Πόσο βαθιά έφτασε ο έλεγχος του stress test στις ελληνικές τράπεζες
της Νένας Μαλλιάρα
Πραγματικά AQRs και μάλιστα πολύ λεπτομερέστερα από αυτά που διενεργήθηκαν ως τέτοια στα stress tests του 2015, περιλάμβαναν τα φετινά τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.
Με τις επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των stress tests από την ΕΚΤ να αναμένονται, εκτός απροόπτου, το Σάββατο 5 Μαΐου, τραπεζίτες αναφέρουν στο Capital.gr ότι ο εξονυχιστικός έλεγχος δεδομένων και πιθανοτήτων για τις ελληνικές τράπεζες έφτασε στο "κόκκαλο", χωρίς να διαφέρει σε τίποτα από τη διενέργεια AQR για την οποία "αντιπαρατέθηκαν" ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Το γεγονός αυτό, προσδίδει ισχυρή "εγγύηση ποιότητας" στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ, αλλά παράλληλα προδιαθέτει για την αυστηρότητα με την οποία θα αξιολογείται εφεξής η πορεία των τραπεζών υπό το πρίσμα της προόδου τους στη μείωση των "κόκκινων" δανείων.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, τα στοιχεία που ζητήθηκαν και ελέγχθηκαν διεξοδικά από το stress test και στη βάση των παραδοχών που έθεσε η EBA (βασικό και δυσμενές σενάριο), αφορούσαν στα εξής:
- Έκθεση σε εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Ελέγχθηκαν και σε επίπεδο ομίλων εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δείκτες κάλυψης από επισφάλειες και απομειώσεις αξίας δανείων.
- Περαιτέρω, ζητήθηκαν στοιχεία για δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 και έως 90 ημερών, καθώς επίσης και στοιχεία για τα ενέχυρα που τα καλύπτουν και τις εγγυήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές έναντι επισφάλειας.
- Επιπλέον, στοιχεία για τις σωρευμένες απομειώσεις (impairments) που έχουν γίνει στα δάνεια, τις αλλαγές στην παρούσα αξία τους και τις προβλέψεις που έχουν σχηματισθεί έναντι επισφαλειών.
- Εξονυχιστικός έλεγχος έγινε στα δάνεια που κατατάσσονται στα forborne exposures, δηλαδή αυτά που βρίσκονται ακόμη στη ζώνη επιτήρησης προτού αξιολογηθούν και πάλι ως ομαλά εξυπηρετούμενα.
- Στοιχεία για έκθεση των τραπεζών εκτός από τον πιστωτικό κίνδυνο, σε κινδύνους που απορρέουν από τιτλοποιήσεις, κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους.
- Στοιχεία για έκθεση σε κρατικούς τίτλους διάρκειας από 3 μήνες έως άνω της δεκαετίας.
- Στοιχεία για τα καθαρά έσοδα τόκων στην τριετία. Ειδικότερα, έσοδα επιτοκιακά, από μερίσματα, από προμήθειες και από εμπορικές συναλλαγές (trading) με την παράθεση κερδών ή ζημιών.
- Στοιχεία για τα καθαρά λειτουργικά έσοδα, με τα κέρδη προ φόρων ή τις ζημίες από συνεχιζόμενες, αλλά και από διακοπείσες λειτουργίες.
- Κέρδη/ζημίες στα περιουσιακά στοιχεία και στο παθητικό. Απομειώσεις ή ανακτήσεις.
- Κεφάλαια Common Equity Tier I (συνολικό ποσό έκθεσης σε κινδύνους) και CET 1 fully loaded.
- Δείκτης μόχλευσης και ανοίγματα.
- Ύπαρξη πρόσθετων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα ως κανονιστικά κεφάλαια μετατρέψιμα σε κεφάλαια Common Equity Tier I.
- Ύπαρξη πρόσθετων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα ως κανονιστικά κεφάλαια μετατρέψιμα σε κεφάλαια Common Equity Tier I.
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ το ερχόμενο Σάββατο για τα αποτελέσματα των stress tests στις ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάζουν τις επιδόσεις της κάθε τράπεζας στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο, στη βάση των παραδοχών που έθεσε για τα stress tests η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
Όπως έχει γράψει το Capital.gr, τα φετινά stress tests δεν όρισαν πήχη επιτυχίας για τις τράπεζες, αφήνοντας στο Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ να κρίνει κατά περίπτωση την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα περάσουν από το τεστ αντοχής και οι οποίες, εφόσον αναδειχθούν με υστέρηση κεφαλαίων, θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης εντός δύο εβδομάδων και να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια εντός μερικών μηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου