Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Έτσι δεν γεμίζουν τα ταμεία


Παρέμβαση στο "Πρώτο Θέμα" Κυριακή 5/12/2010

Ετσι δεν γεμίζουν τα ταμεία

Είναι ίδιων των οικονομικών επιτελείων να νομοθετούν με το χαρτί και το μολύβι και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες τις αγοράς.

Για μια ακόμη φορά επανελήφθη το γνωστό σενάριο.

«Αυτά μου λείπουν ,αυτά μάζεψα πέρυσι επί 10%, άρα αυτά θα προϋπολογίσω για φέτος».

Η αγορά όμως δεν λειτουργεί έτσι και τα στελέχη, πολιτικά και υπηρεσιακά, του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό.

Κατά πρώτων γιατί την έχουν «πατήσει» πολλές φορές και κατά δευτέρων γιατί θεωρούμε ότι είναι έγκριτοι οικονομολόγοι.

Εκτός αν βάλθηκαν να επιβεβαιώσουν όσα λένε για μας οι κακές γλώσσες, δηλαδή ότι ο οικονομολόγος είναι ο επιστήμονας που θα σου αναλύσει με ακρίβεια γιατί απέτυχαν οι προτάσεις που σου είχε παρουσιάσει.

Η πολιτική αυτή επικράτησε, σαν λογική, και σήμερα σε μια εποχή βαθειάς ύφεσης της οικονομίας. Τα αποτελέσματα της είναι ορατά κάθε φορά που εξαγγέλλεται μια ακόμη αύξηση σε έμμεσους και άμεσους φόρους.

Αντί τα ταμεία να γεμίζουν ερχόμαστε να διαπιστώσουμε, πάντα εκ των υστέρων, ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Να αναφερθούμε στον φόρο στα τσιγάρα και στα ποτά, στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα ή τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ;

Σε εποχές προσπάθειας να αποπληθωρίσουμε την οικονομία μας , κατορθώσαμε να έχουμε περίπου 5,5% πληθωρισμό, που όπως παραδέχονται όλοι είναι «φορολογικός πληθωρισμός».

Είναι σίγουρο ότι το μόνο «όπλο» μας να επανεκκινήσουμε την οικονομία της χώρας είναι η αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση.

Μήπως θα πρέπει όμως να επανεξετάσουμε την αύξηση των φόρων;

Το πρώτο βήμα έγινε, έστω και καθυστερημένα με την μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες και στα φάρμακα.

Το πρώτο μέτρο μας κάνει ανταγωνιστικούς απέναντι στους ανταγωνιστές μας, που εδώ και χρόνια είχαν μικρότερο συντελεστή ΦΠΑ σ τις τουριστικές υπηρεσίες.( Γαλλία 5,5%, Πορτογαλία και Κύπρο 5%, Ισπανία 7%, Τουρκία 8% και Γερμανία 7%).

Το δεύτερο , περά από μια ανάσα στα νοικοκυριά, δίνει και μια ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όμως η μείωση των συντελεστών στο ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες, θεωρούμε ότι πρώτα και κύρια θα δώσει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αφού θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη στους καταναλωτές, και κατά δεύτερο θα μειώσει την «δυνατότητα» και την τάση για φοροκλοπή του, την μαύρη συναλλαγή.

Αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ οδηγούν τους συναλλασσόμενους την διαπραγμάτευση. Η σκέψη είναι απλή.

«Γιατί να μην γλυτώσω το ¼ της αξίας του προσφερόμενου είδους;»

Έτσι όμως το κράτος δεν χάνει μόνο τον ΦΠΑ, αλλά και τους φόρους που απορρέουν από την νόμιμη πώληση και καλλιεργεί και την ίδια νοοτροπία.

Πέρα όμως από την αύξηση της ίδιας της κατανάλωσης, με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η μείωση σε έμμεσους και άμεσους φόρους θα «σπάσει» και τον κύκλο του πληθωρισμού.

Μην ξεχνάμε ότι η αύξηση για παράδειγμα στα καύσιμα δεν επηρεάζει μόνο τα εισιτήρια και τα έξοδα μετακίνησης των πολιτών αλλά παράλληλα αυξάνει και το κόστος των προϊόντων από την αύξηση στην μεταφορά των πρώτων υλών , την επεξεργασία αλλά και την μεταφορά των προϊόντων στο ράφι.

Είναι καιρός το οικονομικό επιτελείο να δει και την άλλη όψη του νομίσματος. Την μείωση των φορολογικών συντελεστών

Να δει την πραγματική οικονομία και όχι μόνο την εισπρακτική πλευρά των φορολογικών μέτρων.

Εισπρακτική πλευρά που μέχρι σήμερα, με τα μέτρα που εφαρμόζει, το μόνο που «παράγει» είναι ελλείμματα.

Απόστολος Ε Αλωνιάτης

Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

Οικονομικός Διευθυντής PROSVASIS AEBE

Δεν υπάρχουν σχόλια: