Διαδοχικές συναντήσεις με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν και τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει αύριο Παρασκευή, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Μπαλί, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να τεθεί το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, αλλά και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το ΔΝΤ ώστε να μειωθεί και το βάρος των τόκων.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να τεθεί το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, αλλά και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το ΔΝΤ ώστε να μειωθεί και το βάρος των τόκων.
Σε ό,τι αφορά πάντως το θέμα των συντάξεων, δεν υπάρχει καμία αναφορά – θετική η αρνητική στη φθινοπωρινή έκθεση του ΔΝΤ και όπως όλα δείχνουν ότι θα κριθεί τελικά περί τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου με την απάντηση να δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για τις συντάξεις το ΔΝΤ έχει υπάρξει ξεκάθαρο. Κατά το Ταμείο, η περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από το 2019 είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράλληλα, θεωρεί πως με την περικοπή των συντάξεων θα βελτιωθεί η αμεροληψία του συστήματος, καθώς δεν θα γίνονται διακρίσεις μεταξύ των παλαιών και των νέων συνταξιούχων.
Σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα γίνουν με ανοιχτά χαρτιά. Η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αναγνώρισε εκ νέου ότι έγιναν λάθη εκ μέρους του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα. Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν ανελάμβαναν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Οι συναντήσεις έρχονται στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία αναθεωρούνται επί τα βελτίω οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019, αλλά χαμηλώνει αισθητά ο πήχης για το 2023. Κρίσιμα θεωρούνται και τα όσα προβλέπει για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα οποία και αποκαλύπτουν ότι το Ταμείο πολύ δύσκολα θα κάνει πίσω στην πάγια θέση του για την ανάγκη περικοπής των συντάξεων.
Οι ειδικοί του ΔΝΤ αναθεωρούν στο 3,5% από 2,9% την εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η αναθεώρηση αυτή είναι θετική, αλλά από τη στιγμή που δεν προβλέπεται υπέρβαση του επίσημου στόχου, ο οργανισμός πιθανότατα θα επιμείνει στην ανάγκη να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα για το 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου