Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Χουλιαράκης: Με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων χτίστηκε το υπερπλεόνασμα

Χουλιαράκης: Με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων χτίστηκε το υπερπλεόνασμα

16
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Της Δήμητρας Καδδά
Tο υπερ-πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2017 "αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό μια σημαντική αύξηση του πλεονάσματος των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε 2,94 δισ. ευρώ" αναφέρεται στο "2ο Οικονομικό Δελτίο" που εξέδωσε το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του ΥΠΟΙΚ του οποίου προΐσταται ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Μάλιστα στο Δελτίο αναφέρεται ότι στο επόμενο τεύχος θα παρέχεται λεπτομερής ανάλυση για αυτήν την μεγάλη "άσπρη τρύπα", αναφέροντας προς το παρόν μόνο ότι προέρχεται "εν μέρει από τη σημαντική αύξηση της απασχόλησης".
Η παραδοχή του ΣΟΕ στο 2ο αυτό Δελτίο, βασίζεται στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat της 23ης Απριλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (στο 4,2% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου, έναντι 1,75% στόχου). Στο Δελτίο δεν παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία, ωστόσο, όπως έγραφε το Capital.gr είναι διαθέσιμα. Μάλιστα, από τα στοιχεία αυτά (της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο) αλλά και από τη σύγκρισή τους με τις προηγούμενες ανακοινώσεις (Οκτωβρίου 2017) προκύπτει ότι υπήρξε απόκλιση στόχων στο "στενό" δημόσιο η οποία υπερκαλύφθηκε από αυτήν την "άσπρη τρύπα" στα Ταμεία.
Συγκεκριμένα, προκύπτει επιδείνωση στα δημοσιονομικά του "στενού" δημοσίου κατά 0,5 δισ. ευρώ (συγκριτικά με τις προβλέψεις του προηγούμενου φθινοπώρου) που συνδέεται και με τη μείωση της απόδοσης των εσόδων το 2017 και καλύφθηκε και με το... παραπάνω από την υπεραπόδοση των ασφαλιστικών ταμείων: ενώ τον Οκτώβριο (όταν εστάλησαν δηλαδή τα προηγούμενα δημοσιονομικά στοιχεία) υπολόγισαν έλλειμμα942 εκατ. ευρώ στον "λογαριασμό" των ασφαλιστικών ταμείων, τελικά κατεγράφη υπερ-πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat. Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί και φέτος: για το 2018 η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση, στηρίζεται (σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat) σε "έλλειμμα" 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και σε "άσπρη τρύπα" 1,8 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία…
Τι αναφέρει η έκθεση του ΣΟΕ για ΔΝΤ
Δίδοντας μία πρώτη ένδειξη της "μάχης" με το ΔΝΤ που ξεκινά την άλλη εβδομάδα (σ.σ. ζητά να εφαρμοσθεί εμπροσθοβαρώς η μείωση του αφορολογήτου), στην έκθεση του ΣΟΕ γίνεται αναφορά για "λάθη" στις προβλέψεις του, για 2η χρονιά.
Αναφέρει ότι το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 2,3% του ΑΕΠ (περίπου κατά 4 δισ. ευρώ) στην πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Πιο μεγάλη αναφέρει ήταν η απόκλιση (σφάλμα πρόβλεψης) το 2016 (κατά 3,5% του ΑΕΠ) με βάση τις τελευταίες προβλέψεις του Απριλίου (World Economic Outlook) και την προηγούμενη θέση του. Ως σφάλμα πρόβλεψης ορίζεται η διαφορά μεταξύ του δημοσιονομικού αποτελέσματος κάθε έτους και των προβλέψεων του ΔΝΤ, όπως αναφέρεται στον δημοσιονομικό απολογισμό του ΔΝΤ που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του αντίστοιχου έτους.
Στήριξη από τουρισμό- εξαγωγές αλλά… αγνοούνται οι εισαγωγές
Στον τουρισμό στηρίζεται η ανάπτυξη φέτος, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΟΕ. Αναφέρεται ότι το World Travel and Tourism Council (WTTC) αναμένει περαιτέρω αύξηση των άμεσων και έμμεσων εσόδων από τον τουρισμό κατά 5,6% φέτος. Εκτιμά ότι σε παρόμοια ποσοστά θα κινηθεί και η αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο το 2018.
Στην έκθεση του ΣΟΕ γίνεται λόγος και για ισχυρή αύξηση των εξαγωγών το 2017. Αναφέρει ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκαν με διψήφιο ρυθμό κατά 13,2% σε νέο ρεκόρ ύψους 28,8 ευρώ το 2017, ενώ η ανάκαμψη διατηρήθηκε τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Ωστόσο, στην ανάλυση δεν γίνεται καμία αναφορά στην (ακόμη πιο ισχυρή σε αξία) ανάκαμψη των εισαγωγών που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην ίδια ανακοίνωση.
Ο λόγος για μία αύξηση η οποία διεύρυνε τελικά το έλλειμμα του ισοζυγίου το 2017 στα 21,4 δισ. ευρώ, έναντι 18,7 δισ. ευρώ το 2016 σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: