Με… μυστικά η μοιρασιά ρευστότητας 1 δισ. στις επιχειρήσεις
Τα «κρυφά» κριτήρια και η διαδικασία καταβολής 1 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Από την Πέμπτη θα γίνονται οι αιτήσεις. Μέσω του Τaxisnet οι πληρωμές, στο Taxisnet και οι οφειλές.
Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», εφόσον απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους, με τον απαράβατο όρο να μην κάνουν απολύσεις, θα μπορούν από την ερχόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport, την οποία θα «φιλοξενεί» η ΑΑΔΕ.
Το πιο ενδιαφέρον «στοίχημα» στην εφαρμογή του μέτρου ενδεχομένως να συνδέεται με τα κριτήρια. Για πρώτη φορά, οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν τα κριτήρια «επιλεξιμότητας», τα οποία, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, θα είναι «εξατομικευμένα».
Θα ανακοινωθούν αφού κλείσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων και πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, τα οποία θα προκύψουν ακριβώς στη βάση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος τυποποιημένων κριτηρίων. Τα «κρυφά» κριτήρια επιλέγονται προκειμένου να μην «πειράξουν» τα δεδομένα οι αιτούσες επιχειρήσεις…
Οι ηλεκτρονικές πύλες ανοίγουν στις 2 Απριλίου και κλείνουν στις 10 Απριλίου. Τα κεφάλαια της ενίσχυσης (1 δισ. ευρώ) δεν θα κατανεμηθούν στη λογική «όποιος προλάβει». Όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και αφού κλείσει η πλατφόρμα, θα ανακοινωθεί η κατανομή των κονδυλίων. Οι ενισχύσεις θα καταβληθεί προσπάθεια να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το τέλος Απριλίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα είναι η δήλωση του IBAN των επιχειρήσεων, αν δεν έχουν ήδη δηλώσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ. Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελούμενων, μέσω Taxis, αλλά και η υποχρέωση εξόφλησής τους θα περάσει στο Taxis. Πρακτικά λοιπόν θα πρόκειται για μια βεβαιωμένη στην εφορία οφειλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση αθέτησης επιστροφής των ενισχύσεων σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών, μετά από περίοδο χάριτος ενός έτους.
Η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το δημόσιο δεν πρόκειται να χαρίσει λεφτά, αλλά επιχειρήσεις οι οποίες προ της κρίσης του κορωνοϊού ήταν υγιείς, ενδεχομένως στο τέλος αυτής της φοβερής περιπέτειας να μην τα καταφέρουν… Για αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Γενικό πλαφόν στο ύψος των ενισχύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει, αλλά θα υπάρξουν ανώτατα όρια ενισχύσεων ανά επιχείρηση, στη βάση των «κρυφών» κριτηρίων.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής ενσωματώνονται στην υπό έκδοση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με όλα τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκη:
• Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
• Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
• Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
• Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
• Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
• Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
• Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου