθεί σε αυτά τα χρόνια, με το κόστος που προκάλεσαν, αν θα τα κρατήσουμε κι αν θα αντιληφθούμε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα και η καλή διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι προς το συμφέρον των πολιτών" τόνισε.
"Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για οτιδήποτε" κατέληξε.
Ακούστε το ηχητικό:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου