"Ναι μεν αλλά" από το ΔΝΤ για την Ελλάδα - Τι λέει για την ανάπτυξη, τον κατώτατο μισθό και τα αναδρομικά
5:25 μμ, Παρασκευή 25 Ιάν 2019
Οικονομία
Ο ρυθμός ανάπτυξης και η απασχόληση αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω το 2019, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου παραμένουν ελεγχόμενες, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής του στην Ελλάδα.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 2,4% φέτος από 2,1% το 2018, αλλά σημειώνει ότι μεσοπρόθεσμα θα περιορισθεί σε λίγο μόνο πάνω από το 1%, παρά τη σταδιακή μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αναφέρει, επίσης, ότι έχουν ενταθεί οι κίνδυνοι υποχώρησης της ανάπτυξης, που προέρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από μία μεταρρυθμιστική κόπωση και μία αντιστροφή πολιτικών στη φετινή προεκλογική χρονιά.
Παράλληλα, ζητεί να υπάρξουν έκτακτα δημοσιονομικά σχέδια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναγκών που θα προκύψουν από τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων και των μισθών.
Ζητά, ακόμη, να υπάρξει ευελιξία της αγοράς εργασίας για να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα από την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της αύξησης της παραγωγικότητας και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. «Η ευελιξία της αγοράς εργασίας», σημειώνει, «θα μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα από πιέσεις για αυξήσεις των μισθών υψηλότερες από την παραγωγικότητα και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού». Για τον περιορισμό των συνεπειών στην ανταγωνιστικότητα, το Ταμείο σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, όπως τις αγορές προϊόντων και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος (δηλαδή οι εισφορές).
Το ΔΝΤ ζητεί μείωση της φορολογίας στους μισθούς και τα κέρδη, με παράλληλη μείωση του αφορολόγητου για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει νομοθετηθεί για να ισχύσει από το 2020. «Η επίτευξη υψηλότερης, πιο δίκαιης ανάπτυξης, με παράλληλη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκαν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να διευκολυνθεί μέσω βελτιώσεων ουδέτερων για τον προϋπολογισμό στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του φόρου στους μισθούς και τα κέρδη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση το επόμενο έτος της φορολογικής βάσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Προκειμένου να αποκατασταθεί η δυνατότητα των τραπεζών για χορήγηση δανείων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα απαιτηθούν γρήγορες, περιεκτικές και καλά συντονισμένες δράσεις για τη διόρθωση των ισολογισμών τους. «Οι Αρχές πρέπει να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό του πτωχευτικού νόμου για τα νοικοκυριά (του νόμου Κατσέλη) και να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών λύσεων», τονίζει, ενώ προσθέτει ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσε να στηριχθεί με δημόσια κεφάλαια.
Για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να είναι εστιασμένες στην αύξηση της παραγωγικότητας και τον περιορισμό των αδυναμιών, σημειώνει το Ταμείο. «Οι προτεραιότητες όσον αφορά τις πολιτικές περιλαμβάνουν τη δημιουργία δημοσιονομικών περιθωρίων για τη μείωση των άμεσων φόρων και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων καθώς και στοχευμένων κοινωνικών δαπανών, την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών και την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας καθώς και της ανταγωνιστικότητας κόστους. Αυτό θα βοηθούσε, επίσης, να μετριάσει τους εντεινόμενους καθοδικούς κινδύνους», προσθέτει το Ταμείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου