Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Με καθυστέρηση οι συμψηφισμοί για τις μειώσεις ενοικίων Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου

 Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις θα συμψηφιστούν τα κουρεμένα οικειοθελώς ενοίκια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Αυτό ενημερώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τα μεγάλα προβλήματα των ενοικιαστών προχώρησαν οικειοθελώς  στη μείωση κατά τουλάχιστον  30% των ενοικίων του περασμένου Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Αν και οι συμψηφισμοί θα μπορούσαν να γίνουν με τις τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα της έβδομης και όγδοης δόσης,  το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μεταθέσει τους συμψηφισμούς για μετά το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων ουσιαστικά πληρώνουν μόνο φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι συμψηφισμοί θα ξεκινήσουν στην καλύτερη περίπτωση μετά τον Ιούλιο.

Και η καθυστέρηση στους συμψηφισμούς οφείλεται στα άδεια κρατικά ταμεία. Δηλαδή η κυβέρνηση δεν ήθελε να απωλέσει στην παρούσα φάση έσοδα, τα οποία κινούνται επί ξυρού ακμής προκειμένου να μην αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα ο προϋπολογισμός και να αφήσει για μετά το άνοιγμα της αγοράς τους συμψηφισμούς, υπολογίζοντας ότι στο διάστημα αυτό θα αυξηθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου.

Σύμφωνα με νομοθεσία σε περίπτωση σχετικής συμφωνίας με το μισθωτή, το μίσθωμα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου,  2020 μειώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, με στόχο την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19. Οι εκμισθωτές ακινήτων οφείλουν υποβάλλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος ("Δήλωση Covid") και έχουν έκπτωση φόρου 12% επί τους αρχικού μισθώματος. Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει για τους ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε συμφωνία με τους μισθωτές :

- Δεν θεωρείται εισόδημα και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης το ανείσπρακτο ποσό λόγω συμφωνίας του με τον ενοικιαστή για μείωση του ενοικίου.

- Ο ιδιοκτήτης  έχει δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 12% του κανονικού ενοικίου, ανεξάρτητα αν η συμφωνημένη μείωση ανέρχεται σε οποιοδήποτε μεγαλύτερο ποσοστό. Για να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει στο TAXISnet δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid).

-Το ποσό της έκπτωσης φόρου που θα κερδίσει ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αφαιρεθεί από τις παρακάτω κατηγορίες φορολογικών οφειλών του: α) φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης που βεβαιώθηκαν μαζί στο  εκκαθαριστικό, β) ΕΝΦΙΑ , γ) ΦΠΑ .

Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην προαιρετική μείωση μισθωμάτων να μην σπεύσουν να εξοφλήσουν πρόωρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, προκειμένου οι επόμενες επιστροφές τους να αφαιρεθούν από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις καθώς ήταν και παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει η εκκαθάριση και ο συμψηφισμός των επιστροφών που δικαιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: