Λίγο οι πολλές αργίες του Πάσχα, λίγο οι ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών της 2ας Ιουνίου μεταθέτουν για… αργότερα τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας των τραπεζών για τα ενυπόθηκα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Γράφει ο: Βασίλης Κατσαρός
Παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Απριλίου και οι δανειολήπτες μπορούν να κάνουν χρήση του υποβάλλοντας τις σχετικές αιτήσεις οι τράπεζες δεν φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν. Βέβαια δεν… διώχνουν εκείνους τους δανειολήπτες που απευθύνονται σε αυτές. Τους συμβουλεύουν όμως αντί να κάνουν τις αιτήσεις τους «χειρόγραφες» να περιμένουν ακόμα λίγες μέρες για την λειτουργία της πλατφόρμας , για να «μην γίνουν λάθη».
Από τραπεζικές πηγές παρέχεται η διαβεβαίωση ότι η πλατφόρμα ήδη τροφοδοτείται με στοιχεία και θα είναι έτοιμη και λειτουργική στα μέσα Ιουνίου. Προσθέτουν ακόμα , ότι οι δανειολήπτες δεν πρέπει να βιάζονται αφού έχουν σημαντικά περιθώρια χρόνου. Πράγματι ο νόμος προβλέπει ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αυτό αποτελεί ικανή χρονική περίοδο για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.
Σημειώνεται ότι ανάλογα προβλήματα προέκυψαν κατά τις πρώτες βδομάδες λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού το καλοκαίρι του 2017 αλλά στη συνέχεια αντιμετωπίστηκαν και η διαδικασία πλέον λειτουργεί αποδοτικά.
Σύμφωνα με το νόμο όλες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα αντιμετωπίζονται με απόλυτη διαφάνεια: Στην πλατφόρμα θα δηλώνονται τα βασικά οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών με βάση τους κωδικούς και τα στοιχεία του taxis. Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης ο δανειολήπτης θα γνωρίζει με βάση ειδική ένδειξη που θα εμφανίζεται αν η αίτησή του είναι επιλέξιμη ή όχι. Σε περίπτωση που η ένδειξη είναι αρνητική και ο αιτών επιμείνει στην υποβολή της αίτησης απλά θα εμφανίζεται η ένδειξη « η αίτησή σας απορρίπτεται» και θα εκδίδεται η σχετική βεβαίωση.
Η μοναδική λύση που θα έχει στην περίπτωση αυτή η δανειολήπτης είναι να απευθυνθεί στην τράπεζα ελπίζοντας ότι θα επιτύχει κάποιους ευνοϊκότερους όρους για την ομαλή αποπληρωμή του δανείου . Θα χάσει έτσι την ειδική επιδότηση του Δημοσίου που προβλέπει ο νέος νόμος η οποία κυμαίνεται μεταξύ 20-50% ανά περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου