Έχει ήδη περάσει 1,5 μήνας από τη ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς να έχει λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης, με αποτέλεσμα η αγωνία των υπερχρεωμένων πολιτών που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη, να εντείνεται.
Τουλάχιστον 150.000 δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία, βρίσκονται απροστάτευτοι καθότι δεν λειτουργεί ακόμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και ενώ ήδη από τον Μάρτιο ξεκίνησε η ισχύς του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία γίνεται εξωδικαστικά, καθότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αιτείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το εργαλείο αυτό ακόμα δεν έχει λειτουργήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες η λειτουργία της πλατφόρμας θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, ως εκ τούτου η ισχύς του νέου αυτού νόμου θα έχει βραχεία διάρκεια, δηλαδή μόλις τρεις μήνες, καθότι στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει η ισχύς του.Σε κάθε δε περίπτωση η εμπειρία που έχουμε από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτούργησε αρχικά με προβλήματα, αλλά και με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που θα πρέπει να αποφευχθεί με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα έχει τόσο σύντομη διάρκεια. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι παρότι επί του παρόντος δεν υπάρχει εν τοις πράγμασι όπλο προστασίας πρώτης κατοικίας, οι πλειστηριασμοί γίνονται κανονικά χωρίς αναστολή, αν και αρχικά είχε προαναγγελθεί ότι θα ανασταλούν έως ότου λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών έχουν ανέβει πάνω από 4.000 ακίνητα, με ημερομηνίας διεξαγωγής της εκπλειστηρίασης μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.
Τυχεροί φαίνεται να είναι μόνο οι δανειολήπτες για τους οποίους οι πλειστηριασμοί έχουν οριστεί για την χρονική περίοδο των εκλογών λόγω της αναστολής τους. Ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 959 § 8 ΚΠολΔ, «Hλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις επαναληπτικές εκλογές και μόνο για τις περιφέρειες που διεξάγονται τέτοιες .».
Επομένως, οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται λόγω εκλογών για το χρονικό διάστημα από την 20η Μαΐου 2019 έως και την 31η Μαΐου 2019, ενώ για τις περιφέρειες όπου διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές το χρονικό διάστημα παρατείνεται έως και την 7η Ιουνίου 2019.
Μπορεί λοιπόν μέχρι τις 7/6/2019 να έχει παγώσει η διεξαγωγή των πλειστηριασμών λόγω εκλογών, ωστόσο οι τράπεζες αμέσως μετά θα προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς στους πλειστηριασμούς και σε ακίνητα μικρότερης αξίας, ως εκ τούτου πρέπει άμεσα να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μην παραμένουν απροστάτευτοι οι πολίτες και να δοθεί παράταση στην ισχύ του νόμου, καθότι ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου