Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, το εισόδημα της μεσαίας τάξης έχει αυξηθεί κατά 680 ευρώ τον χρόνο στην περίοδο από το 2015 έως το 2017 καλύπτοντας ένα πολύ μικρό μέρος της σημαντικής μείωσης που υπέστη από το 2011 έως το 2014, μείωσης της τάξεως των 5.258 ευρώ. Εύκολα λοιπόν γεννάται το ερώτημα. Πώς προκύπτει ότι η μεσαία τάξη αύξησε τις μηνιαίες αποδοχές της κατά 50 ευρώ τον μήνα; Πόσες ήταν αυτές οι αποδοχές και πόσες έγιναν; Και σε τελική ανάλυση, ποια είναι η μεσαία τάξη;
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο πρωθυπουργός, επικαλούνται συχνά το τελευταίο διάστημα αυτά τα στοιχεία, ενώ ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε την Παρασκευή επειδή εκδόθηκαν νεότερα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για την έρευνα εισοδημάτων και μέτρων των εισοδηματικών ανισοτήτων που διενεργεί κάθε χρόνο η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τι δείχνει αυτή η έρευνα; Διενεργείται σε ένα μεγάλο δείγμα νοικοκυριών (τουλάχιστον 22000-23.000) με περισσότερα από 55-60.000 μέλη. Οι πολίτες ερωτώνται για το καθαρό ατομικό τους εισόδημα. Λαμβάνεται υπόψη το ποσό που εισπράττεται μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, συνυπολογίζονται τα κοινωνικά επιδόματα ακόμη και τα τεκμαρτά εισοδήματα από τα σπίτια ή τα αυτοκίνητα.
Αφού η ΕΛΣΤΑΤ συλλέξει τα στοιχεία των εισοδημάτων κατανέμει τον πληθυσμό της χώρας σε τέσσερα ίσα (όσον αφορά στον αριθμό) τμήματα (σ.σ τα κομμάτια λέγονται τεταρτημόρια). Στο πρώτο κομμάτι κατατάσσονται οι φτωχότεροι ενώ ο «πλουσιότερος» των φτωχότερων ορίζει και το κάτω όριο διαχωρισμού της μεσαίας τάξης. Αντίστοιχα, το πάνω εισοδηματικό όριο της μεσαίας τάξης διαχωρίζει τους μεσαίους από τους πλούσιους.
Είναι προφανές ότι οι συνολικές συνθήκες στην οικονομία, επηρεάζουν αυτά τα όρια. Σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης και κατακόρυφης μείωσης των εισοδημάτων, η «μεσαία τάξη» με βάση τη συγκεκριμένη μεθοδολογία διατηρεί τον ίδιο αριθμό εκπροσώπων αλλά έχει πολύ χαμηλότερο μέσο εισόδημα. Αντίθετα, σε περιόδους ανάπτυξης, τα εισοδήματα αυξάνονται.
Με βάση αυτή τη μεθοδολογία λοιπόν, «μεσαία τάξη» είναι η οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 14 ετών η οποία εμφανίζει οικογενειακό καθαρό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών) από 10.700 έως 22.400 ευρώ. Το αντίστοιχο όριο του 2016 (σ.σ λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2016 που δηλώθηκαν το 2017) ήταν 10.374 ευρώ έως 21.866 ευρώ ενώ το 2015 το όριο έπαιζε από τα 9.860 ευρώ έως τα 22.000 ευρώ. Όσον αφορά στο 2014, το όριο κυμαινόταν από τα 9.848 ευρώ μέχρι τα 21.720 ευρώ. Ιδού λοιπόν πως προκύπτει η αύξηση των 680 ευρώ που αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Εϊναι η μεταβολή ενός μέσου όρου και όχι η αποτίμηση από την επεξεργασία φορολογικών δηλώσεων.
Όσο για τον ορισμό της μεσαίας τάξης, προφανώς είναι ο εξής: οικογένειες με δύο παιδιά που εισπράττουν από 800 έως 1.800 ευρώ τον μήνα. Αυτό αυτομάτως σημαίνει βέβαια, ότι το πλουσιότερο 25% των οικογενειών με δύο παιδιά, είναι αυτές με οικογενειακό εισόδημα ανω των 1.800 ευρώ τον μήνα.
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου