Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ποιοι πρέπει να φοβούνται το ξήλωμα του φορολογικού απόρρητου - Για ποια χρέη έρχονται κατασχέσεις εξπρές

photo: Eurokinissi

Τη συνεργασία των υπηρεσιών της Φορολογικής Διοίκησης για τον εντοπισμό των πραγματικών διευθύνσεων κατοικίας και επαγγελματικής στέγης και άλλων στοιχείων των πελατών τους, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους θα έχουν πλέον οι τράπεζες και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (ΔΕΚΟ)

Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ΔΕΚΟ θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία που τηρεί γι’ αυτούς στο Μητρώο Φορολογουμένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η συνεργασία αυτή θα διευκολύνει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εναντίον των πελατών των εν λόγω εταιριών οι οποίοι δεν εκπληρώνουν εγκαίρως τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς αυτές.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα:
Τα ηλεκτρονικά αρχεία των συστημάτων TAXIS και ΤΑΧΙSnet, στα οποία είναι καταχωρισμένα απόρρητα φορολογικά δεδομένα για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα της χώρας, όπως ο ΑΦΜ και η διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης, τίθενται, μεταξύ άλλων, στη διάθεση της εταιρίας διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ η οποία έχει ως αποστολή να τηρεί πλήρη αρχεία δεδομένων για όλους τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες και να τις ενημερώνει πλήρως γι’ αυτά, ώστε εκείνες να διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντά τους σε περιπτώσεις μη έγκαιρης εξυπηρέτησης των δανειακών και λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων των πελατών τους.
Ειδικότερα, η εταιρία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα των φυσικών προσώπων που αφορούν στον ΑΦΜ, στην αρμόδια ΔΟΥ, στο όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, το επώνυμο της μητέρας και τον Ταχυδρομικό Κώδικα της κατοικίας. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. θα μπορεί να συλλέγει από το Μητρώο Φορολογουμένων στοιχεία που αφορούν στον ΑΦΜ, στην αρμόδια ΔΟΥ, στην επωνυμία, τον διακριτικό τίτλο και την έδρα της επαγγελματικής εγκατάστασης.
Η πρόσβαση στα απόρρητα αυτά στοιχεία των φορολογουμένων από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. θα βοηθήσει τη συγκεκριμένη εταιρία να επικαιροποιήσει τα αρχεία δεδομένων που τηρεί για όλους τους πελάτες των τραπεζών και, εν τέλει, θα διευκολύνει τις συνεργαζόμενες με αυτήν τράπεζες να εντοπίζουν, μεταξύ άλλων, τις πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας των δανειοληπτών τους οι οποίοι έχουν μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια, ώστε να τους κοινοποιούν όλα τα έγγραφα ειδοποιήσεων που οφείλουν να τους αποστέλλουν προκειμένου να τους πιέσουν και να τους πείσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, καθώς επίσης και τυχόν κατασχετήρια επί ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων τους.
Σύμφωνα, βεβαίως, με τραπεζικές πηγές, η παροχή των συγκεκριμένων στοιχείων από το Μητρώο Φορολογουμένων θα διευκολύνει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να έρθουν σε συνεννόηση με τους «κόκκινους» δανειολήπτες για την επίτευξη ρυθμίσεων και γενικά την καλύτερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Για παράδειγμα, θα μπορούν οι τράπεζες να διαπιστώνουν το βαθμό συνεργασίας και καλοπιστίας των οφειλετών καθώς η δήλωση της ακριβούς διεύθυνσης κατοικίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να χαρακτηριστεί ένας δανειολήπτης ως συνεργάσιμος.
Ωστόσο, η γνώση των δεδομένων του Φορολογικού Μητρώου θα διευκολύνει και τα επόμενα στάδια ενεργειών των τραπεζών στις περιπτώσεις των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών και συγκεκριμένα θα συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών διενέργειας κατασχέσεων και πλειστηριασμών επί των περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων πελατών.
Όλα τα δεδομένα που τηρούνται από τη Φορολογική Διοίκηση (την ΑΑΔΕ) θα τίθενται στη διάθεση των ΔΕΚΟ (όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης των πελατών τους και να τους εντοπίζουν εύκολα προκειμένου σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης πληρωμής των λογαριασμών τους να λαμβάνουν εναντίον τους τα προβλεπόμενα μέτρα διασφάλισης των οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, οι εν λόγω εταιρίες θα μπορούν πλέον ευκολότερα να προβαίνουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών τους, οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται ως «συστηματικοί κακοπληρωτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: