Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΦΠΑ στα τρόφιμα: Πικρός ο ...καφές, παραμένει στο 24% - Ποια τρόφιμα «πέφτουν» στο 13%

photo: Eurokinissi

ΦΠΑ στα τρόφιμα: Μόνο ό,τι τρώγεται, αλλά όχι και ό,τι πίνεται, από τα προϊόντα που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, φαίνεται ότι θα περιληφθεί τελικά στη λίστα των αγαθών που θα επιβαρύνονται σύντομα με μειωμένο ΦΠΑ 13%.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως στα μέτρα τα οποία θα προωθηθούν για άμεση εφαρμογή στο πακέτο του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή 24% στο 13% για είδη διατροφής.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι μετατάξεις δεν αφορούν τα πόσιμα…
Συγκεκριμένα, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%. Σημειωτέον ότι από το 2017 ο καφές επιβαρύνεται για πρώτη φορά και με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Όσον αφορά στα τρόφιμα που επιστρέφουν στο 13%, είναι τυποποιημένα είδη διατροφής, που αποτελούν σημαντικό μέρος του καλαθιού της νοικοκυράς. Ποια είναι αυτά;
Ζάχαρη, αλάτι
Ξύδι, μπαχαρικά
Γεμιστά ζυμαρικά
Αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών
Κονσέρβες
Ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες
Μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια
Παγωτά, κρουασάν, σνακ
Η «προσγείωση» του ΦΠΑ στα πρότερα επίπεδα, θα βοηθήσει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά, των οποίων η μέση μηνιαία δαπάνη διαμορφώνεται στα 309,17 ευρώ, εκ των οποίων τα 97,17 ευρώ, δηλαδή το 31,4%, πάνε σε είδη διατροφής. Έτσι, για παράδειγμα, για ένα «καλάθι» τροφίμων που κοστίζει σήμερα 80 ευρώ, με ΦΠΑ 13% το κόστος περιορίζεται στα 73 ευρώ.
Πόσο αισθητή θα είναι στην τσέπη μας η μείωση του ΦΠΑ σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Για το κατά πόσο θα είναι αισθητή στην τσέπη του καταναλωτή η μείωση του ΦΠΑ σε ρεύμα και φυσικό αέριο μιλά ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης στους Αμαλία Κάτζου και Βαγγέλη Γιακουμή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως η μείωση στον ΦΠΑ στο ρεύμα και το φυσικό αέριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που επισήμανε ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του γιατί ο ελληνικός λαός έχει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες.
Υπογράμμισε μάλιστα πως ακόμη κι αν ένας καταναλωτής επιλέγει ιδιωτικό πάροχο ενέργειας, θα μπορέσει να δει διαφορά στην τσέπη του καθώς θα ισχύσει και για εκείνον η μείωση του ΦΠΑ.

Τσίπρας: Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζονται τα θετικά μέτρα

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιστύλιο της Βουλής μετά το πέρας της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας .
Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το εάν η θετική ψήφος εμπιστοσύνης του βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων Γίαννη Σαρίδη συνεπάγεται ενός ακόμα προσώπου στην προοδευτική συμμαχία, ο πρωθυπουργός είπε: «Είχα πει στην πρωτομιλία μου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Έτσι και έγινε».
Σε άλλη ερώτηση εάν περιμένουμε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης εκτός από αυτά, που ανακοινώθηκαν και ψηφίζονται την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε μια στρατηγική η οποία δεν είναι στρατηγική συγκυριακή ή ευκαιριακή. Αυτά που ανακοινώσαμε , τα έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια, είναι μόνιμα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: