ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ - ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Πώς θα γίνει το «κούρεμα» στα αγροτικά δάνεια
* Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ μέχρι τα μέσα Μαΐου
Μια τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών τους με πολύ ευνοϊκούς όρους και με «κούρεμα» της συνολικής οφειλής έως και 60%, προτού δουν τις ιδιοκτησίες τους να βγαίνουν στο "σφυρί" ή να πωλούνται τα δάνειά τους σε funds, δίνει σε χιλιάδες αγρότες το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο χρόνος για τις ρυθμίσεις όσων έχουν δάνεια προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς τους, άρχισε να μετρά αντίστροφα, ενώ σύντομα οι εκπρόσωποι του παραγωγικού τομέα θα αποκτήσουν και τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και τις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ.
Ειδικότερα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου αναμένεται να «τρέξει» το πρόγραμμα, που έγινε με πρωτοβουλία του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και αφορά στη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών του αγροκτηνοτροφικού κόσμου προς την πρώην ΑΤΕ.
Το πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί σε ειδική συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον διοικητή της ΕΓΔΙΧ Φώτη Κουρμούση, θα έχει διάρκεια έξι μήνες και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά μόνο στα αγροτικά δάνεια που έχουν μεταφερθεί στην bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος από τις τράπεζες που τέθηκαν σε εκκαθάριση τα προηγούμενα χρόνια που στην πλειονότητα των περιπτώσεων χορηγήθηκαν από την πρώην ATE Bank.
«Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις οφειλές αγροτών - κτηνοτρόφων στην πρώην ΑΤΕ που θα αποτελέσει «μπούσουλα» και για αντίστοιχα προγράμματα ρύθμισης αγροτικών χρεών σε άλλες τράπεζες, ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες αγρότες - κτηνοτρόφοι», εξηγεί στην «Ε» ο κ. Κόκκαλης προσθέτοντας πως «δυστυχώς με την πώληση της ΑΤΕ βρέθηκαν σε ομηρία άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα οι οποίοι μπορούν πλέον να κάνουν ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα με την ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους. Σύντομα μάλιστα θα εξετασθούν και τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».
Η όλη πρωτοβουλία του Λαρισαίου πολιτικού στηρίχθηκε στην εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν.3259/2004) επί του οφειλόμενου ποσού, προκειμένου η ρύθμιση να αφορά στο καθαρό λογιστικό υπόλοιπο που απομένει, ενώ θα προβλέπει και τη δυνατότητα επανεξέτασης του φακέλου για τα πανωτόκια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διαμόρφωση του οφειλόμενου ποσού θα λαμβάνεται υπόψη τόσο το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους του όσο και η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερόμενου, όπως θα προκύπτει από τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει. Επί της ουσίας η ρύθμιση θα ανταποκρίνεται στα ατομικά δεδομένα του κάθε δανειολήπτη προκειμένου να καταστεί βιώσιμη.
Επί της ουσίας, η ρύθμιση ουσιαστικά θα δίνει δύο επιλογές στους δανειολήπτες:
* Είτε να πληρώσουν εφάπαξ ένα ποσοστό της οφειλής τους και να "καθαρίσουν" με το υπόλοιπο χρέος τους με «κούρεμα» ως 60%.
* Είτε να ρυθμίσουν το δάνειό τους με χαμηλά επιτόκια και διάρκεια ζωής ως και 10 έτη με «κούρεμα» ως και 40%.
Και στις δύο περιπτώσεις προσφέρεται πλήρης διαγραφή των τόκων που επιβλήθηκαν μετά τη μεταβίβαση του δανείου στον εκκαθαριστή. Πάντως το τελικό ύψος του «κουρέματος» θα εξαρτάται από το ύψος της περιουσίας και την εμπράγματη εξασφάλισή του (υποθήκη). Όσο πιο μεγάλη θα είναι η περιουσιακή αξία τους τόσο μικρότερο θα είναι το «κούρεμα», ενώ όσο μικρότερη θα είναι η αξία τους τόσο μεγαλύτερο θα είναι το "κούρεμα".
Οι δανειολήπτες που δεν θα δεχθούν τη ρύθμιση θα έρθουν αντιμέτωποι με νομικές ενέργειες που θα ξεκινήσει ο εκκαθαριστής. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πλειστηριασμό των ενεχύρων, εν προκειμένω της αγροτικής γης, αλλά και πώληση των δανείων τους σε funds…
ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ
Για παράδειγμα οφειλέτης με ύψος δανείου 100.000 ευρώ ο οποίος οφείλει ακόμα στο πιστωτικό ίδρυμα 85.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς, ήτοι πάνω από 70% έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου, μπορεί να εξασφαλίσει κούρεμα έως 15% επί του λογιστικού υπολοίπου. Να γλιτώσει δηλαδή 15.000 ευρώ. Αντίστοιχα ο συμβιβασμός με την ίδια εμπράγματη εξασφάλιση και για οφειλή έως 20.000 ευρώ μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε «έκπτωση» έως και του 40% του λογιστικού υπολοίπου του, δηλαδή 8.000 ευρώ και να πληρώσει μόλις 12.000 ευρώ.
ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ
Επιπλέον η ρύθμιση αφορά και σε οφειλές ανεπαρκώς εξασφαλισμένες ή και χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση των οποίων η εξόφληση θα αφορά μόνο στο 60% του λογιστικού υπολοίπου και κούρεμα της τάξεως του 40%. Για παράδειγμα για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει μόνο τα 60.000 ευρώ. Για δάνειο ύψους 20.000 ευρώ θα κουρευτούν τα 8.000 ευρώ και θα κληθεί να καταβάλει μόνο τα 12.000 ευρώ.
ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΓΑ
Στο μεταξύ άμεσα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους αγρότες που έχουν χρέη από οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον πρώην ΟΓΑ, ολοκληρώνοντας έτσι το τρίτο και τελευταίο βήμα ένταξης στον μηχανισμό για τους οφειλέτες μη μισθωτούς των πρώην Ταμείων κύριας ασφάλισης – ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ.
Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα τέθηκε στη διάθεση των οφειλετών του τ. ΟΑΕΕ στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ στις 16 Απριλίου η εφαρμογή άνοιξε και για τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ. Τρίτοι τη σκυτάλη παίρνουν οι αγρότες, καθώς αναμένεται η ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους ώστε να εκκινήσει η διαδικασία ρύθμισής τους σε έως και 120 δόσεις...
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/). Στη ρύθμιση εντάσσονται οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα οι οποίοι δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία (καθώς απαλλάσσονται από την τήρηση βάσει σχετικής νομοθεσίας) εφόσον δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, έχουν κάνει έναρξη εργασιών και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Του Γιώργου Νούλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου