Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

«Μεγαλώνει» το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης;

«Μεγαλώνει» το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης;

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 13:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Τη σύσταση ειδικής γραμματείας, η οποία αυξάνει τον όγκο του κατά 17%, δρομολογεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ειδικότερα, οι μονάδες του υπουργείου θα αυξηθούν από 60 σε 70 και κατά απροσδιόριστο αριθμό ατόμων, πιθανότατα, υψηλών θέσεων και ανάλογων απολαβών.
«Ως “ενίσχυση και αναβάθμιση δημόσιας διοίκησης”, το αρμόδιο για την απλοποίηση των δομών και διαδικασιών υπουργείο αντιλαμβάνεται τη “Σύσταση Ειδικής Γραμματείας Υποστήριξης Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης” (Άρθρο 12)», τονίζει με νόημα στη «Ν» ο πρώην Επιθεωρητής-Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης Διονύσης Ρηγόπουλος, ο οποίος υπέβαλε σχετικό σχόλιο στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έθεσε σε σύντομη διαβούλευση, από τις 12 έως 17 Δεκεμβρίου, το νομοσχέδιο με τίτλο «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Α.Σ.Ε.Π.), ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο περιλαμβάνει 45 άρθρα για ετερόκλητα θέματα. Η συμμετοχή στη διαβούλευση εξαντλήθηκε σε 56 σχόλια, που αφορούσαν κυρίως ατομικά ζητήματα.
Η δομή της Ειδικής Γραμματείας περιγράφεται στα Άρθρα 12 έως 16. Τα άρθρα 17 έως 20 αφορούν δραστηριότητές της. «Περιλαμβάνει δέκα οργανικές μονάδες, χωρίς εμφανή στο νομοσχέδιο στελέχωση και, συνεπώς, με άγνωστο λειτουργικό κόστος», παρατηρεί ο κ. Ρηγόπουλος.
Οι δέκα μονάδες στην πράξη έχουν ως εξής:
1. Ειδική Γραμματεία Υποστήριξης Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης (Ειδικός Τομεακός Γραμματέας)
2. Τμήμα Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας
3. Τμήμα Διοίκησης, Προγραμμάτων και Οικονομικής Διαχείρισης
4. Τομέας Α’ «Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης»
5. Μονάδα Συλλογής Δεδομένων και Παρακολούθησης Διοικητικής Λειτουργίας
6. Μονάδα Αναλύσεων και Επιστημονικής Υποστήριξης
7. Τομέας Β’ «Υποστήριξης Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης»
8. Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Α’: Ενδυνάμωσης Στρατηγικής Ικανότητας και Στοχοθεσίας
9. Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Β’: Διοικητικής Οργάνωσης και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού
10. Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Γ’: Απλοποίησης Διαδικασιών και Καταπολέμησης Γραφειοκρατίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διοίκησης, Προγραμμάτων και Οικονομικής Διαχείρισης περιλαμβάνουν ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό και απολογισμό αλλά και «τήρηση πρωτοκόλλου και αρχείου εισερχομένων - εξερχόμενων εγγράφων», γεγονός που μάλλον ενισχύει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια παράλληλη δομή, με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων με τις εν λειτουργία υπηρεσίες του υπουργείου.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: