Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

ΣτΕ: Δήμευση περιουσιακών στοιχείων για τα στελέχη εταιρειών σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής Επιτείνει την υπάρχουσα νομοθεσία το ανώτατο δικαστήριο

ΣτΕ: Δήμευση περιουσιακών στοιχείων για τα στελέχη εταιρειών σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής
Επιτείνει την υπάρχουσα νομοθεσία το ανώτατο δικαστήριο
12 Οκτ 2018 - 09:01
Picture 0 for ΣτΕ: Δήμευση περιουσιακών στοιχείων για τα στελέχη εταιρειών σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής
Του Γιώργου Λαμπίρη

Tη δυνατότητα να επιβάλλει προληπτικά η διασφαλιστικά μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα, έχει η φορολογική διοίκηση σε βάρος των ομόρρυθμων εταίρων προσωπικών εταιρειών, αλλά και σε βάρος κάθε προσώπου της διοίκησης για περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Αυτό αναφέρει στην απόφασή του με αριθμό 546 του 2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι για τη λήψη μέτρων διασφάλισης του Δημοσίου κατά εντεταλμένων προσώπων στη διοίκηση εταιρείας, παραμένει ως προϋπόθεση να βρίσκονται στη διοίκηση, να διαχειρίζονται την εταιρεία ή κατά όσων εκπροσωπούν οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ακόμα και εάν έχουν αποβάλει τη συγκεκριμένη ιδιότητα.

Ανάλογο είναι και το περιεχόμενο της παλαιότερης απόφαση του ΣτΕ, 2326 του 2017.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να μην παραλαμβάνει και να μη χορηγεί έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και να προβαίνει στη δέσμευση του 50% των καταθέσεων, κάθε μορφής λογαριασμών και παρακαταθηκών του παραβάτη, ενώ ορίζει ότι και το χρηματικό περιεχόμενο των θυρίδων αλλά και τα υπόλοιπα αντικείμενα – μη χρηματικά – που βρίσκονται σε θυρίδες, δεσμεύονται και αυτά στο σύνολό τους.

Σημειώνεται ότι η επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων πραγματοποιείται σωρευτικά σε βάρος όσων βρίσκονται στη διοίκηση ή διαχειρίζονται την εταιρεία.

Στην ουσία το ανώτατο δικαστήριο έρχεται να επικυρώσει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία. Ας σημειωθεί ότι σχετική αναφορά γίνεται στο άρθρο 55, του νόμου 4174 του 2013, όπου τα σωρευτικά μέτρα επιβάλλονται για τη μη απόδοση, έκπτωση ή διακράτηση ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, καθώς και σε περιπτώσεις που πραγματοποιείται επιστροφή φόρου μετά από παραπλάνηση της φορολογικής διοίκησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ευθύνη βαρύνει τους προέδρους και αντιπροέδρους διοικητικών συμβουλίων, διοικητές, γενικούς διευθυντές. Εάν ωστόσο δεν υπάρχουν τα παραπάνω πρόσωπα, τα μέτρα επιβαρύνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: