Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Πότε ο διαχειριστής μιας ΙΚΕ πρέπει να ασφαλίζεται και στο ΙΚΑ ;

Πότε ο διαχειριστής μιας ΙΚΕ πρέπει να ασφαλίζεται και στο ΙΚΑ ;Απαντήσεις σε απλές οικονομικές ερωτήσεις
Του Κοκολάκη Κ Γρηγόρη επιστημονικού συνεργάτη μας *

Είμαι διαχειριστής σε εταιρία ΙΚΕ θα πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές ;
Ναι σύμφωνα με τον νόμο ο διαχειριστής της ΙΚΕ ασφαλίζεται για την ιδιότητα του αυτή, ενώ οι εισφορές τους υπολογίζονται επί της αμοιβής που λαμβάνουν για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχουν (Ν. 4387/2016).
Αν εκτός από την διαχείριση εργάζομαι και στην εταιρία σε άλλο τομέα π.χ είμαι πωλητής ή υπάλληλος γραφείου ή λογιστής θα πληρώνω επιπλέων ασφαλιστικές εισφορές ;
Αν εργάζεστε ως μισθωτός θα πρέπει να ασφαλίζεστε στο ΙΚΑ για την μισθωτή εργασία που προσφέρετε και για το ποσό που αμείβεστε ανεξάρτητα αν ως διαχειριστής καταβάλετε ασφαλιστικές εισφορές .
Οι εισφορές αυτές δεν συμψηφίζονται με τις εισφορές σας από την μισθωτή εργασία σας ούτε βεβαίως και το αντίστροφο. Αυτά θα εφαρμοστούν με την προϋπόθεση ότι τα μέλη της εταιρείας λειτουργούν και ως εργαζόμενοι αυτής, στο πλαίσιο σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.
Πως διακρίνεται κάποιος ως μισθωτός ;
Το αν είστε ή όχι μισθωτός είναι εύκολα διακριτό. Τα κύρια κριτήρια είναι καθορισμός του τόπου, του χρόνου και του τρόπου άσκησης της εργασίας. Αν αυτά είναι καθορισμένα από τον εργοδότη σας τότε ναι είστε μισθωτός
Είμαι διαχειριστής σε εταιρία ΙΚΕ δεν είμαι μισθωτός αλλά ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές ;
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εκδίδεται το ανάλογο παραστατικό που με βάση τον νόμο υποχρεούστε. Το παραστατικό αυτό θα προσμετρηθεί στα έσοδα σας και αν από αυτό προκύψει κέρδος ναι θα αποδοθούν οι αναλογούντες ασφαλιστικές εισφορές .
Τι πρέπει να ξέρω ως διαχειριστής σε εταιρία ΙΚΕ έτσι ώστε να μην βρεθώ προ εκπλήξεων ;
  • Θα πρέπει να ξέρετε ότι η ασφάλιση ενός προσώπου για μία δραστηριότητα δεν τον εξαιρεί από την καταβολή εισφορών για άλλες δραστηριότητες που ενδεχομένως ασκεί και του αποφέρουν εισόδημα.
  • Δηλαδή ο διαχειριστής της ΙΚΕ, δεν νομιμοποιείται, να εργάζεται παρέχοντας υπηρεσίες δραστηριότητας του νομικού προσώπου. Αυτό μπορεί να γίνεται μόνο αν υπάρχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. ή σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών (αμοιβή με έκδοση τιμολογίου).
Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω ;
Θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε έναν Οικονομολόγο να σας καθοδηγήσει σωστά έτσι ώστε να αποφύγετε ασφαλιστικές εισφορές πρόστιμα και προσαυξήσεις διαφορετικά θα πρέπει να έχετε άριστη γνώση μεταξύ των άλλων και στις διατάξεις του άρθρου 36, του Ν 4387/2016, αναφορικά με την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης (βλ. και Εγκ. Φ.10043/οικ.14226/431/24.3.2017).
Ο Κοκολάκης Γρηγόρης είναι Λογιστής - Οικονομολόγος με Master στην Διοίκηση Επιχειρήσεων
Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας tax-profit.

Δεν υπάρχουν σχόλια: