«Ο δρόμος των εξαγγελιών ολοκληρώθηκε και τώρα ξεκινά ο δρόμος της εφαρμογής των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση», αναφέρει στη HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στη χάραξη της οικονομικής πολικής παρουσιάζοντας τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόθεση της κυβέρνησης, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, είναι να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με την πλευρά των δανειστών μέσα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Για αυτό το λόγο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πρώτη παρουσία σε συνεδρίαση του Eurogroup του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα θα δώσει την ευκαιρία της παρουσίασης του σχεδίου και των προσδοκιών της νέας κυβέρνησης. Ενδεικτικό της στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει το νέο οικονομικό επιτελείο είναι ότι των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή των στόχων πρέπει να έχουν προηγηθεί «αποδείξεις» από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με τις αναπτυξιακές και μεταρρυθμιστικές της προθέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προτάσσει την ολοκλήρωση και παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου συνοδεία του νέου αναπτυξιακού νόμου. Η κυβέρνηση επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να χαράξει τη δική της πολιτική, δημιουργώντας το δικό της πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την κυβερνητική προσπάθεια παίζει η προώθηση μια σειράς αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» κ.α) αλλά και μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια όπως είναι η ολοκλήρωση του Ελληνικού.
Θα ακολουθήσει ο «αγώνας δρόμου» για την έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών εκκρεμοτήτων οι οποίες περιλαμβάνονται στη μεταμνημονιακή συμφωνία με τους Θεσμούς και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στόχος είναι έως τις 16 Σεπτεμβρίου όταν και θα ξεκινήσει η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, αλλά κυρίως στις 23 Σεπτεμβρίου όταν θα καταφθάσουν οι επικεφαλής τους, να έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές στην 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Προϋπόθεση για την ομαλή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης αποτελεί η ορθή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και κυρίως η ομαλή πορεία των εσόδων. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν πλεονέκτημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ξεκινήσουν, εν ευθέτω χρόνω, τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την αναπροσαρμογή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το βάρος, σε πρώτη φάση, έχει πέσει στη διασφάλιση ότι όχι μόνο δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2020 (όπως εκτιμούσαν οι Θεσμοί, αλλά και η ΤτΕ προεκλογικά) αλλά υπάρχει και ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος των 1,2δισ ευρώ ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο μείωσης των φόρων και των εισφορών τις οποίες εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η πορεία ένταξης και αποπληρωμής της ρύθμισης των 120 δόσεων από τους φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η καλή πορεία ένταξης στη ρύθμισης θα ενισχύσει την πορεία των εσόδων, ενώ ταυτόχρονα με τη σαφή τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει άλλη αντίστοιχη ρύθμιση θα αναγκάσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου