Τι δεν υπολόγισε το Λονδίνο
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 07:00
UPD:07:03
EPA/LAURENT DUBRULE
Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr
nstas@naftemporiki.gr
Ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας την είχε χρησιμοποιήσει απέναντι στις άλλες ελληνικές πόλεις. Ο Ιούλιος Καίσαρας απέναντι στους Γαλάτες. Η βρετανική αυτοκρατορία στην περίπτωση της Ινδίας και όχι μόνο. Η στρατηγική τού διαίρει και βασίλευε είναι γνωστή και αγαπημένη στη γηραιά ήπειρο. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που ήταν η πρώτη σκέψη του Λονδίνου για το πώς να αντιμετωπίσει τους «27» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Πολλοί φοβήθηκαν ότι δεν θα δυσκολευθεί να σπείρει διχόνοια. Είναι άλλωστε τόσα που φαίνεται να χωρίζουν τους Ευρωπαίους τα τελευταία χρόνια.
Το Λονδίνο δεν υπολόγισε όμως ότι από την πρώτη στιγμή -εκπλήσσοντας ακόμη και εαυτόν- οι «27» θα το αντιμετώπιζαν ενιαία ως ένα «ξένο σώμα». Δεν σκέφτηκε δε πως οι χώρες που ήταν πιο κοντά του όσο βρισκόταν στους κόλπους της κοινότητας ήταν και εκείνες που ήθελαν να στείλουν το μήνυμα περισσότερο από τον καθένα ότι οι ευρωσκεπτικιστικές κορόνες βλάπτουν σοβαρά την υγεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ολλανδία του Μαρκ Ρούτε, που είχε να αντιμετωπίσει τον ακροδεξιό Βίλντερς, ήταν εκ των χωρών που τήρησαν την πιο σκληρή στάση από τη Βρετανία αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2016. Οι Ευρωπαίοι πέτυχαν να κρατήσουν από αρχή έως τέλους τις δύο βασικές αρχές της διαπραγμάτευσής τους: Να προτάξουν τα συμφέροντα του κάθε κράτους-μέλους απέναντι σε εκείνα μίας «τρίτης χώρας». Να εξασφαλίσουν ότι η Βρετανία, αν θέλει πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά, θα συνεχίσει να βαρύνεται με υποχρεώσεις.
Πάνω από όλα όμως οι Βρετανοί φαίνεται να μην είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του δικού τους διχασμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μέι είναι πως οι διαχωριστικές γραμμές στο Brexit δεν είναι μεταξύ των κομμάτων, τα διαπερνούν. Στη Βουλή υπάρχουν οι φωνές που θέλουν έξοδο στη βάση του deal της Μέι, εκείνες που θέλουν μία άλλη καλύτερη συμφωνία, οι σκληροπυρηνικοί που ζητούν να κοπεί απότομα ο ομφάλιος λώρος με την Ε.Ε. και εκείνοι που ελπίζουν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, που θα ανατρέψει την απόφαση του 2016.
Στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ άργησαν να αντιληφθούν πως η πολυφωνία αυτή θα καταστήσει τα δύο ακραία σενάρια -no deal και αντιστροφή του Brexit- ως τα επικρατέστερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου