Ρέγκλιγκ: Μόνο με υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερα επιτόκια θα συζητήσουμε το πλεόνασμα
15:24
Οικονομία
Αποστολή στο Ελσίνκι, Θάνος Αθανασίου
Μόνο με σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από ότι προβλέπεται στο πρόγραμμα και μόνο με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού σε μακροπρόθεσμη όμως βάση, θα μπορούσε ο ESM και το Eurogroup να συζητήσει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2020, ξεκαθάρισε σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ελσίνκι μετά το πέρας του Eurogroup.
Υπενθύμισε όμως ότι μέχρι στιγμής το πρώτο μισό του 2019 η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από τη πρόβλεψη στο πρόγραμμα.
O Kλάους Ρέγκλιγκ ερωτηθείς σχετικά, αφού ξεκαθάρισε ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει μόνο το 2020, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στο 3,5% και για το 2019 και το 2020.
Ο Κλάους Ρέγκλιγκ ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε συζήτηση για την πρόθεση της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ, μόνο ανακοίνωση της πρόθεσης. Τόνισε όμως ότι ο ίδιος αναμένει θετική υποδοχή από τα Κράτη Μέλη.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκιλγκ καλωσόρισε τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, και ξεκαθάρισε ότι o ESM ενδιαφέρεται εξαιρετικά για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς θα υποβοηθήσει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων της, αλλά σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η ανάπτυξη το 1ο μισό του 2019 ήταν χαμηλότερη από ότι προβλεπόταν στο πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής του ESM τόνισε την καλή συνεργασία με τον Yπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό και καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF και θα τρέξει παράλληλα με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού του 2019 και 2020.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο οι Υπουργοί καλωσόρισαν τους νέους τους συναδέλφους από την Ελλάδα και την Ιταλία και άκουσαν τις προθέσεις τους επί των δημοσιονομικών πολιτικών και τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι ο Ρομπέρτο Γκολτιέρι δεν ήταν άγνωστός στο σώμα, λόγω της θέσης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι το Eurogroup θα συζητήσει ξανά για την Ελλάδα τον Δεκέμβρη όταν θα δεχθεί την 4η έκθεση έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Όπως ξεκαθάρισε, οι Υπουργοί δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες επί των προθέσεων των δύο νέων Υπουργών.
Σε σχέση με την Ελλάδα ο Μπενουά Κερέ, επεσήμανε τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και ως προς την ρευστότητα και τον τραπεζικό τομέα εν γένει και κάλεσε την κυβέρνηση να χτίσει επί της προόδου που συντελείται από το 2015. Ζήτησε έμφαση και επιτάχυνση της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων , με βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης. Ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην πορεία αυτή.
Η Οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη
Το Eurogroup είναι έτοιμο να αντιδράσει σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη, με δημοσιονομικά μέτρα, επιτάχυνση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και την ανάλογη νομισματική πολιτική (μέσω της ΕΚΤ), αλλά και την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και μέσα όπως το δημοσιονομικό εργαλείο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα (BICC) ανακοίνωσε από το Ελσίνκι, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
Το σώμα των 27 Υπουργών, σε συνεδρίαση “περιεκτικής σύνθεσης”, προχώρησε σε λεπτομερή συζήτηση για τη χρηματοδότηση του νέου εργαλείου (που πολλοί ονομάζουν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης), αλλά παραμένουν οι διαφωνίες για τους ίδιους πόρους του. Προχώρησαν ωστόσο εγγύτερα σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την διανομή των ποσών προς τα Κράτη Μέλη, με έμφαση σε όσα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, επεσήμανε την πρόοδο σε σχέση με τη διακυβέρνηση του εργαλείου και τη χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Οκτώβρη είναι εφικτή. Ο ίδιος ο Μάριο Σεντένο προέβλεψε ότι η συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο (09/10) θα είναι σαφώς μακρύτερη. Σημειώνεται ότι ο κ. Ντομπρόβσκις, ενημέρωσε τους Υπουργούς και για τις εξελίξεις και την προετοιμασία σε σχέση με το Brexit, αλλά και τις επιπτώσεις του στην οικονομία και το ρυθμό ανάπτυξης ιδιαίτερα.
Ο Αντιπρόεδρος κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο να το χρησιμοποιήσουν για τη σταθεροποίηση της οικονομίας τους και όλες τις χώρες να επιταχύνουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος μετείχε στην ίδια δημοσιογραφική διάσκεψη, αναφέρθηκε στις προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες η ΕΚΤ και οι οποίες είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω, επισημαίνοντας ότι το ΔΣ της ΕΚΤ εκτιμά ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία (εμπορικοί ανταγωνισμοί, brexit, γεωπολιτικοί λόγοι) παραμένουν και επιτείνονται - και ως εκ τούτου έλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι.
“Για να δρέψουμε τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, απαιτείται περισσότερος συντονισμός της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη”, τόνισε ο Μπενουά Κερέ. Σημείωσε τη δήλωση Ντράγκι πως “τώρα είναι η ώρα και των δημοσιονομικών μέτρων”, εκτός των νομισματικών που λαμβάνει η ΕΚΤ.
Πηγή: Real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου