Τα μέτρα στήριξης της αγοράς για τον Απρίλιο
Την παράταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και για τον μήνα Απρίλιο κόστους 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Το συνολικό κόστος των μέτρων αναμένεται να υπερβεί σε πλήρη εξέλιξη τα 14 δισ. ευρώ το 2021, ποσό διπλάσιο από το αρχικά προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό.
Τα μέτρα είναι:
- Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία με μετάθεση πληρωμής της δόσης στο τέλος της ρύθμισης.
- Μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο για τις 200.000 που παραμένουν κλειστές. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ) θα συνεχίζουν και τον επόμενο μήνα να δίνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο στους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς.
- Καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ειδικά για τον Μάρτιο δεν χρειάζεται η υποβολή δήλωσης Covid βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
- Πάγωμα επιταγών και αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τους κομιστές των αξιογράφων κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία μέχρι τέλος Απριλίου
- Μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης των παραστατικών my data.
- Καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις αναλογικά για το διάστημα που βρίσκονται εκτός εργασίας με κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών .Θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν και τον μήνα Μάρτιο. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 330 εκατομμύρια ευρώ
- Παροχή δώρου Πάσχα για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021.Το κόστος ανέρχεται σε 210 εκατομμύρια ευρώ.
- Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διαμονής έως και τον Ιούνιο 2021
- Οι καλλιτέχνες θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον μήνα Μάρτιο
- Επιδότηση των επιχειρήσεων πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα κ.λ.π.
- Ξεναγοί τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτιο
- Επέκταση του προγράμματος "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" έως και τον Ιούνιο του 2021
- Παράταση των επιδομάτων ανεργίας δύο μήνων.
Σταϊκούρας: Οι παρεμβάσεις για τον Απρίλιο φτάνουν τα 1 δισ. ευρώ
Η παράταση της πανδημίας αποτελεί – από κάθε πλευρά – δυσάρεστη εξέλιξη, με δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους. Στην οικονομία, η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, έχει αποδείξει, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πολύμηνης περιπέτειας, ότι δρα έγκαιρα, μεθοδικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά.
Λάβαμε, με ευθύνη έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας, ευρύ πλέγμα μέτρων, για να περιορίσουμε, στον βαθμό του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Αυτό πράξαμε και πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώνοντας νέα δέσμη παρεμβάσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με την ενεργοποίηση πρόσθετων εργαλείων στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, το χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για τις επιχειρήσεις.
Αυτό πράττουμε και σήμερα, με πρόσθετες παρεμβάσεις για τον μήνα Απρίλιο, εκτός του αρχικού σχεδιασμού, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, επεκτείνοντας τα αποτελεσματικά μέτρα που μέχρι σήμερα έχουμε λάβει, για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, όσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το επιβάλλει. Έτσι, το συνολικό κόστος των μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων, των κλάδων που πλήττονται, και του Εθνικού συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ για το 2021, περίπου διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.
Η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 38 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021, στηρίζεται, κυρίως, στη διορατική, ορθολογική και συνετή χρήση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.
Συγκεκριμένα, ενώ η εκτέλεση του προϋπολογισμού, επί μήνες, καταγράφει δημοσιονομικά ελλείμματα, καταφέρνουμε να στηρίζουμε την οικονομία μέσω της συστηματικής και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές. Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Προσοχή όμως: το κόστος δανεισμού μιας χώρας εξαρτάται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, που άλλοι μπορεί να ελεγχθούν και άλλοι όχι. Συνεπώς, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί.
Να εφαρμόζουμε επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές σε περιόδους όπως η σημερινή, αξιοποιώντας την υφιστάμενη – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – δημοσιονομική ευελιξία, χωρίς ωστόσο να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Να υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές και να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να πετύχουμε, το συντομότερο δυνατόν, ταχεία ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη. Να αναλαμβάνουμε ορθές πρωτοβουλίες, όπως είναι η πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των υφιστάμενων δανείων προς το ΔΝΤ, προκειμένου να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, την ίδια περίοδο που έλλειμμα και χρέος αυξάνονται.
Ολα αυτά ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνουν τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και αξιολογούνται θετικά από τις αγορές. Όπως απεδείχθη με την πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση 30ετούς ομολόγου, πράξη που αντανακλά την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου