Αναβάθμισε την Ελλάδα η DBRS
Στο ΒΒ (low) το αξιόχρεο με σταθερό outlook. Προβλέπει ανάπτυξη 2,3% φέτος και εκτιμά ότι η Αθήνα θα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών. Πρόκληση το κατάλληλο δημοσιονομικό «μείγμα».
Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ (Low) από Β (High) προχώρησε ο οίκος DBRS την Παρασκευή, μεταβάλλοντας παράλληλα την τάση σε σταθερή από θετική.
Oπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση δυο μεταμνημονιακών αξιολογήσεων, την έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου και την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.
Η DΒRS προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης φέτος στο 2,3% από ρυθμό 1,9% το 2018. Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Η μεταβολή του outlook σε σταθερό από θετικό αντανακλά την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών.
Η DBRS αναμένει συνέχιση των θετικών αξιολογήσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενεργοποιώντας τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.
Επιπροσθέτως, η Αθήνα αναμένεται να προπληρώσει ακριβά δάνεια του ΔΝΤ ύψους 3,6 - 3,7 δισ. ευρώ από σύνολο 9,5 δισ. ευρώ, σε μια κίνηση που επιδεικνύει προληπτική στρατηγική στη διαχείριση χρέους.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του χρέους παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η επίτευξη του κατάλληλου δημοσιονομικού μείγματος, ενώ επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραμένει πρόκληση για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.
Τέλος, η διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα περιορίζει τη δυνατότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Ο οίκος επισημαίνει ότι καταλύτες για νέα αναβάθμιση είναι:
-Η συνεχιζόμενη υλοποίηση δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη.
- Η ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας.
- Η συνέχιση των εκδόσεων ομολόγων και
- Η συνεχιζόμενη βελτίωση στην οικονομική κατάσταση των τραπεζών.
Στον αντίποδα, ενδεχόμενη ανατροπή ή «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων, ενδεχόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός ή νέα αστάθεια στον χρηματοοικονομικό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου