Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Τι ωθεί στο μηδέν τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Τι ωθεί στο μηδέν τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 11:08
 
UPD:11:36
REUTERS/ALEX DOMANSKI
A- A A+
Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο μηδέν πλησίασαν σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μεταθέσει για ακόμη αργότερα τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και εν μέσω νέων απογοητευτικών στοιχείων τόσο για τη γερμανική όσο και για την κινεζική οικονομία. Τα πυκνά σύννεφα, που συγκεντρώνονται πάνω από το παγκόσμιο ΑΕΠ, αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να επιμείνει για πολύ ακόμη στην υπερβολικά χαλαρή πολιτική και στρέφουν εκ νέου τους επενδυτές στην ασφάλεια των Bunds. 
Τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται το καλύτερο «καταφύγιο» για περιόδους αβεβαιότητας, αναταραχής και ύφεσης- ακόμη και εάν τα προβλήματα αυτά αφορούν τη γερμανική οικονομία. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία μένει μετά βίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα μέσα του 2018 και έπειτα, αλλά το αξιόχρεό της δεν μπορεί βεβαίως να αμφισβητηθεί. Δεν αποκλείεται δε σε λίγο καιρό οι επενδυτές να την πληρώνουν για να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους δανείζοντάς τη. 
Σήμερα η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,048%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016. Η απόδοση του γαλλικού 10ετους διολίσθησε επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, στο 0,4%. Καταγράφει δε πτώση 17 μονάδων βάσης την τελευταία εβδομάδα- τη μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2016, λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. 
Αντιθέτως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς παρουσιάζει νέα μικρή αύξηση, στο 3,84%. 
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: