Έκπτωση πρόβλεψης για επισφαλή απαίτηση από πελάτη ΟΕ - ΣΟΛ ΑΕ
Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Μαρτίου 2018 της ΣΟΛ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.
www.solae.gr
ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΗ Ο.Ε.
ΕΡΩΤΗΜΑ
Α.Ε. εταιρεία εμφανίζει απαίτηση ποσού € 1.000.000 από πελάτη της ομόρρυθμη εταιρεία, που είναι συνδεδεμένη και έχει τεθεί σε εκκαθάριση την 30/9/2014. Η απαίτηση αυτή δημιουργήθηκε από πωλήσεις προϊόντων που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση 2013 έως και την παραπάνω ημερομηνία και συνεπώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 250 του Αστικού Κώδικα. Οι εταίροι της ομόρρυθμης είναι οι βασικοί μέτοχοι της ανώνυμης μαζί με τις συζύγους τους.
Η εταιρεία έχει ασκήσει αγωγή προκειμένου να διεκδικήσει την απαίτηση αυτή. Με βάση την αγωγή προτίθεται να σχηματίσει πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις μέχρι το ύψος της καθαρής αξίας των συναλλαγών. Η πρόβλεψη αυτή θα αναγνωριστεί ως εκπιπτόμενη δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογικό αποτέλεσμα;
ΓΝΩΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής σχετικά με το παραπάνω ερώτημα είναι η εξής:
Στις διατάξεις του Ν. 4072/2012, οι οποίες αναφέρονται στην ομόρρυθμη εταιρεία ορίζονται τα εξής:
«Άρθρο 249. Έννοια, εφαρμοζόμενες διατάξεις
1. Ομόρρυθμη είναι η εταιρεία με νομική προσωπικότητα που επιδιώκει εμπορικό σκοπό και για τα χρέη της οποίας ευθύνονται παράλληλα όλοι οι εταίροι απεριόριστα και εις ολόκληρον.
2. Εφόσον δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στο παρόν κεφάλαιο, εφαρμόζονται στην ομόρρυθμη εταιρεία οι διατάξεις του αστικού κώδικα για την εταιρεία, με εξαίρεση τις διατάξεις των άρθρων 758 και 761 του Αστικού Κώδικα.
…
Άρθρο 258. Ευθύνη εταίρων
1. Συμφωνία για περιορισμό ή αποκλεισμό της ευθύνης των εταίρων κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 249 δεν ισχύει έναντι των τρίτων.
2. Ο εταίρος που ενάγεται για εκπλήρωση εταιρικής υποχρέωσης, μπορεί να προβάλλει ενστάσεις που δεν θεμελιώνονται στο πρόσωπό του, μόνον εφόσον θα μπορούσαν να προβληθούν από την εταιρεία.
3. Ο εταίρος που εισέρχεται στην εταιρεία ευθύνεται απεριόριστα και εις ολόκληρον και για τα υπάρχοντα πριν από την είσοδό του εταιρικά χρέη. Αντίθετη συμφωνία δεν ισχύει έναντι των τρίτων.
……
Άρθρο 259. Λύση της εταιρείας
1. Η ομόρρυθμη εταιρεία λύνεται: α) με την πάροδο του χρόνου διαρκείας της, β) με απόφαση των εταίρων, γ) με την κήρυξή της σε πτώχευση και δ) με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτηση εταίρου, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος.
Στην εταιρική σύμβαση μπορεί να προβλέπονται και άλλοι λόγοι λύσης της εταιρείας.
2. Η αίτηση εκδικάζεται από το μονομελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.
………
Άρθρο 268. Στάδιο εκκαθάρισης
1. Αν σε περίπτωση λύσης της εταιρείας οι εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά, τη λύση της εταιρείας ακολουθεί η εκκαθάριση.
2. Τα ονόματα και η κατοικία των εκκαθαριστών εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ. Το ίδιο ισχύει και σε κάθε περίπτωση αντικατάστασης εκκαθαριστή.
3. Οι εκκαθαριστές υπογράφουν υπό την εταιρική επωνυμία με την προσθήκη των λέξεων «υπό εκκαθάριση».
4. Κατά την έναρξη και την περάτωση της εκκαθάρισης οι εκκαθαριστές συντάσσουν ισολογισμό.
5. Μετά την περάτωση της εκκαθάρισης η εταιρεία διαγράφεται από το Γ.Ε.ΜΗ.. Τα βιβλία και τα έγγραφα της εταιρείας παραδίδονται προς φύλαξη σε έναν από τους εταίρους ή σε τρίτο. Σε περίπτωση διαφωνίας ο εταίρος ή ο τρίτος ορίζεται από το μονομελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
……..».
Στις διατάξεις του άρθρου 250 του Αστικού Κώδικα ορίζονται τα εξής:
«Σε πέντε χρόνια παραγράφονται οι αξιώσεις:
1. των εμπόρων, των βιομηχάνων και των χειροτεχνών, για εμπορεύματα που χορήγησαν, για την εκτέλεση εργασιών και για την επιμέλεια υποθέσεων άλλων, καθώς και για τις δαπάνες που έκαναν·
- Αστικό Δίκαιο
Στις διατάξεις του άρθρου 783 του Αστικού κώδικα ορίζονται τα εξής:
«Αν τα εταιρικά πράγματα δεν αρκούν για την εξόφληση των χρεών και την απόδοση των εισφορών, για ό,τι λείπει ενέχονται οι εταίροι κατά το λόγο της συμμετοχής τους στις ζημίες. Αν δεν είναι δυνατόν να εισπραχθεί από έναν εταίρο το έλλειμμα που του αναλογεί, ενέχονται γι' αυτό κατά την ίδια αναλογία οι λοιποί εταίροι».
Στις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4172/2013, ορίζονται οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό πρόβλεψης από επισφαλείς απαιτήσεις:
«1. Τα ποσά των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων και οι διαγραφές αυτών, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις παραγράφους 5 έως 7 του παρόντος άρθρου, εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς, ως εξής:
…
2. Ανεξάρτητα από την παράγραφο 1, ο σχηματισμός προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων δεν επιτρέπεται στις περιπτώσεις επισφαλών απαιτήσεων κατά των μετόχων ή εταίρων της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%) και των θυγατρικών εταιρειών της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%), εκτός αν για την αξίωση που αφορά αυτές τις οφειλές υπάρχει εκκρεμοδικία ενώπιον δικαστηρίου ή διαιτητικού δικαστηρίου, ή εάν ο οφειλέτης έχει υποβάλει αίτημα κήρυξης σε πτώχευση ή υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης ή σε βάρος του έχει εκκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης, δεν επιτρέπεται ο σχηματισμός προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που καλύπτονται από ασφάλιση ή οποιαδήποτε εγγυοδοσία ή άλλη ενοχική ή εμπράγματη ασφάλεια ή για οφειλές του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή για εκείνες που έχουν δοθεί με την εγγύηση αυτών των φορέων...».
Στην ΠΟΛ.1056/2.3.2015, με την οποία ερμηνεύτηκαν οι διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4172/2013, αναφέρονται και τα εξής:
«…Στην παράγραφο 2 ….σε κάθε περίπτωση, ικανή και αναγκαία συνθήκη για το σχηματισμό πρόβλεψης ή τη διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων είναι να έχουν αναληφθεί προ του σχηματισμού ή της διαγραφής οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης…
Στην παράγραφο 4…. με βάση την αιτιολογική έκθεση του ν.4172/2013 προκύπτει ότι η προϋπόθεση της ανάληψης κατάλληλων ενεργειών για τη διασφάλιση δικαιώματος είσπραξης θέτει ένα ελάχιστο όριο για τη διεκδίκηση είσπραξης της απαίτησης, χωρίς να προσδιορίζει το μέσο για τη διεκδίκηση και κατά τούτο μπορεί να αναληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια για την είσπραξη, αρκεί να είναι πρόσφορη για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης. Σε κάθε περίπτωση ο κατάλληλος ή μη χαρακτήρας, ως θέμα πραγματικό, κρίνεται ad hoc με βάση το ύψος της απαίτησης, το φερέγγυο ή μη του καθ' ου η απαίτηση, καθώς και από άλλους παράγοντες και εναπόκειται στην κρίση της ελεγκτικής αρχής. Ωστόσο οι όποιες ενέργειες, που εξαρτώνται από το ύψος της απαίτησης και την φερεγγυότητα του πελάτη, θα πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα της επιχείρησης να εισπράξει τις απαιτήσεις της…
Στην παράγραφο 6 …με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του νόμου ορίζεται, ότι ανεξάρτητα από την παράγραφο 1, ο σχηματισμός προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων δεν επιτρέπεται στις περιπτώσεις επισφαλών απαιτήσεων «κατά» των μετόχων ή εταίρων της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%) και των θυγατρικών εταιρειών της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%), εκτός αν για την αξίωση που αφορά αυτές τις οφειλές υπάρχει εκκρεμοδικία ενώπιον δικαστηρίου ή διαιτητικού δικαστηρίου, ή εάν ο οφειλέτης έχει υποβάλει αίτημα κήρυξης σε πτώχευση ή υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης ή σε βάρος του έχει εκκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης».
Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτουν τα εξής:
Η Α.Ε, δύναται να ασκήσει αγωγή για τις απαιτήσεις κατά της ομορρύθμου εταιρείας και περαιτέρω των εταίρων αυτής, που είναι ταυτόχρονα και οι βασικοί μέτοχοι της Α.Ε. καθώς και οι σύζυγοι αυτών.
Η εταιρεία έχει τεθεί σε εκκαθάριση, αφού προηγουμένως λύθηκε με πρωτοβουλία των εταίρων. Οι εταίροι ευθύνονται εις ολόκληρον και κατά την εκκαθάριση.
Η απαίτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατά απόλυτο μέγεθος.
Θα πρέπει να εξεταστεί αν οι μέτοχοι της ΑΕ και ταυτόχρονα εταίροι της ΟΕ έχουν την δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της ΑΕ, λαμβανομένων υπόψη και της αξίας των μετοχών της Α.Ε.
Προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητα ή μη των ενεργειών που διασφαλίζουν το δικαίωμα της επιχείρησης να εισπράξει τις απαιτήσεις της, ως θέμα πραγματικό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη το ύψος της απαίτησης, το φερέγγυο ή μη του καθ' ου η απαίτηση, καθώς και άλλοι παράγοντες.
Επειδή οι ομόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται εκ του νόμου υποχρεωτικά έναντι των τρίτων αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για τα χρέη της εταιρείας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, στην κρινόμενη περίπτωση, οι ίδιοι είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι -μαζί με τις συζύγους των- της δανείστριας Α.Ε., εφαρμοστέα είναι, κατ΄ αρχήν, η διάταξη του εδαφίου α' της παρ. 2 του άρθρου 26 του ΚΦΕ. Εν προκειμένω, ωστόσο, η αγωγή του συνόλου αμφοτέρων (ήτοι: αρρένων και θηλέων) των συζύγων-μετόχων κατά του συνόλου των αρρένων συζύγων - (ομορρύθμων εταίρων και) μετόχων καλύπτει μεν την τυπική προϋπόθεση του νόμου, πλην όμως κατά το μέρος της σύγχυσης των ιδιοτήτων των διαδίκων/αρρένων συζύγων ως ταυτοχρόνως εναγόντων και εναγομένων, προδήλως αποτελεί τεχνητή διευθέτηση κατά την έννοια όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 4174/2013 περί φοροαποφυγής.
Συνεπώς η αναγνώριση της σχηματισμένης πρόβλεψης ως εκπιπτόμενης δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα για τον προσδιορισμό του φορολογικού αποτελέσματος δεν γίνεται αποδεκτός από την άποψη του φορολογικού δικαίου.
Νομοθεσία - Νομολογία
Άρθρο 26 του Ν. 4172/2013
ΠΟΛ. 1056/2015
https://www.taxheaven.gr
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΛ
Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Μαρτίου 2018 της ΣΟΛ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.
www.solae.gr
ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΗ Ο.Ε.
ΕΡΩΤΗΜΑ
Α.Ε. εταιρεία εμφανίζει απαίτηση ποσού € 1.000.000 από πελάτη της ομόρρυθμη εταιρεία, που είναι συνδεδεμένη και έχει τεθεί σε εκκαθάριση την 30/9/2014. Η απαίτηση αυτή δημιουργήθηκε από πωλήσεις προϊόντων που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση 2013 έως και την παραπάνω ημερομηνία και συνεπώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 250 του Αστικού Κώδικα. Οι εταίροι της ομόρρυθμης είναι οι βασικοί μέτοχοι της ανώνυμης μαζί με τις συζύγους τους.
Η εταιρεία έχει ασκήσει αγωγή προκειμένου να διεκδικήσει την απαίτηση αυτή. Με βάση την αγωγή προτίθεται να σχηματίσει πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις μέχρι το ύψος της καθαρής αξίας των συναλλαγών. Η πρόβλεψη αυτή θα αναγνωριστεί ως εκπιπτόμενη δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογικό αποτέλεσμα;
ΓΝΩΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής σχετικά με το παραπάνω ερώτημα είναι η εξής:
Στις διατάξεις του Ν. 4072/2012, οι οποίες αναφέρονται στην ομόρρυθμη εταιρεία ορίζονται τα εξής:
«Άρθρο 249. Έννοια, εφαρμοζόμενες διατάξεις
1. Ομόρρυθμη είναι η εταιρεία με νομική προσωπικότητα που επιδιώκει εμπορικό σκοπό και για τα χρέη της οποίας ευθύνονται παράλληλα όλοι οι εταίροι απεριόριστα και εις ολόκληρον.
2. Εφόσον δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στο παρόν κεφάλαιο, εφαρμόζονται στην ομόρρυθμη εταιρεία οι διατάξεις του αστικού κώδικα για την εταιρεία, με εξαίρεση τις διατάξεις των άρθρων 758 και 761 του Αστικού Κώδικα.
…
Άρθρο 258. Ευθύνη εταίρων
1. Συμφωνία για περιορισμό ή αποκλεισμό της ευθύνης των εταίρων κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 249 δεν ισχύει έναντι των τρίτων.
2. Ο εταίρος που ενάγεται για εκπλήρωση εταιρικής υποχρέωσης, μπορεί να προβάλλει ενστάσεις που δεν θεμελιώνονται στο πρόσωπό του, μόνον εφόσον θα μπορούσαν να προβληθούν από την εταιρεία.
3. Ο εταίρος που εισέρχεται στην εταιρεία ευθύνεται απεριόριστα και εις ολόκληρον και για τα υπάρχοντα πριν από την είσοδό του εταιρικά χρέη. Αντίθετη συμφωνία δεν ισχύει έναντι των τρίτων.
……
Άρθρο 259. Λύση της εταιρείας
1. Η ομόρρυθμη εταιρεία λύνεται: α) με την πάροδο του χρόνου διαρκείας της, β) με απόφαση των εταίρων, γ) με την κήρυξή της σε πτώχευση και δ) με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτηση εταίρου, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος.
Στην εταιρική σύμβαση μπορεί να προβλέπονται και άλλοι λόγοι λύσης της εταιρείας.
2. Η αίτηση εκδικάζεται από το μονομελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.
………
Άρθρο 268. Στάδιο εκκαθάρισης
1. Αν σε περίπτωση λύσης της εταιρείας οι εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά, τη λύση της εταιρείας ακολουθεί η εκκαθάριση.
2. Τα ονόματα και η κατοικία των εκκαθαριστών εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ. Το ίδιο ισχύει και σε κάθε περίπτωση αντικατάστασης εκκαθαριστή.
3. Οι εκκαθαριστές υπογράφουν υπό την εταιρική επωνυμία με την προσθήκη των λέξεων «υπό εκκαθάριση».
4. Κατά την έναρξη και την περάτωση της εκκαθάρισης οι εκκαθαριστές συντάσσουν ισολογισμό.
5. Μετά την περάτωση της εκκαθάρισης η εταιρεία διαγράφεται από το Γ.Ε.ΜΗ.. Τα βιβλία και τα έγγραφα της εταιρείας παραδίδονται προς φύλαξη σε έναν από τους εταίρους ή σε τρίτο. Σε περίπτωση διαφωνίας ο εταίρος ή ο τρίτος ορίζεται από το μονομελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
……..».
Στις διατάξεις του άρθρου 250 του Αστικού Κώδικα ορίζονται τα εξής:
«Σε πέντε χρόνια παραγράφονται οι αξιώσεις:
1. των εμπόρων, των βιομηχάνων και των χειροτεχνών, για εμπορεύματα που χορήγησαν, για την εκτέλεση εργασιών και για την επιμέλεια υποθέσεων άλλων, καθώς και για τις δαπάνες που έκαναν·
- Αστικό Δίκαιο
Στις διατάξεις του άρθρου 783 του Αστικού κώδικα ορίζονται τα εξής:
«Αν τα εταιρικά πράγματα δεν αρκούν για την εξόφληση των χρεών και την απόδοση των εισφορών, για ό,τι λείπει ενέχονται οι εταίροι κατά το λόγο της συμμετοχής τους στις ζημίες. Αν δεν είναι δυνατόν να εισπραχθεί από έναν εταίρο το έλλειμμα που του αναλογεί, ενέχονται γι' αυτό κατά την ίδια αναλογία οι λοιποί εταίροι».
Στις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4172/2013, ορίζονται οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό πρόβλεψης από επισφαλείς απαιτήσεις:
«1. Τα ποσά των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων και οι διαγραφές αυτών, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις παραγράφους 5 έως 7 του παρόντος άρθρου, εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς, ως εξής:
…
2. Ανεξάρτητα από την παράγραφο 1, ο σχηματισμός προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων δεν επιτρέπεται στις περιπτώσεις επισφαλών απαιτήσεων κατά των μετόχων ή εταίρων της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%) και των θυγατρικών εταιρειών της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%), εκτός αν για την αξίωση που αφορά αυτές τις οφειλές υπάρχει εκκρεμοδικία ενώπιον δικαστηρίου ή διαιτητικού δικαστηρίου, ή εάν ο οφειλέτης έχει υποβάλει αίτημα κήρυξης σε πτώχευση ή υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης ή σε βάρος του έχει εκκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης, δεν επιτρέπεται ο σχηματισμός προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που καλύπτονται από ασφάλιση ή οποιαδήποτε εγγυοδοσία ή άλλη ενοχική ή εμπράγματη ασφάλεια ή για οφειλές του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή για εκείνες που έχουν δοθεί με την εγγύηση αυτών των φορέων...».
Στην ΠΟΛ.1056/2.3.2015, με την οποία ερμηνεύτηκαν οι διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4172/2013, αναφέρονται και τα εξής:
«…Στην παράγραφο 2 ….σε κάθε περίπτωση, ικανή και αναγκαία συνθήκη για το σχηματισμό πρόβλεψης ή τη διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων είναι να έχουν αναληφθεί προ του σχηματισμού ή της διαγραφής οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης…
Στην παράγραφο 4…. με βάση την αιτιολογική έκθεση του ν.4172/2013 προκύπτει ότι η προϋπόθεση της ανάληψης κατάλληλων ενεργειών για τη διασφάλιση δικαιώματος είσπραξης θέτει ένα ελάχιστο όριο για τη διεκδίκηση είσπραξης της απαίτησης, χωρίς να προσδιορίζει το μέσο για τη διεκδίκηση και κατά τούτο μπορεί να αναληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια για την είσπραξη, αρκεί να είναι πρόσφορη για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης. Σε κάθε περίπτωση ο κατάλληλος ή μη χαρακτήρας, ως θέμα πραγματικό, κρίνεται ad hoc με βάση το ύψος της απαίτησης, το φερέγγυο ή μη του καθ' ου η απαίτηση, καθώς και από άλλους παράγοντες και εναπόκειται στην κρίση της ελεγκτικής αρχής. Ωστόσο οι όποιες ενέργειες, που εξαρτώνται από το ύψος της απαίτησης και την φερεγγυότητα του πελάτη, θα πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα της επιχείρησης να εισπράξει τις απαιτήσεις της…
Στην παράγραφο 6 …με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του νόμου ορίζεται, ότι ανεξάρτητα από την παράγραφο 1, ο σχηματισμός προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων δεν επιτρέπεται στις περιπτώσεις επισφαλών απαιτήσεων «κατά» των μετόχων ή εταίρων της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%) και των θυγατρικών εταιρειών της επιχείρησης με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής δέκα τοις εκατό (10%), εκτός αν για την αξίωση που αφορά αυτές τις οφειλές υπάρχει εκκρεμοδικία ενώπιον δικαστηρίου ή διαιτητικού δικαστηρίου, ή εάν ο οφειλέτης έχει υποβάλει αίτημα κήρυξης σε πτώχευση ή υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης ή σε βάρος του έχει εκκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης».
Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτουν τα εξής:
Η Α.Ε, δύναται να ασκήσει αγωγή για τις απαιτήσεις κατά της ομορρύθμου εταιρείας και περαιτέρω των εταίρων αυτής, που είναι ταυτόχρονα και οι βασικοί μέτοχοι της Α.Ε. καθώς και οι σύζυγοι αυτών.
Η εταιρεία έχει τεθεί σε εκκαθάριση, αφού προηγουμένως λύθηκε με πρωτοβουλία των εταίρων. Οι εταίροι ευθύνονται εις ολόκληρον και κατά την εκκαθάριση.
Η απαίτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατά απόλυτο μέγεθος.
Θα πρέπει να εξεταστεί αν οι μέτοχοι της ΑΕ και ταυτόχρονα εταίροι της ΟΕ έχουν την δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της ΑΕ, λαμβανομένων υπόψη και της αξίας των μετοχών της Α.Ε.
Προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητα ή μη των ενεργειών που διασφαλίζουν το δικαίωμα της επιχείρησης να εισπράξει τις απαιτήσεις της, ως θέμα πραγματικό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη το ύψος της απαίτησης, το φερέγγυο ή μη του καθ' ου η απαίτηση, καθώς και άλλοι παράγοντες.
Επειδή οι ομόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται εκ του νόμου υποχρεωτικά έναντι των τρίτων αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για τα χρέη της εταιρείας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, στην κρινόμενη περίπτωση, οι ίδιοι είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι -μαζί με τις συζύγους των- της δανείστριας Α.Ε., εφαρμοστέα είναι, κατ΄ αρχήν, η διάταξη του εδαφίου α' της παρ. 2 του άρθρου 26 του ΚΦΕ. Εν προκειμένω, ωστόσο, η αγωγή του συνόλου αμφοτέρων (ήτοι: αρρένων και θηλέων) των συζύγων-μετόχων κατά του συνόλου των αρρένων συζύγων - (ομορρύθμων εταίρων και) μετόχων καλύπτει μεν την τυπική προϋπόθεση του νόμου, πλην όμως κατά το μέρος της σύγχυσης των ιδιοτήτων των διαδίκων/αρρένων συζύγων ως ταυτοχρόνως εναγόντων και εναγομένων, προδήλως αποτελεί τεχνητή διευθέτηση κατά την έννοια όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 4174/2013 περί φοροαποφυγής.
Συνεπώς η αναγνώριση της σχηματισμένης πρόβλεψης ως εκπιπτόμενης δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα για τον προσδιορισμό του φορολογικού αποτελέσματος δεν γίνεται αποδεκτός από την άποψη του φορολογικού δικαίου.
Νομοθεσία - Νομολογία
Άρθρο 26 του Ν. 4172/2013
ΠΟΛ. 1056/2015
https://www.taxheaven.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου