Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Στο συρτάρι η διάταξη μείωσης του φόρου στα μερίσματα

Στο συρτάρι η διάταξη μείωσης του φόρου στα μερίσματα

32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Στο συρτάρι η διάταξη μείωσης του φόρου στα μερίσματα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Απρόθυμη να θεσπίσει την προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό -που η ίδια συνέταξε και ψήφισε- μείωση του φόρου εισοδήματος στα μερίσματα είναι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο οικονομικό επιτελείο δεν βιάζονται καθόλου να θεσπίσουν τη ρύθμιση που θα δώσει μπόνους στον κλάδο του επιχειρείν, του χρηματιστηρίου και των επενδύσεων, λόγω κυρίως του αρνητικού σήματος που θεωρούν ότι θα στείλει στο εκλογικό κοινό του κυβερνώντος κόμματος. Ενός σήματος ότι η "αριστερή κυβέρνηση αποποινικοποιεί" το επιχειρηματικό κέρδος.
Στη σελίδα 51 της εισηγητικής έκθεσης του φετινού προϋπολογισμού αναφέρεται επί λέξη η εξής  παρέμβαση: "Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών: Το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής".
Με βάση το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς τα επιχειρηματικά κέρδη που διανέμονται στους μετόχους φορολογούνται κατά τη διανομή με συντελεστή 15%. Αυτό σε συνδυασμό με την φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών πριν τη διανομή τους, στο επίπεδο της επιχείρησης, με συντελεστή 29% οδηγεί σε έναν συνολικό φορολογικό συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών 39,65%.  Από τη φετινή χρήση προβλέπεται, εκτός από τη μείωση του φόρου στη διανομή μερίσματος, και η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 28%. Μάλιστα, η σχετική διάταξη για τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή έχει ήδη κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή. Εφόσον προχωρήσει και η κατάθεση και ψήφιση της διάταξης για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα, τότε ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών θα περιοριστεί για τη φετινή χρήση στο 35,2%.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν φέρνει στη Βουλή τη διάταξη για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα παρά το γεγονός ότι είναι κάτι που έχει γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς (καθώς περιελήφθη στο κείμενο του προϋπολογισμού) και δεν θα έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση το 2019 (θα επηρεάσει τα φορολογικά έσοδα το 2020), το έτος δηλαδή που τερματίζεται η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λόγω των εθνικών εκλογών.  
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την απροθυμία και καθυστέρηση στην  κατάθεση της διάταξης για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα, η κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει για να καθυστερήσει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Στη συμφωνία που είχε γίνει το 2017 με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προβλεπόταν η μείωση από φέτος του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26% εφάπαξ. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή άλλαξε και πήγαμε στο σχήμα της μείωσης κατά μία μονάδα ετησίως έως και το 2022 με τελικό συντελεστή το 25%. Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις κατά τρεις μονάδες ήταν μεταξύ των αντίμετρων που δεν εφαρμόστηκαν λόγω της μη περικοπής των προσωπικών διαφορών στη σύνταξη περίπου 1,1 εκατομμυρίου από το σύνολο των περίπου 2,6 εκατ. συνταξιούχων. Υπενθυμίζεται ότι η "προσωπική διαφορά" είναι το ποσό που λαμβάνουν επιπλέον οι ήδη συνταξιοδοτηθέντες σε σχέση με όσους συνταξιοδοτούνται μετά τη θέση σε ισχύ του ασφαλιστικού νόμου Κατραούγκαλου. Οι τελευταίοι, για υψηλότερες  εισφορές σε σχέση με το παρελθόν και για περισσότερα χρόνια εργασίας λαμβάνουν πολύ χαμηλότερες συντάξεις από τους ήδη συνταξιοδοτηθέντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: