Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Αλλαγές στον προσδιορισμό αντικειμενικών – Ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ οι εκτιμήσεις Τι αλλάζει με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Αλλαγές στον προσδιορισμό αντικειμενικών – Ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ οι εκτιμήσεις
Τι αλλάζει με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή
21 Δεκ 2018 - 09:36
Picture 0 for Αλλαγές στον προσδιορισμό αντικειμενικών – Ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ οι εκτιμήσεις
Του Γιώργου Λαμπίρη

Αλλαγές ως προς τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, με σκοπό να γίνει περισσότερο αμερόληπτο το Σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας τους, φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Xαρακτηριστικό είναι ότι στο εξής, όλα τα στοιχεία εκτιμήσεων, θα κατατίθενται στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ας σημειωθεί ότι με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει τα νέα δεδομένα αντικειμενικών, με δεδομένη την αναπροσαρμογή τους για τα έτη 2019 και 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Mε βάση τα οριζόμενα στην τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να καθορίζει τις τιμές εκκίνησης μετά από εισήγηση των πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, κάτι που ισχύει και σήμερα.  Αυτό που αλλάζει είναι ότι στην διαδικασία εκτίμησης, κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, στη συνέχεια αυτή θα καταχωρείται στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ταυτόχρονα, στην ίδια βάση δεδομένων θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και οι εισηγήσεις των εκτιμητών.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των εκτιμητών που θα εισηγούνται τις νέες αντικειμενικές, θα επιλέγονται μετά από δημόσια πρόσκληση. Σημειώνεται ότι από την πλατφόρμα της Γενικής Γραμματέιας Πληροφοριακών Συστημάτων, όλα τα στοιχεία όπως οι εισηγήσεις των εκτιμητών αλλά και από τράπεζες, θα αξιοποιούνται για την ταχύτερη και ασφαλέστερη εξαγωγή των τιμών εκκίνησης.

Επιπλέον, θα συστήνεται τριμελής επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με καθήκοντα προέδρου, τους επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ως μέλη.

Τα καθήκοντα της τριμελούς επιτροπής

Ο ρόλος της τριμελούς επιτροπής θα είναι να συμβάλει στον προσδιορισμό των αξιών, όταν εμφανίζεται αδυναμία ασφαλούς προσδιορισμού τους από τους εκτιμητές, ενώ θα διασφαλίζει και την αξιοπιστία των εκτιμήσεων.

Τέλος, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις θα προβλέπεται επίσης η αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών να καθορίζει τους συντελεστές αυξομείωσης και τη διαμόρφωση των ζωνών, περιοχών που είναι ενταγμένες ή πρόκεται να ενταχθούν στο Σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο θα συγκροτείται και μία εξαμελής επιτροπή σε κάθε περιφερειακή ενότητα, η οποία θα εισηγείται στον υπουργό τη διαμόρφωση των ζωνών της αρμοδιότητάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: