Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Φιάσκο με τη Χρυσή Βίζα - Όμηροι της γραφειοκρατίας οι ξένοι επενδυτές

Φιάσκο με τη Χρυσή Βίζα - Όμηροι της γραφειοκρατίας οι ξένοι επενδυτές




Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Σε ομηρία βρίσκονται ξένοι επενδυτές που αποφάσισαν να κάνουν χρήση του προγράμματος Χρυσή Βίζα, ώστε, αγοράζοντας ένα ή περισσότερα ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ, να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν. Ωστόσο, υπολόγισαν χωρίς την ελληνική γραφειοκρατία: ο χρόνος αναμονής μπορεί να ξεπεράσει και τα δύο χρόνια, ωσότου να αποκτήσουν την άδεια διαμονής. Κι ας έχουν πληρώσει για να αγοράσουν σπίτι στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα αναγνωρίζει, όπως αναφέρουν στελέχη του στο Capital.gr, ο οργανισμός Enterprise Greece για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, αλλά τα μέτρα που έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν επαρκούν.
"Περάστε το 2021"
Η διαδικασία εξασφάλισης άδειας διαμονής πραγματοποιείται στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΔΑΜ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εκεί, ο εκπρόσωπος του επενδυτή καταθέτει αίτηση για χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής (μόνιμου επενδυτή) και αφότου καθοριστεί ημέρα και ώρα συνάντησης, ξεκινάει η διαδικασία που διαρκεί συνήθως περίπου τρεις μήνες. Αυτά, προτού κάνει την εμφάνισή της η γραφειοκρατία, με μεγάλο αριθμό επενδυτών να χρειάζεται να περιμένει ακόμη και ενάμιση χρόνο για να οριστεί η συνάντηση με τις κατά τόπους ΔΑΜ.
Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή της ΔΑΜ Νοτίου Τομέα Πειραιά και Νήσων, όπου διαθέσιμα ραντεβού δεν υφίστανται τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021! Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη ΔΑΜ υφίσταται τουλάχιστον από το περασμένο Φθινόπωρο, όπου, για περίπτωση ξένου επενδυτή, τον Οκτώβριο του 2018 προσδιορίστηκε ραντεβού για τις 30 Ιανουαρίου 2020.
Στη συγκεκριμένη ΔΑΜ η διαδικασία ορισμού ραντεβού για δικηγόρους, μέσω e-mail, έπαψε από τον Απρίλιο, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή μία ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφοριακού συστήματος. Ωστόσο, μέσω και της συγκεκριμένης πλατφόρμας, διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν μόνο από τον Απρίλιο του 2021.
Αλλά και στη ΔΑΜ ‘Α Αθηνών διαθέσιμα ραντεβού δεν υφίστανται τουλάχιστον μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, με τους ενδιαφερόμενους να παραπέμπονται σε άλλες διευθύνσεις. Ωστόσο, εξίσου προβληματική είναι και η διαδικασία της αναζήτησης άλλων ΔΑΜ, όπου, σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν στο Capital.gr εκπρόσωποι ξένων επενδυτών, εάν δεν χρειάζεται να επιστρατευθεί κάποιος... γνωστός, οι υπάλληλοι δεν βρίσκονται καν εκεί. Περιττό να αναφερθεί ότι η ο εντοπισμός ΔΑΜ εκτός της γεωγραφικής ενότητας, όπου βρίσκεται το ακίνητο συνεπάγεται περισσότερα έξοδα.
Η κατάσταση αυτή έχει γίνει ευρέως γνωστή στους υποψήφιους επενδυτές, ως επί το πλείστον Κινέζους, οι οποίοι βάζουν, πλέον, "απαγορευτικό” στην ελληνική αγορά ακινήτων. Πολλοί ομοεθνείς τους, εξάλλου, αν κι έχουν πληρώσει για να αγοράσουν ένα ακίνητο, δεν καταφέρνουν για μακρύ χρονικό διάστημα, που μπορεί να αγγίξει τα 2 χρόνια, να αποκτήσουν άδεια διαμονής με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ημίμετρα, όπως η εξασφάλιση τουριστικής βίζας.
Παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με τη δημιουργία μίας αυτοτελούς υπηρεσίας που θα επεξεργάζεται τα αιτήματα μόνο των επενδυτών σε ακίνητα μέσω Χρυσής Βίζας. Ωστόσο, αυτό θα αποτελέσει υπόθεση της επόμενης κυβέρνησης.
Τι απαντά η Invest in Greece
Εκπρόσωπος του οργανισμού για την προώθηση ξένων επενδύσεων, σε επικοινωνία με το Capital.gr, δηλώνει ότι:
"Πράγματι του τελευταίους μήνες παρατηρούνταν καθυστερήσεις στις Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξαιτίας του μεγάλου όγκου αιτήσεων για άδειες διαμονής που δέχονται οι υπηρεσίες αυτές σε καθημερινή βάση. Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναζήτησε λύσεις προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το θέμα.
Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 9907/3-4-2019 (ΦΕΚ Β’ 1106), από 1/5/2019 η αίτηση για τη χορήγηση και την ανανέωση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή του άρθρου 20 παρ. Β του ν. 4251/2014, όπως ισχύει, κατατίθεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία μίας στάσης των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, πέραν των κατά γεωγραφικής αρμοδιότητας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Από όσο γνωρίζουμε, το μέτρο αυτό έχει ήδη επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόκτηση άδειας διαμονή, δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν και απευθύνονται στις υπηρεσίες με τον λιγότερο φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα τα ραντεβού να κλείνονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την ανακοίνωση ΣΟΧ 1/2019 (για την οποία έχουν εκδοθεί τα προσωρινά αποτελέσματα), προχωράει στην ενίσχυση της στελέχωσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τέλος, όπως ίσως γνωρίζετε, στις 16 Μαΐου, παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τρεις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, με σκοπό να λυθούν ζητήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τη ταχύτητα των διαδικασιών. Σημειώστε ότι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού ραντεβού έχει ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά σε κάποιες Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αττικής, με ικανοποιητικά αποτελέσματα”.
"Γραφειοκρατία - Επενδύσεις σημειώσατε Χ"
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών- Αττικής, με επικεφαλής τον Λευτέρη Ποταμιάνο, σύμφωνα με καταγγελία μεσίτη "κάποιος πελάτης του μετά από αγορά ακινήτου θέλησε να εκδώσει Golden Visa και εξουσιοδότησε τον δικηγόρο του προκειμένου να συμπληρώσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στην Δ/νση Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Νότιου Τομέα.
Εκεί, σύμφωνα με την καταγγελία, συνάντησε μια τεράστια γραφειοκρατία και στο έγγραφο που του δόθηκε τον περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Στο κείμενο αναφέρεται πως "σας γνωρίζουμε πως δεν υφίστανται διαθέσιμα ραντεβού στη ΔΑΜ Νοτίου Τομέα, Πειραιά και Νήσων για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε επενδυτές ακινήτων και στα μέλη της οικογένειάς τους τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Παρακαλούμε όπως απευθύνεστε σε άλλες Διευθύνσεις της χώρας για τον ορισμό του ραντεβού σας σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 9907/26-03-2019".!!!! Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρόμαστε έντονα και ενημερώνουμε για το απαράδεκτο αυτό το γεγονός όλα τα Μ.Μ.Ε. , όλες τις Υπηρεσίες και τους αρμόδιους Φορείς μήπως κάποιοι μπορέσουν και ευαισθητοποιηθούν και αποφορτίσουν την διαδικασία, είναι ντροπή να διώχνουμε αγοραστές και κεφάλαια διότι δεν έχουμε διαθέσιμα ραντεβού για τα επόμενα δύο χρόνια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: