Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο… μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο… μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
Ένα ακόμη βήμα υψηλότερα έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και με μικρές κινήσεις, μέσα στον Οκτώβριο έχει μόνο πέντε πτωτικές, ανακάμπτοντας από τις 818 μονάδες στις 867 μονάδες σήμερα και έχοντας διασπάσει την αντίσταση των 864 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 867,16 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 861,88 μονάδων (-0,08%) και 867,45 μονάδες (+0,56%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,7 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,47%, στις 2.156,54 μονάδες, ενώ στο +1,77% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.227,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,52% στις 836,94 μονάδες.
Αθόρυβα αλλά σταθερά το ΧΑ έχει καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος των πρώτων συνεδριάσεων του Οκτωβρίου, αν και αυτή η ανάκαμψη, από τις 818 μονάδες στις 4 Οκτωβρίου στις 867 μονάδες σήμερα δεν συνοδεύτηκε με αύξηση του τζίρου, εγείροντας ερωτηματικά για τα ερείσματα που έχουν "χτίσει" οι αγοραστές στα κρίσιμα επίπεδα της στήριξης των 850 μονάδων.
Όπως σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές η αγορά χρειάζεται ένα λιγότερο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον για να καταφέρει να ενσωματώσει τις θετικές εξελίξεις που συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα και μέχρι τώρα έχουν λειτουργήσει μόνο υποστηρικτικά ώστε να μην αναιρεθεί η ανάκαμψη από τα μικρά κύματα risk off που δέχεται ανά διαστήματα. Το Brexit έχει αναδειχθεί ως το κυριότερο εμπόδιο για να κάνει η αγορά την ανοδική διαφυγή που χρειάζεται, ώστε να μείνει στο κανάλι επαφής με τις 900 μονάδες.
Η κυβέρνηση άλλωστε δείχνει να έχει βρει κάποιο ρυθμό και επεξεργάζεται νομοθετήματα που μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για εισροή νέων κεφαλαίων στην αγορά. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι το προσχέδιο του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησής του περιέχει σειρά φιλοεπιχειρηματικών μέτρων σχεδιασμένων να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω μείωσης εταιρικών φορολογικών συντελεστών και φορολογίας μερισμάτων. Επίσης, σε μείζον καταλύτη έχει αναχθεί και το έργο του Ελληνικού, το οποίο θα είναι και η ναυαρχίδα της αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο και μετά την έγκριση του "Ηρακλή" που οδήγησε στα θετικά σχόλια από τους οίκους, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings - ο οποίος μπορεί να μην είναι στους big four οίκους (Fitch, Moody''s, S&P, DBRS) τους οποίους και λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ στις αποφάσεις πολιτικής της, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει "ανέβει" ψηλά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών -  προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας στο "ΒΒ" με θετικές προοπτικές, από "ΒΒ-" πριν, δηλαδή δύο σκαλοπάτια από την "επενδυτική βαθμίδα".
Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα το ΧΑ ουσιαστικά περιμένει την αξιολόγηση της S&P και στη συνέχεια -μετά από δύο εβδομάδες- και την έκθεση της DBRS. Υπενθυμίζεται πως απέχουμε 4 βαθμίδες για να γίνει η οικονομία και πρακτικά επενδύσιμη ασχέτως αν ήδη το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,3%. Κάθε αλλαγή στη βαθμολόγηση επιδρά θετικά και στο χρηματιστήριο και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο που εναγωνίως περιμένει και την "Ηράκλειο λύση”. Μην ξεχνάμε παράλληλα πως η Ελλάδα έχει όλες τις πιθανότητες να ενταχθεί στο QE.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε κέρδη 2,07%, με τις Eurobank, Titan, Alpha Bank, Motor Oil, Aegean και ΟΛΠ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.
Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Jumbo, Cenergy και ΑΔΜΗΕ, χωρίς όμως καμία να έχει καταγράψει απώλειες που να ξεπερνούν το 1%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Βιοχαλκο και Λάμδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: