Κανένα από τα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση δεν θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αλλά όλα θα είναι μόνιμα, όπως διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, σημειώνοντας ότι το απόθεμα ρευστότητας, που έχει εξασφαλιστεί, ξεπερνά τα 31 δισ. ευρώ.
Γράφει ο: Βασίλης Αγγελόπουλος
Τα μέτρα φοροελάφρυνσης, διευκρίνισε, θα χωρίζονται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. Και υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα "μοντέλο" που θα μπορούσε να εφαρμόσει όλη η Ευρώπη και επανέλαβε δυο φορές ότι δεν πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα φοροελαφρύνσεις, γιατί εκλογές, είπε, θα έχουμε σε 5,5 μήνες, στις αρχές Οκτωβρίου. Ολα Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτά τα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα ψηφιστούν εντός Μαΐου, μόλις μας αφήσει ο Μητσοτάκης όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε... Ωστόσο, δεν οριοθέτησε το πότε θα νομοθετηθούν τα μέτρα του 2020.
Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, προβλέπει για το 2019:
- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%. Συνολικό κόστος από το Μάιο που θα ψηφιστούν είναι 260 εκατ. ευρώ.
- Μείωση ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από το 13% στο 6% με στόχο να στηριχθούν νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις.
- Γίνεται κατανομή 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο «Δώρο Πάσχα» ή το μισό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα μειώνεται για τις μεγάλες συντάξεις.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί μια επιπλέον σύνταξη για τις χαμηλές συντάξεις και αντίστροφα ένα μέρος της σύνταξης για υψηλές συντάξεις.
Για το 2020 προβλέπονται μέτρα 1,3 δισ. ευρώ:
- Καταργείται από 1.1.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς. Για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ είναι 5% και θα γίνει 2%. Για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ είναι 6,5% και θα γίνει 4%. Για εισοδήματα ως 65.000 ευρώ είναι 7,5% και θα γίνει 6%. Για εισοδήματα ως 120.000 ευρώ είναι 9% και θα γίνει 8%.
- Για τις επιχειρήσεις από 1.1.2020 αυξάνει ο συντελεστής αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% από 100%. Το θέμα αφορά επενδύσεις εντός 5ετίας σε όλους τους κλάδους.
Οπως είπε, με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο θα γίνει εφικτό να προχωρήσει γρηγορότερα η μείωση του συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις ώστε να φτάσει στο 25% το 2021.
- Από 1.1.2020 δίνεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στις επιχειρήσεις σε ποσοστό 80% για εργοδότη και για εργαζόμενο. Για νέους 25 ως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Είναι σημαντικό να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι το εν λόγω μέτρο δεν αφορά μόνο τις νέες προσλήψεις αλλά και τους εν ενεργεία εργαζόμενους, ενώ θα υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για την απόλυση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων.
- Από 1.1.2020 μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 11%, που στοχεύει στη μείωση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης.
- Από 1.1.2020 θεσπίζεται φορολογική μείωση για κατοίκους των νησιών με επαναφορά του μειωμένου συντελεστή φορολόγησης σε κατοίκους νησιών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και έως 3.100 κατοίκους. Παράλληλα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους. Παίρνονται και μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης σε ορεινές περιοχές.
- Από 1.1.2020 μειώνεται στο 10% ο φόρος στους συνεταιρισμούς αγροτών. Για συνεταιρισμένους αγρότες δίνεται έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα.
- Από 1.1.2020 για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων δίνεται έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των τόκων για τα συγκεκριμένα δάνεια προκειμένου να επωφεληθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες. Πρόκειται για μία επιβράβευση των δανειοληπτών που έχουν "πράσινα" δάνεια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.
Ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται
«Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε σαφή πορεία ανάκαμψης» δήλωσε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης'». Είπε πως εκείνο «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, στον οποίο το κράτος θα καταθέσει 5,5 δις. ευρώ, από τον κόπο του ελληνικού λαού, όπως υπογράμμισε. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος για την επόμενη 3ετία.
Είναι σημαντικό ότι δημιουργείται ένας τέτοιος λογαριασμός γιατί λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα προς τους θεσμούς ώστε να πειστούν ότι η χώρα θα επιτύχει τους στόχους των πλεονασμάτων, με τα λεφτά αυτά τοποθετημένα στην άκρη.
Είναι σημαντικό ότι δημιουργείται ένας τέτοιος λογαριασμός γιατί λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα προς τους θεσμούς ώστε να πειστούν ότι η χώρα θα επιτύχει τους στόχους των πλεονασμάτων, με τα λεφτά αυτά τοποθετημένα στην άκρη.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την έξοδο από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια σκληρής προσαρμογής, την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την εξασφάλιση της φτηνότερης πρόσβασης στις αγορές χρήματος από ποτέ, όπως είπε, και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την υπέρβαση, όχι μόνο την επίτευξη, των ετήσιων στόχων.
«Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα εφαρμόσουμε τον νόμο όταν θα κληθούμε γι’ αυτό, όταν θα έχουμε κάποια οριστική δικαστική απόφαση. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, σε μία αποστροφή του λόγου του σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν το «μαξιλάρι» του αποθέματος που έχουμε. Κι αυτό, γιατί μπορεί να βρούμε στο μέλλον μπροστά μας τα αναδρομικά, όπως τόνισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου είναι δεδομένη, προσθέτοντας ότι αυτό το μέτρο έχει ήδη συμπεριληφθεί και στο stability program που έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν.
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τα μέτρα φοροελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν σήμερα θα συζητηθούν και στη Βουλή κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ξεκινά αύριο, και κατέληξε εκφράζοντας την επιθυμία, τα μέτρα αυτά να λάβουν μορφή «ψήφου εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου