Η φοροδιαφυγή στα ακίνητα ο στόχος της ΑΑΔΕ το 2019
Του Σπύρου Δημητρέλη
Την απόκρυψη εισοδημάτων από την εκμετάλλευση ακινήτων καθώς και τη μη έκδοση αποδείξεων βάζει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019, που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα και τμήμα του βρίσκεται στη διάθεση του capital.gr, μπαίνουν στο στόχαστρο των ελέγχων με ειδικές ελεγκτικές διαδικασίες χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελέγχων περιλαμβάνεται η μέθοδος της "προσποίησης του πελάτη" για τον έλεγχο της έκδοσης αποδείξεων και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ιδιοκτητών ακινήτων για τον εντοπισμό αδήλωτων ενοικίων καθώς και επιχειρηματικής δραστηριότητας αγοραπωλησιών ακινήτων που δεν δηλώνεται στην εφορία. Οι έλεγχοι έχουν συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο, δηλαδή δειγματοληπτικό και όχι μαζικό, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την απόκρυψη εισοδημάτων.
Ειδικότερα το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια 11.500 ελέγχων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα, για την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων καθώς και για την απόδοση των προβλεπόμενων φόρων. Πρακτικά οι ελεγκτές θα εισέρχονται στην επιχείρηση και προσποιούμενοι τους πελάτες θα λαμβάνουν υπηρεσίες ή θα αγοράζουν προϊόντα από την επιχείρηση και θα περιμένουν αν θα τους εκδοθεί απόδειξη. Επίσης, στις επιχειρήσεις εστίασης θα παραμένουν ως πελάτες για μερικές ώρες προκειμένου να διαπιστώνουν αν εκδίδονται αποδείξεις στους άλλους πελάτες. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο οι έλεγχοι "αποσκοπούν στην ανίχνευση παραβατικών συμπεριφορών και τον εντοπισμό διαφυγόντων εσόδων". Κατά τη διενέργεια τέτοιων ελέγχων δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε γεωγραφικές περιοχές και κλάδους επιχειρήσεων με αυξημένη παραβατικότητα" καθώς και ότι "οι έλεγχοι αυτοί θα εντατικοποιούνται ιδιαίτερα τις περιόδους των εορτών και την τουριστική περίοδο". Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από την έκδοση της απόδειξης. Το ποσό του προστίμου, όμως, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση εντοπισθεί να μην εκδίδει αποδείξεις εντός 5ετίας από τη διαπίστωση της αρχικής παράβασης, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη που δεν εκδόθηκε με ελάχιστο ποσό τα 500 ευρώ εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία. Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή εντός 5ετίας από την πρώτη παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται στο 200% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη με ελάχιστο τα 1.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 2.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.
Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί δέκα ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ τότε επιβάλλεται παράλληλα και η ποινή της 48ωρης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Μάλιστα εφόσον υποτροπιάσει η επιχείρηση η ποινή του λουκέτου επιβάλλεται έως και για δέκα ημέρες.
Φοροδιαφυγή στα ακίνητα
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 στον εντοπισμό ιδιοκτητών ακινήτων που φοροδιαφεύγουν και συγκεκριμένα:
-Δεν δηλώνουν εισόδημα από ενοίκια τα οποία εισπράττουν ή δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το πραγματικό.
-Πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ακινήτων επιχειρηματικού χαρακτήρα αλλά δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα στην εφορία, καθώς είτε δεν έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών στην εφορία ή έχουν πραγματοποιήσει έναρξη και δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα.
Βασικό μέσο εντοπισμού του εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων θα είναι, όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων. Μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών θα εντοπίζονται καταθέσεις ποσών από μισθώματα ή πωλήσεις ακινήτων που αποτελούν εισόδημα το οποίο δεν έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των ελεγχόμενων. Σημειώνεται ότι θα μπουν στο ελεγκτικό στόχαστρο 500 ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι "στα φυσικά πρόσωπα, η φοροδιαφυγή εντοπίζεται κυρίως σε εισοδήματα από μισθώματα ή αγοραπωλησίες ακινήτων. Κύριο μέσο εντοπισμού αποτελεί η ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων στο πλαίσιο των ως άνω ελέγχων. Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών ο εντοπισμός της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης, πέρα από την ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών, προϋποθέτει επιτόπιους ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων από όλες τις διαθέσιμες πηγές".
Επιπλέον το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει και ελέγχους για την καταπολέμησης της απάτης με τον ΦΠΑ. Κατά το 2019 θα διενεργηθούν τουλάχιστον 120 έρευνες προσανατολισμένες στην απάτη ΦΠΑ. Στόχο αποτελεί ο εντοπισμός τουλάχιστον 60 "εξαφανισμένων εμπόρων". Όπως σημειώνεται στο σχέδιο "η ενδοκοινοτική απάτη Φ.Π.Α. οδηγεί σε εκτεταμένη απώλεια δημοσίων εσόδων αποτελώντας μάστιγα για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδέεται άμεσα με τον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων εξαφανισμένων εμπόρων. Ως εξαφανισμένος έμπορος νοείται η επιχειρηματική οντότητα που είτε διενεργεί πραγματικές συναλλαγές χωρίς να υποβάλλει δηλώσεις ή χωρίς να καταβάλλει το φόρο που βεβαιώνεται με τις δηλώσεις που υποβάλλει, είτε διενεργεί εικονικές συναλλαγές. Στόχος τέτοιων επιχειρήσεων, που δημιουργούνται σε συνεργασία με άλλες οντότητες, είναι η δημιουργία κυκλωμάτων που αποσκοπούν σε παράνομους συμψηφισμούς ή επιστροφές ενδοκοινοτικού Φ.Π.Α. (κυκλική απάτη Φ.Π.Α.). Ο έγκαιρος εντοπισμός εξαφανισμένων εμπόρων οδηγεί στην άμεση απενεργοποίηση του ενδοκοινοτικού Α.Φ.Μ. τους, εμποδίζοντας την περαιτέρω δράση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου