Οκτώ ερωτήματα τα οποία θα καθορίσουν την «επόμενη ημέρα» για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας πλησιάζει στην έξοδο από τα μνημόνια, παρουσιάζει το Bloomberg.
«Καθώς η 20ή Αυγούστου- η ημέρα εξόδου- πλησιάζει, υπάρχει έλλειψη διαύγειας, τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα ως προς το πόσο εύκολα η Αθήνα μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα» αναφέρεται σχετικά.
Ακολουθούν τα επίμαχα ερωτήματα:
Θα πάρει η Ελλάδα ελάφρυνση χρέους;
Η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να παρέχει κάποιες διευκολύνσεις ως προς το, ύψους 320 δισ. ευρώ, χρέος, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται σημεία τριβής, όπως το ποια δάνεια θα αναδιαρθρωθούν, τι θα γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα και εάν θα γίνει εκ των προτέρων και άνευ όρων ή σταδιακά και υπό όρους.
Πόσο στενή θα είναι η επιτήρηση;
Η Ελλάδα θέλει «καθαρή» έξοδο τον Αύγουστο, ωστόσο το μεγάλο χρέος σημαίνει πως θα είναι υπό επιτήρηση για ένα διάστημα, η οποία θα είναι πιο στενή από ό,τι σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, και θα περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους- αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς αυτό το καθεστώς θα συνδέεται με την πειθαρχία από πλευράς της Ελλάδας.
Θα εμπλέκεται το ΔΝΤ;
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τη συμμετοχή του στα δύο πρώτα προγράμματα, απείχε από το τρίτο, τονίζοντας πως η Ευρωζώνη πρώτα πρέπει να διασφαλίσει πως το χρέος είναι βιώσιμο. Η έγκριση του ΔΝΤ είναι σημαντική, καθώς βουλευτές σε χώρες όπως η Γερμανία δεν θέλουν να εγκρίνουν άλλα δάνεια χωρίς το ΔΝΤ, και ότι η συμμετοχή του θα έδειχνε πως το χρέος είναι βιώσιμο- κάτι που θα είχε μεγάλη σημασία για τους επενδυτές.
Θα είναι εύκολη η πρόσβαση στις αγορές;
Η Ελλάδα δεν θέλει προληπτική γραμμή στήριξης, και βραχυπρόθεσμα οι χρηματοδοτικές της ανάγκες θα καλύπτονται από πωλήσεις ομολόγων και χρήματα από τα πακέτα διάσωσης ως το 2020. Ωστόσο μακροπρόθεσμα η πορεία θα μπορούσε να είναι δύσκολη, και θα είχε να κάνει με το πώς βλέπουν τη βιωσιμότητα του χρέους και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας οι επενδυτές.
Τι θα γίνει με τους εξωτερικούς οικονομικούς κινδύνους;
Μετά από τη βαθιά ύφεση, η Ελλάδα προσβλέπει σε σταθερή οικονομική ανάκαμψη τα προσεχή χρόνια. Ωστόσο η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος το 2019, και η οικονομία της χώρας παραμένει ευάλωτη σε αδυναμίες της Ευρωζώνης και άλλους κινδύνους, όπως η αύξηση των επιτοκίων και η επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στο κανονικό.
Τι θα συμβεί με τις τράπεζες;
Οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests, ωστόσο έχουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις μπροστά τους, όπως τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια.
Θα σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις;
Το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας χαρακτηρίστηκε από τεταμένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τους όρους της διάσωσης, που περιελάμβαναν ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμογή συχνά σκληρών μέτρων κ.α., κάτι που έφθειρε την αξιοπιστία της χώρας ως προς το αν είναι σε θέση να προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις από μόνη της. Επίσης, αν και η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, είναι λιγότερο βέβαιο το κατά πόσον η κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή τις αποκαλούμενες δομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς κίνητρα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Θα δυσκολέψουν τα πράγματα λόγω της πολιτικής;
Το ρίσκο των δαπανηρών πολιτικών δεσμεύσεων/ υποσχέσεων παραμένει μεγάλο, δεδομένου του ότι κάποιοι αναμένουν εκλογές το φθινόπωρο. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη από τον Μάιο του 2010 που θα έχει η ίδια τον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών της, οπότε και θα είναι αυτή που «θα θεωρείται υπεύθυνη για τα καλά και για τα κακά, στις κάλπες και στις αγορές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου