Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Τρεις... καυτές πατάτες στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη

 

Τρεις... καυτές πατάτες στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη

Η στήριξη της απασχόλησης κατά τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα, οι αλλαγές σε ατομικό και συλλογικό εργασιακό δίκαιο καθώς και η κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων, στην ατζέντα των συζητήσεων του νέου υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η… αποσωλήνωση  της εγχώριας αγοράς εργασίας και συγκεκριμένα η μετάβαση από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, με αιχμή τις αναστολές συμβάσεων και τη χορήγηση κρατικών αποζημιώσεων, στη νέα «εργασιακή κανονικότητα», προβληματίζει κυβέρνηση και κοινωνικούς εταίρους καθώς φοβούνται εκτίναξη της ανεργίας.

Χθες, ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης είχε την πρώτη, διαδικτυακή συζήτηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, όπου και ανέλυσε τους βασικούς άξονες των προωθούμενων πολιτικών. Ένα από τα βασικά εργαλεία στα χέρια των αρμόδιων υπουργών του οικονομικού επιτελείου αποτελούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, στο πλαίσιο τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο υπουργός στους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας, η βέλτιστη αξιοποίησή τους για δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων αποτελεί προτεραιότητα, ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να «πιάσουν τόπο». Κάλεσε μάλιστα τη ΓΣΕΕ να προσφέρει τις γνώσεις της στην προσπάθεια αυτή, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία του Ινστιτούτου Εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε αυτή η μετάβαση, μετά και τη  σταδιακή άρση μέτρων όπως οι αναστολές, να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.  

Όσο για το επίπεδο των μισθών, τη σημαντική μείωσή τους εν μέσω πανδημίας καταγράφει έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η οποία, παράλληλα, καταδεικνύει και την απαισιοδοξία που διακατέχει τους Έλληνες εργαζόμενους, για την επόμενη της υγειονομικής κρίσης, ημέρα. Τους φόβους, τις ανασφάλειες αλλά και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολούνται εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημικής κρίσης οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, μετέφερε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Τα στοιχεία της έρευνας της ALCO μάλιστα ήρθαν να φωτίσουν την εικόνα μιας αγοράς εργασίας όπου έχουν ανατραπεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και έχει επιβληθεί η δραματική μείωση των εισοδημάτων, με  6 στους 10 εργαζόμενους να έχουν μείωση εισοδήματος και το 36% να δηλώνει ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη του 21%.   

Οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαναν στο νέο υπουργό ότι η σχέση που διαμορφώνει η πανδημία είναι ετεροβαρής, με αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα την εργατική πλευρά. Επίσης, έγινε εκτενής ενημέρωση για καταγγελίες ακραίας εργοδοτικής παραβατικότητας. Η ΓΣΕΕ ζήτησε, σύμφωνα με  πληροφορίες, την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και εντατικοποίηση των ελέγχων, με συνεργασία των αρμόδιων αρχών (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, Οικονομική Αστυνομία και Εθνική Αρχή Διαφάνειας).

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου) ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Ιδιαίτερα για το εργασιακό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τη φιλοσοφία του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου, τάχθηκε υπέρ του κοινωνικού διαλόγου και υπογράμμισε ότι όπως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια, δίνοντας το στίγμα ότι θα επιδιώξει συγκλίσεις χωρίς αιφνιδιασμούς. Ο υπουργός, τέλος, ξεκαθάρισε ότι η προσέλκυση των επενδύσεων πρέπει να συνδυαστεί με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας χωρίς εκπτώσεις.

Ο κύκλος  των επαφών του νέου υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματικούς-επιστημονικούς συνεχίζεται σήμερα με το προεδρείο του ΣΕΤΕ, ακολουθεί ο ΣΕΒ και στη συνέχεια  οι επιστημονικοί φορείς. Την ερχόμενη βδομάδα, σειρά έχουν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των επιστημόνων, το  εργασιακό σχέδιο νόμου με τις σημαντικές παρεμβάσεις στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, όπως επίσης και στον συνδικαλιστικό νόμο, το ζήτημα του κατώτατου μισθού, που μετά από τρεις αναβολές θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί εντός του 2021, αλλά και η κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αναμφίβολα θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων.   

Ρούλα Σαλούρουsalourou@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: