Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Ε9 ( ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ) : Σημεία Προσοχής

Ε9 ( ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ) : Σημεία Προσοχής
Τι ισχύει
08 Ιουν 2018 - 13:59
Picture 0 for Ε9 ( ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ) : Σημεία Προσοχής
Προσοχή: Αν πριν την παρέλευση της ημερομηνίας αποποίησης γίνει η αποδοχή κληρονομιάς, τότε ο υπόχρεος υποχρεούται να δηλώσει εντός ενός μηνός από την αποδοχή, την κληρονομιαία περιουσία στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Προσοχή: Σε περίπτωση κατά την οποία, εντός της προθεσμίας υποβολής δήλωσης, αποκτάται και μεταβιβάζεται το ίδιο ακίνητο ή μεταβάλλονται στοιχεία αυτού, απαιτείται η υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων.

Προσοχή: Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα της έγγαμης γυναίκας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ορθό είναι αυτή να προμηθευτεί προσωπικούς κωδικούς, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να πληροφορηθεί τις τυχόν οφειλές της από την προσωποποιημένη πληροφόρηση. Επί πλέον χωρίς προσωπικούς κωδικούς δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα ακίνητά της.

Προσοχή: Μετά το θάνατο του φορολογουμένου, δεν πρέπει να πραγματοποιείται καμία ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του αποβιώσαντος ούτε και η λήψη πιστοποιητικών αυτού.

Προσοχή: Αν τα στοιχεία της πρώτης σελίδας του εντύπου Ε9 δεν είναι σωστά, απαιτείται να διορθωθούν στο μητρώο πριν την υποβολή της δήλωσης ώστε αυτή να συμπληρωθεί ορθά γιατί, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία του νομικού προσώπου, εμφανίζονται συγκεκριμένα πεδία στο εσωτερικό της δήλωσης, τα οποία δύνανται να συμπληρωθούν, προκειμένου να χορηγηθούν οι απαλλαγές ή οι μειώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και λαμβάνεται ο προσήκων συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων.

Προσοχή: Η λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 21-31 του ν. 2778/1999 «Αμοιβαία Κεφάλαια Ακίνητης Περιουσίας - Εταιρίες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία και άλλες διατάξεις», όπως ισχύουν.

Συνεπώς, για να σημειωθεί η ένδειξη «Α.Ε.Ε.Α.Π», πρέπει η εταιρεία να έχει συσταθεί και να λειτουργεί σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις και όχι απλά να είναι εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων.

Προσοχή: Aν ο φορολογούμενος κατέχει ακίνητο, το οποίο είναι επίδικο, αλλά δεν έχει τη νομή του, τότε αυτό το αναγράφει στη στήλη των παρατηρήσεων και όχι στο εσωτερικό του εντύπου.

Προσοχή: Αν δεν είναι συμπληρωμένος αριθμός στη στήλη 28 αυτή και δεν υπάρχουν διαγραμμισμένες προσόψεις στις στήλες 6, τότε το ακίνητο ή το δικαίωμα επί ακινήτου θεωρείται τυφλό.

Προσοχή: Αν κατά το γεωγραφικό εντοπισμό δεν εμφανίζονται οι δρόμοι του ακινήτου ούτε αυτό εντοπίζεται στο χάρτη του Υπουργείου Οικονομικών τότε ο φορολογούμενος πρέπει να δει αν το ακίνητό του βρίσκεται εντός ΑΠΑΑ. Αν το ακίνητο είναι εκτός ΑΠΑΑ, σημειώνεται η ένδειξη εκτός ΑΠΑΑ και συνεχίζεται η συμπλήρωση των λοιπών περιγραφικών στοιχείων του ακινήτου.

ΣΤΗΛΗ 8 ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΙΚ. ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ:
Αναγράφεται ο αριθμός του οικοδομικού τετραγώνου, στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο, μόνο εφόσον αυτός υπάρχει στους χάρτες που χρησιμοποιούνται για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του ακινήτου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Προσοχή: Αν δεν είναι γνωστός ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τα ανωτέρω, η στήλη παραμένει κενή.

Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό το οικοδομικό τετράγωνο των χαρτών του Υπουργείου Οικονομικών δεν αναγράφεται το οικοδομικό τετράγωνο της πολεοδομίας ή το οικοδομικό τετράγωνο που αναγράφεται στον τίτλο.

ΣΤΗΛΗ 26 ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΠΑΑ:
Επιλέγεται, αν η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ή αναγράφεται υποχρεωτικά, στη δήλωση που υποβάλλεται χειρόγραφα, ο αριθμός 1 όταν το οικόπεδο, επί του οποίου βρίσκεται το κτίσμα, βρίσκεται σε περιοχή εντός συστήματος ΑΠΑΑ.

Επιλέγεται, αν η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ή αναγράφεται υποχρεωτικά, στη δήλωση που υποβάλλεται χειρόγραφα, ο αριθμός 2 όταν το οικόπεδο, επί του οποίου βρίσκεται το κτίσμα, βρίσκεται σε περιοχή εκτός συστήματος ΑΠΑΑ.

Προσοχή: Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη συμπλήρωση της στήλης αυτής, γιατί επηρεάζει τη φορολογητέα αξία του ακινήτου.

Προσοχή: Στην έννοια των γεωργικών και κτηνοτροφικών κτιρίων και αποθηκών δεν περιλαμβάνονται τα κτίρια μαζικής διαλογής, οργανωμένης συλλογής, επεξεργασίας, συσκευασίας ή μεταποίησης αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων, τα σφαγεία καθώς και τα ψυγεία –αποθήκες, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των βιομηχανικών –βιοτεχνικών κτιρίων.

Προσοχή: Δεσμευμένες θέσεις στάθμευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν.1221/80 και 960/79, δεν αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, εφόσον βρίσκονται σε ακάλυπτο οικόπεδο. Αν όμως έχουν δεσμευθεί θέσεις στάθμευσης και αυτές είναι στεγασμένες, αναγράφονται.

Προσοχή: Αν επί του γηπέδου, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή για την οποία έχει εκδοθεί πράξη εφαρμογής, υπάρχει και κτίσμα, αυτό αναγράφεται σε άλλη γραμμή με την ένδειξη ότι τελεί υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, γιατί οι κωδικοί που αφορούν το γήπεδο και το οικόπεδο είναι διαφορετικοί (βλέπε στήλη 10).

Προσοχή: Στις περιπτώσεις στις οποίες μεταβιβάζεται με οριστικό συμβόλαιο από τον κατασκευαστή κτίσμα ανεγειρόμενης οικοδομής σε οποιοδήποτε στάδιο (ακόμη και πριν την έναρξη εργασιών επί του οικοπέδου), αυτό δηλώνεται από το νέο κύριο ως αποπερατωμένο, εφόσον υπάρχει υποχρέωση του κατασκευαστή να το αποπερατώσει.

Προσοχή: Επαγγελματικές στέγες, οι οποίες έχουν ενιαία λειτουργική ενότητα και εκτείνονται σε περισσότερους των ενός ορόφους, αναγράφονται ανά όροφο.

Προσοχή: Όταν έχει συσταθεί δουλεία οίκησης, ο κύριος του ακινήτου εξομοιώνεται με ψιλό κύριο και ο έχων το δικαίωμα της οίκησης με επικαρπωτή.

Προσοχή: Τα ενοχικά δικαιώματα της ενάσκησης επικαρπίας και συνοίκησης δεν αναγράφονται.

Προσοχή: Σε περιπτώσεις κάθετης ιδιοκτησίας επί οικοπέδου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων αναγράφεται, ως επιφάνεια του οικοπέδου, το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων αυτού και, ως ποσοστό συνιδιοκτησίας, το ποσοστό επί του οικοπέδου που αντιστοιχεί στην κάθετη ιδιοκτησία και στο εμπράγματο δικαίωμα επ’αυτής.

ΣΤΗΛΗ 22 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ:
Αναγράφεται η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, τα οποία υπάρχουν επί του οικοπέδου, εφόσον προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.

Στις περιπτώσεις κτισμάτων χωρίς οικοδομική άδεια, στη στήλη αυτή αναγράφεται η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων.

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος, από αιτιολογημένη αδυναμία και μόνο, δεν γνωρίζει το σύνολο των υφιστάμενων κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί από λοιπούς συγκυρίους στο οικόπεδο (π.χ. σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας), συμπληρώνει τουλάχιστον το σύνολο των υφιστάμενων κτισμάτων που ανήκουν στη δική του ιδιοκτησία.

Προσοχή: Η στήλη αυτή παραμένει κενή μόνο στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και το αναγραφόμενο ακίνητο είναι δικαίωμα υψούν με χιλιοστά επί του οικοπέδου.

Προσοχή: Ως κενό αναγράφεται και το ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό.

Προσοχή: Ακίνητα (κάθε κατηγορίας), που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, καθώς και ξενοδοχεία - ειδικά κτίρια, που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, και τα οποία εν μέρει ιδιοχρησιμοποιούνται και εν μέρει εκμισθώνονται από αυτά, αναγράφονται σε δύο γραμμές. Στη μία γραμμή αναγράφεται το μέρος του ακινήτου το οποίο ιδιοχρησιμοποιείται, με την αντίστοιχη ένδειξη του «ιδιοχρησιμοποιούμενου», και στην άλλη γραμμή αναγράφεται το μέρος του ακινήτου, το οποίο εκμισθώνεται. Σε κάθε γραμμή αναγράφεται και η επιφάνεια του οικοπέδου που αναλογεί σε κάθε επιφάνεια του κτίσματος (ιδιοχρησιμοποιούμενου και μη), εφόσον τούτο απαιτείται ανάλογα με το είδος του ακινήτου.

ΣΤΗΛΗ 7 ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αναγράφεται σε μέτρα η απόσταση του γηπέδου από θάλασσα ή λιμνοθάλασσα, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη των 800 μέτρων. Στις περιπτώσεις στις οποίες το γήπεδο απέχει, περισσότερο από 800 μέτρα από θάλασσα ή λιμνοθάλασσα, η στήλη αυτή παραμένει κενή.

Ως απόσταση από θάλασσα ή λιμνοθάλασσα θεωρείται η ελάχιστη οριζόντια απόσταση του πλησιέστερου σημείου του γηπέδου από το όριο του χειμέριου κύματος, εφόσον αυτό έχει χαραχθεί επίσημα, ή από τη συνήθη θέση της γραμμής, όπου φθάνει το κύμα, όταν δεν υπάρχει χάραξη.

Προσοχή: Εφόσον αναγράφεται στη στήλη αυτή ο αριθμός μηδέν (0), θεωρείται ότι το αγροτεμάχιο εφάπτεται στη θάλασσα.

Προσοχή: Δεν αναγράφονται ως βοσκότοποι γήπεδα επί των οποίων υπάρχουν κατοικίες, αλλά ως γήπεδα μονοετούς καλλιέργειας.

Προσοχή: Δεν αναγράφονται τα ενοχικά δικαιώματα εκμετάλλευσης δασών (όπως ρητινοσυλλογής, ξύλευσης κ.λπ.)

Προσοχή: Δεν αναγράφονται τα ενοχικά δικαιώματα εκμετάλλευσης λατομείων και μεταλλείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: