Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Στα αζήτητα το φορολογικό "διαζύγιο"

Στα αζήτητα το φορολογικό "διαζύγιο"

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Στα αζήτητα το φορολογικό "διαζύγιο"
Tου Σπύρου Δημητρέλη
Πολύς λόγος είχε γίνει, αλλά τελικά έμεινε στα αζήτητα το φορολογικό "διαζύγιο". Για την παροχή της δυνατότητας στα έγγαμα ζευγάρια να προχωρήσουν στην υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων ο λόγος, η οποία τελικά δεν είχε μεγάλη απήχηση. Σύμφωνα με τα πληροφορίες από την φορολογική διοίκηση από τα περίπου 3,5 εκατομμύρια έγγαμα ζευγάρια, μόλις περίπου 22.500 δήλωσαν πρόθεση για τον διαχωρισμό της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Η υποβολή της σχετικής δήλωσης διαχωρισμού της φορολογικής δήλωσης των ζευγαριών έπρεπε να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου και τελικά ούτε ένα στα εκατό ζευγάρια δεν την επέλεξε. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης έχει ελάχιστα θετικά και πολλές αρνητικές συνέπειες για τα ζευγάρια που την επιλέγουν. Στα θετικά περιλαμβάνεται κυρίως η δυνατότητα διαχωρισμού της φορολογικής δήλωσης για τα ζευγάρια όπου ο ένας σύζυγος διαμένει και εργάζεται μόνιμα στο εξωτερικό και έτσι μπορεί ευκολότερα να χαρακτηριστεί ως κάτοικος εξωτερικού (δεν μεταφέρονται και φορολογούνται στην Ελλάδα τα εισοδήματα που αποκτά στο εξωτερικό)
Η υποβολή, όμως ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης έχει πολλά αρνητικά. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι χάνουν το ευεργέτημα της "μεταφοράς" εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο, δηλαδή με βάση το οικογενειακό εισόδημα, για την κάλυψη τεκμηρίων. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνή η περίπτωση που ο σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δηλώνει μικρό εισόδημα και η σύζυγος είναι μισθωτή. Λόγω της άθροισης των εισοδημάτων καλύπτονται τα τεκμήρια διαβίωσης (ΙΧ, κατοικία, δίδακτρα παιδιών κλπ) και έτσι δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος εισοδήματος για τον σύζυγο. Επιπλέον, η δαπάνη με αποδείξεις ή ηλεκτρονικό χρήμα που είναι απαραίτητη για την παροχή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο όταν δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο. Επίσης, σημαίνει υψηλότερο κόστος σε χρήμα και σε χρόνο για την υποβολή δυο δηλώσεων αντί για μιας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ξεκαθαρίστηκε ότι από φέτος, ακόμη και τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό. Με την υποβολή ξεχωριστής δήλωσης ή την έκδοση ξεχωριστού εκκαθαριστικού προκύπτουν τα εξής θετικά για τους φορολογούμενους:
- δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για πολύ συχνό πρόβλημα στις περιπτώσεις που ο σύζυγος είναι επιχειρηματίας και η σύζυγος μισθωτή
- δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ο σύζυγος είναι επαγγελματίας και προκύπτει οφειλή φόρου αλλά η σύζυγος δικαιούται επιστροφή φόρου, τότε δεν γίνεται αυτόματος συμψηφισμός που μηδενίζει την επιστροφή του φόρου στη σύζυγο
- κάθε σύζυγος καθορίζει ανεξάρτητα την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: