Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

8+1 μέτρα στήριξης για την αγορά - Από διευκολύνσεις έως χρηματοδοτήσεις στο νέο πακέτο

 Νέο πακέτο στήριξης της αγοράς που περιλαμβάνει 8+1 δράσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών: Η αγορά μετά το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής «ποντάρει» στο ότι οι «μηχανές» θα αρχίσουν να «ζεσταίνονται» ξανά, είναι δεδομένο όμως ότι θα χρειαστεί το κράτος να «βάλει πλάτη».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
«Αχτίδα φωτός» συνιστά για τους εμπόρους η απόπειρα να ανοίξουν ξανά τα καταστήματά τους. Και η εστίαση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο τουρισμός... περιμένουν και εκείνοι τη σειρά τους να ανεβάσουν ξανά ρολά: Εφόσον η πανδημία δεν ανατρέψει για ακόμη μία φορά τα πάντα, οι εξουθενωμένοι από τα αλλεπάλληλα lockdown επαγγελματίες θα χρειαστούν μια «γενναία» βοήθεια από την πολιτεία ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Γι' αυτόν το λόγο το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης επαγγελματιών και επιχειρήσεων που θα ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα: Και το «μενού» περιλαμβάνει από διευκολύνσεις στην εξόφληση φόρων και δανείων έως και τη χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης και επενδυτικών σχεδίων. Ποια είναι όμως αυτά τα 8+1 μέτρα;

  1. Επιδότηση δόσεων δανείων
    Τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό έως και 90% και για διάστημα 9 μηνών έρχεται να καλύψει το κράτος μέσα από ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων: Η λεγόμενη «Γέφυρα 2» θα καλύπτει αυτή τη φορά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, θα επιδοτείται για εννέα μήνες η μηνιαία δόση επιχειρηματικών δανείων -με εξασφαλίσεις ή μη- ύψους έως 250.000 ευρώ, εφόσον ο τζίρος τους δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση.
  2. Μηδέν ενοίκιο και τον Φεβρουάριο
    Απαλλαγή από το ενοίκιο θα έχουν και τον Φεβρουάριο όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή στις 15 Ιανουαρίου. Με άλλα λόγια και εκείνες που θα ανοίξουν αύριο Δευτέρα 18 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν νοίκι ούτε για τον Ιανουάριο –όπως προέβλεπε προηγούμενη απόφαση- αλλά ούτε τον Φεβρουάριο. Έτσι, για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς και παρά το γεγονός ότι θα λειτουργήσουν κανονικά -με τους όποιους περιορισμούς επιβάλλει η υγειονομική κρίση- δεν θα έχουν τον «βραχνά» ενός πάγιου εξόδου, όπως είναι το ενοίκιο.
  3. Σταθερά μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση
    Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση -με ωφελημένο και τον τουρισμό- πιθανόν και έως το τέλος του 2021 εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία του κλάδου που βιώνει συνθήκες καταστροφής λόγω της παρατεταμένης καραντίνας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο.
  4. Έρχεται και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6
    Με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 να «σπάει τα κοντέρ» (πάνω από 500.000 επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση) και την «πλατφόρμα» να παραμένει ανοιχτή έως την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη ετοιμάζουν τον 6ο κύκλο που υπολογίζεται να βγει στον «αέρα» τον ερχόμενο Μάρτιο. Εδώ να σημειωθεί ότι τα ποσά των ενισχύσεων του κύκλου που ήδη «τρέχει» θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από τις 25 Ιανουαρίου.
  5. Ο διάδοχος της Επιστρεπτέας θα «μοιράζει» έως 3 εκατ. ευρώ
    Αμέσως μετά τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Αυτό το νέο εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο λόγω απώλειας τζίρου, αλλά λόγω μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά: πάγιες δαπάνες, ενοίκια, προμήθειες κλπ. Αν η εταιρεία έχει ήδη λάβει ενισχύσεις (πχ Επιστρεπτέα), τότε από το ποσό που θα της χορηγηθεί θα αφαιρεθούν τα ποσά από τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης στα οποία είχε ενταχθεί. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη συγκεκριμένη δράση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο της πανδημίας, κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η στήριξη που θα χορηγείται μέσω της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής δράσης θα καλύπτει μέρος των πάγιων εξόδων των δικαιούχων, με ανώτατο όριο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ανά επιχείρηση.
  6. Διευκολύνσεις εξόφλησης χρεών
    Εξόφληση συσσωρευμένων χρεών... κατά περίπτωση θα προβλέπει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που είναι στα «σκαριά»: Στο τραπέζι είναι και η πιθανότητα να «παγώσουν» εκ νέου τα χρέη του κορονοϊού και να μετατεθεί η εξόφλησή τους από τον Μάϊο του 2021 – σε πρώτη φάση- για τον Ιούνιο του 2021. Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά είναι μία βελτιωμένη εκδοχή της ήδη ψηφισμένης ρύθμιση για εξόφληση των «κορονο- χρεών» σε 12 ή 24 δόσεις: Οι 12 άτοκες ή οι 24 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) θα συνιστούν τη «βάση» για όλους τους οφειλέτες. Από εκεί και πέρα όμως, για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Με άλλα λόγια θα υιοθετηθεί αριθμός δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη.
  7. «Βροχή» επιδοτήσεων για επαγγελματίες
    «Δώρο» τα έξοδα για e-shop κάνει το κράτος: Επιδότηση που φτάνει έως και τα 5.000 ευρώ, μπορούν να εξασφαλίσουν επιχειρήσεις του λιανεμπορίου για να «στήσουν» το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα, μια απαραίτητη συνθήκη όπως εξελίσσεται την εποχή της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown. Μέσω της νέας δράσης χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% η δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο και έχει αναδρομικη ισχύ. Ήδη «τρέχει» και πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαντικών σωμάτων με ποσά έως και 5.000 ευρώ που αφορά στην εστίαση.
  8. Εγγυημένα δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις
    «Πράσινο φως» άναψε για ένα νέο «πακέτο» εγγυημένων δανείων επενδυτικού σκοπού προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέρα όμως από τα εγγυημένα επενδυτικά δάνεια, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να βγει στον «αέρα» και πρόγραμμα «έξυπνης» χρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης πολύ μικρών επιχειρήσεων με ποσά έως 50.000 ευρώ, επίσης εγγυημένων από το Δημόσιο. Μέσα από αυτό το «έξυπνο» πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό θα ενισχυθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ.

+ μία επέκταση μέτρων στήριξης
Η αναστολή συμβάσεων εργασίας όπως και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ όπως όλα δείχνουν θα επεκταθούν και τον Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: