Lockdown σε Θεσσαλονίκη - Σέρρες: Στην "εντατική" η εστίαση - Τι λένε στο enikos.gr εκπρόσωποι του κλάδου
Οικονομία
Της Εύης Κατσώλη
Η εστίαση σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπαίνει στην «εντατική». Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, καθώς το δεύτερο lockdown δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα στον κλάδο. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις δύο περιοχές που πλέον έχουν περάσει στη «γκρι» ζώνη όσον αφορά στο επιδημιολογικό επίπεδο συναγερμού, ξαναζούν ημέρες Μαρτίου, αφού κατέβασαν ρολά και πλέον λειτουργούν μόνο οι υπηρεσίες delivery και take away.
Οι επιχειρηματίες κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου. Όπως επισημαίνουν, νέα λουκέτα είναι προ των πυλών, καθώς πολλά εστιατόρια και καφέ δεν πρόκειται να αντέξουν ώστε να ξανανοίξουν, ενώ και όσοι τα καταφέρουν να λειτουργήσουν ξανά προβλέπουν έναν «μαύρο χειμώνα», αφού ο κόσμος θα αποφύγει τους κλειστούς χώρους υπό τον φόβο διασποράς του κορονοϊού. Στη Θεσσαλονίκη με το πρώτο lockdown έκλεισε ένα 20% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα λουκέτα στο ίδιο ποσοστό και σε αυτή τη φάση.
Για πολύ δύσκολη κατάσταση μιλούν και οι επιχειρηματίες της εστίασης στις Σέρρες αφού 3.500 εργαζόμενοι και 1.640 καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην περιοχή μπαίνουν σε lockdown. Αναφερόμενοι στα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι περισσότεροι κάνουν λόγο για «ασπιρίνες» που δεν μπορούν να τους σώσουν και στέλνουν το μήνυμα ότι «κυβέρνηση και επιστήμονες δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας, να εξηγήσουμε το τι συμβαίνει στον κλάδο και μετά, με ολοκληρωμένη εικόνα να αποφασίζονται τα όποια μέτρα».
Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας και ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Σερρών, Σωτήρης Κοτσαμπάς περιγράφουν την κατάσταση στον κλάδο της εστίασης με μελανά χρώματα.
Φιλοκώστας: Έχουμε στοχοποιηθεί χωρίς λόγο – Ζητάμε σοβαρά μέτρα στήριξης
«Αυτό που συμβαίνει το έχουμε ξαναζήσει. Είναι τραγικό. Γιατί στην α’ φάση έκλεισαν αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αυτή τη φορά μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα. Στα 6.000 καταστήματα έχει κλείσει ήδη το 20% κατά το πρώτο lockdown και άλλα τόσα εκτιμάμε ότι θα κλείσουν τώρα. Επίσης, από τις 1.400 άδειες που είχε βγάλει ο Δήμος για άδειες τραπεζοκαθισμάτων πήραν μόνο τις 700, καταστηματάρχες. Όσο για το delivery και το take away; Η λειτουργία μόνο με αυτό το μοντέλο δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες των καταστημάτων παρά μόνο ένα 20-25% των παγίων εξόδων ενός καταστήματος. Καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσοστό καταστημάτων που λειτουργούν ούτως ή άλλως μόνο ως delivery, αν και σε αυτή την περίπτωση πολλά μαγαζιά έκλεισαν κατά το πρώτο κύμα του lockdown» τόνισε ο κ. Φιλοκώστας. Σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο ίδιος ανέφερε ότι «όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα και όταν πάρουμε τα χρήματα της Επιστρεπτέας 4 και 5 το ποσό δεν θα υπερβαίνει τα 2.000-3.000 ευρώ για το σύνολο της εστίασης. Ποσό που δεν θα καλύψει απολύτως τίποτα. Όταν κατά μέσο όρο ένα κατάστημα έχει ενοίκιο 1.000-2.000 ευρώ, αν πάρει κάποιος 1.000 ή 2.000 ευρώ τι να πρωτοκαλύψει; Είναι ξαφνικός θάνατος για όλους το lockdown. Έχουμε στοχοποιηθεί χωρίς λόγο. Ναι μεν υπήρξαν κάποιοι κακοί συνάδελφοι, αλλά η αμιγώς εστίαση έχει τηρήσει τα μέτρα. Αφήστε τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά. Και αφού λέτε ότι φταίμε κι εμείς, αποζημιώστε μας». Όπως είπε ο κ. Φιλοκώστας, «ετοιμάζουμε πανελλαδικά όλα τα σωματεία μια επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας να δει σοβαρά το κομμάτι της εστίασης και να ανακοινώσει σοβαρά μέτρα στήριξης και όχι μέτρα κοροϊδίας. Πολύ φοβάμαι δε, ότι τα μέτρα δεν θα ισχύουν μόνο για τον Νοέμβριο».
Κοτσαμπάς: Τα μέτρα είναι ασπιρίνη στον καρκίνο – Θα έχουμε «μαύρο χειμώνα»
«3.500 εργαζόμενοι και 1.640 καταστήματα εστίασης και αναψυχής περνούν σε lockdown στις Σέρρες. Το υγειονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο, όπως κατέδειξε και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομείο, γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε σε καθολικό lockdown. Τα μέτρα για την εστίαση είναι ασπιρίνη στον… καρκίνο. Είναι ελάχιστα τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο μας και στο προηγούμενο lockdown και τώρα. Ο κ. Καββαθάς έχει στείλει τα αιτήματά μας στους υπουργούς κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τις επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ενοίκια. Όταν ο μέσος όρος στα ενοίκια είναι από 1.000 έως 15.000 ευρώ, δεν μπορούν να καλυφθούν – συν τα άλλα έξοδα- από τις ενισχύσεις που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα. Χρειαζόμαστε ρευστότητα από τις τράπεζες, την οποία δεν είχαμε και το προηγούμενο διάστημα, χρειαζόμαστε τις αναστολές συμβάσεων και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και μετά το lockdown. Ο χειμώνας προμηνύεται «μαύρος» γιατί ο κόσμος δεν θα μπει μέσα στα μαγαζιά εύκολα. Χρειάζονται γενναία μέτρα να ληφθούν. Στις Σέρρες πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν από το πρώτο lockdown, θα υπάρξουν κι άλλα λουκέτα και ανεργία τώρα. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι «δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Ζητάτε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να μιλήσουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου