Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Νέα ρύθμιση οφειλών στην εφορία με "κόφτη" κακοπληρωτών

Νέα ρύθμιση οφειλών στην εφορία με "κόφτη" κακοπληρωτών

Έμμεση εξαγγελία Τσακαλώτου - Από το εισόδημα και την περιουσία θα εξαρτάται η ένταξη στη ρύθμιση και ο αριθμός των δόσεων.

Νέα ρύθμιση οφειλών στην εφορία με "κόφτη" κακοπληρωτών

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία η οποία θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια «ώστε να βοηθάει όσους φορολογούμενους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και ταυτόχρονα να αποκλείει τους κακοπληρωτές» άφησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία –οι οποίες με βάση τα τελικά στοιχεία για το 2018 ανέρχονται στα 104 δις. ευρώ και βαραίνουν 4,06 εκατομμύρια πολίτες- ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «οι ρυθμίσεις είτε προς την εφορία είτε προς τον ΕΦΚΑ είναι κάτι που γίνεται και δεν ανακοινώνεται». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους οφειλέτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα χωρίς όμως να κλείσει το μάτι σε κακοπληρωτές. «Επίσης δεν θέλουμε να αισθάνονται αδικημένοι όσοι έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πληρώσουν τους φόρους κα τις ασφαλιστικές εισφορές υποβάλλοντας τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους σε πολύ μεγάλες θυσίες» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Η τελευταία ενημέρωση που υπήρχε από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είχε να κάνει με την μη υποβολή σχετικού αιτήματος προς τους εκπροσώπους των θεσμών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα να προχωρήσει το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων –ειδικά αυτών που αφορούν στην πρώτη κατοικία- αλλά και η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία η οποία κρίνεται ως πιο «ώριμη» και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τις οφειλές προς την εφορία. Πάντως, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών παραπέμπουν στο ότι θα θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση τα οποία θα λειτουργήσουν ως «κόφτης» για τους κακοπληρωτές. Τέτοιου είδους κριτήρια θα αφορούν στο ύψος του εισοδήματος αλλά και στα περιουσιακά στοιχεία με ιδιαίτερη έμφαση στο ύψος των καταθέσεων.

Το πιθανότερο είναι ότι η συζήτηση για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία θα ξεκινήσει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου. To υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μια έκτακτη ρύθμιση (έως και 120 δόσεις) η οποία θα καλύψει όσους έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018 (σ.σ και ειδικά όσους έχουν χρέη από 500 έως και 10.000 ευρώ οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν υποστεί ήδη και δέσμευση τραπεζικού λογαρισμού) αλλά και τροποποιήσεις στην λεγόμενη πάγια ρύθμιση προκειμένου να αυξηθεί (και πάλι με κριτήρια) ο αριθμός των 12 δόσεων που προβλέπονται σήμερα.

Τα αναδρομικά

Ερωτηθείς για το θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων που έχουν εγερθεί από δημοσίους υπαλλήλους αλλά και συνταξιούχους του δημοσίου, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το θέμα έχει συζητηθεί αναλυτικά με τους θεσμούς. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ποιες από αυτές τις ρυθμίσεις θα έχουν εφάπαξ επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό και ποια θα έχουν μόνιμη επίπτωση στο σκέλος των δαπανών. «Έχουμε κάνει πολλά σχέδια και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

 Share   Tweet

Δεν υπάρχουν σχόλια: