Τι άλλαξε από το 2016, κ. Στουρνάρα;
Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για την «αφωνία» του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, έχουν ασκήσει κριτική στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για το γεγονός ότι δεν έχει βγει να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να έχει απαντήσει μέσω διαρροών στον αντιπολιτευτικό Τύπο ότι ο θεσμικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να σχολιάσει τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών.
Η απλή λογική λέει πως κανείς δεν ζήτησε -και δεν θα μπορούσε άλλωστε- από τον κ. Στουρνάρα να βγει και να σχολιάσει την πορεία της μετοχής της τάδε ή της δείνα τράπεζας.
Θα αρκούσε μια δήλωση σαν εκείνη του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νικόλαου Καραμούζη ή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη (που δεν τους λες και φανατικούς Συριζαίους) περί γενικότερης αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γεγονός που αποδείχτηκε από την επιτυχή έκβαση των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν πριν από λίγους μήνες.
Εκτός και αν ο κ. Στουρνάρας ως ο ανώτερος επόπτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πιστεύει κάτι αντίθετο, οπότε και σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν υποχρεωμένος να το πει.
Το... 2016
Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο κ. Στουρνάρας επιλέγει κάθε φορά πότε θα μιλήσει. Συνεπώς τα περί «θεσμικού ρόλου» είναι μάλλον δικαιολογίες. Τον Φεβρουάριο του 2016 και μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Στουρνάρας είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμο» τον πανικό που είχε σημειωθεί εκείνες τις μέρες στο Χρηματιστήριο.
Είχε προειδοποιήσει πως θα ήταν καταστροφικές οι συνέπειες για τη χώρα εάν δεν ολοκληρωνόταν άμεσα η αξιολόγηση από τους θεσμούς. Ηταν μια γενικόλογη δήλωση, η οποία θα μπορούσε να έχει γίνει και σήμερα, αλλά δεν έγινε. Το ερώτημα είναι γιατί.
Οι απαντήσεις μπορεί να είναι παραπάνω από μία και πιθανόν να αλληλοεξαρτώνται. Ας μην ξεχνάμε πως σε λίγους μήνες θα γίνουν οι εκλογές.
Μπορεί εκ του θεσμικού ρόλου του ο κ. Στουρνάρας να οφείλει να είναι ανεπηρέαστος από τις πολιτικές αλλαγές, ωστόσο κάθε ρόλος κρύβει έναν άνθρωπο με προτιμήσεις και αντιπάθειες. Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος έχει επιβιώσει και τα έχει καταφέρει με πολλές κυβερνήσεις.
Ηταν σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών επί Σημίτη, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη στην ΟΝΕ, αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, έβαλε την υπογραφή του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, έγινε διοικητής της ΤτΕ.
Με απλά λόγια, εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον ο κ. Στουρνάρας ήταν και παραμένει σημαίνον πρόσωπο στην οικονομική ζωή του τόπου, λαμβάνοντας θέσεις-κλειδιά και παίρνοντας καίριες αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα. Ολα αυτά μέχρι που ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας έβαλε το δικό του λιθαράκι για να μην υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα, όταν περίπου ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 καλούσε με δηλώσεις του τους βουλευτές να σκεφτούν καλά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι η αποτυχία εκλογής οδήγησε τη χώρα στις εκλογές στις οποίες επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» της 16ης Δεκεμβρίου 2014:
«Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα, ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τους βουλευτές να σκεφτούν καλά τη στάση τους στο κρίσιμο ζήτημα της εκλογής Προέδρου. “Από την προηγούμενη θητεία μου ως υπουργός Οικονομικών”, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, “γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Ελληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους”».
Θεσμική τρομολαγνεία
Και πιο κάτω, στην ίδια ομιλία, είχε πει τα εξής:
«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών (σ.σ. εννοούσε την πολιτική αναταραχή με αφορμή την εκλογή Προέδρου) λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος».
Εν ολίγοις, και με πρόσχημα την οικονομία, ο κ. Στουρνάρας εκείνη την περίοδο είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα να μη μεταβληθεί το πολιτικό σκηνικό και να μην πάει η χώρα σε εκλογές.
Θα ήταν, τέλος, απολύτως αδιανόητη η υπόνοια, έστω, ότι ο διοικητής της ΤτΕ σε μια δύσκολη για τις τράπεζες στιγμή παραμένει σιωπηλός παρατηρητής είτε για να φανεί δικαιωμένος στην επιμονή του για πιστοληπτική γραμμή στήριξης είτε επειδή κάποιες δικογραφίες έχουν μέσα και το δικό του όνομα.
Έντυπη έκδοση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου