Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Έκπτωση φόρου από πολιτιστικές χορηγίες Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Έκπτωση φόρου από πολιτιστικές χορηγίες
Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
10 Μαι 2018 - 09:40
Picture 0 for Έκπτωση φόρου από πολιτιστικές χορηγίες
Του Γιώργου Λαμπίρη

Έκπτωση φόρου που ανέρχεται σε ποσοστό 10% μπορούν να έχουν όσοι προβούν σε πολιτιστικές χορηγίες, οι οποίες δηλώνονται στους κωδικούς 061 και 062 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για να αποδεικνύεται η καταβολή των ποσών που δόθηκαν ως πολιτιστική χορηγία, θα πρέπει ο εκάστοτε φορολογούμενος να διαθέτει τα εξής δικαιολογητικά:

-Επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία χαρακτηρίζεται ως πολιτιστική η απαιτούμενη από τον νόμο έγγραφη σύμβαση χορηγίας μεταξύ χορηγού και αποδέκτη της χορηγίας.

-Για περιπτώσεις χορηγιών που αφορούν σε χρηματικά ποσά είναι απαραίτητα τα πρωτότυπα αποδεικτικά καταβολής των ποσών της χορηγίας.

-Για χορηγία σε είδος ή σε άυλα αγαθά και υπηρεσίες, απαιρίται φωτοαντίγραφο της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητιμού, με την οποία εκτιμάται η αξία τους, αλλά και τα αποδεικτικά παράδοσης της χορηγίας από το χορηγό στον αποδέκτη.

Ποιος θεωρείται χορηγός

Σύμφωνα με το νόμο 3525 του 2007, χορηγός θεωρείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, του ιδιωτικού δικαίου που προβαίνει σε πολιτιστική χορηγία.

Ποιος θεωρείται ως αποδέκτης της χορηγίας

Ως αποδέκτης χορηγίας αντίστοιχα, νοείται το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός κάθε φορά οριοθετείται, καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες του άρθρου 741 Α.Κ., που επιδιώκουν, την επίτευξη πολιτιστικών σκοπών, με βάση το καταστατικό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: