ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 876 ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Φορο-ελαφρύνσεις μόνο με εισοδηματικά κριτήρια
Της Μαρίας Βουργάνα
Σχέδιο για περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογουμένους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, την περικοπή κατά 50% των φοροαπαλλαγών για νοικοκυριά με εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Με τον κατάλογο των φοροαπαλλαγών να είναι μακρύς και την τρόικα να πιέζει για κατάργησή τους, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται δεκάδες φοροαπαλλαγές. Με τις περικοπές και καταργήσεις εκτιμάται ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ.
Ειδικά όσον αφορά τις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στη θέσπιση κλιμακωτών εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπτώσεις δαπανών θα διατηρηθούν για τα χαμηλά εισοδήματα, θα περικοπούν για τα μεσαία και θα καταργηθούν πλήρως για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται:
1 Να καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ., για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. Οι εκπτώσεις θα περικοπούν κατά 50% για όσους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και θα διατηρηθούν για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
2 Να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
3 Να καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
4 Να καταργηθούν οι μειώσεις στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
5 Να περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων. Επανεξετάζονται οι διατάξεις που προβλέπουν:
- Αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο.
- Αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος, 250.000 ευρώ, εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.
Κοστίζουν 6 δισ.
Ο συνολικός αριθμός των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 έφθανε τις 876, ενώ το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνούσε τα 6 δισ. ευρώ.
Ο συνολικός αριθμός των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 έφθανε τις 876, ενώ το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνούσε τα 6 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
- 1,8 δισ. ευρώ κοστίζουν οι εκπτώσεις δαπανών (ασφαλίστρων ζωής, διδάκτρων, ενοικίων, εισφορών στον ΟΑΕΕ, ιατρικών εξόδων, τόκων στεγαστικών δανείων κ.λπ.) από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο και οι λοιπές μειώσεις φόρου εισοδήματος (πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου, ειδικός τρόπος φορολόγησης ναυτικών-ιπταμένων κ.λπ.). Οκτώ στους δέκα φορολογουμένους κάνουν χρήση των εκπτώσεων δαπανών από νοσήλια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ενοίκια.
- Σε 82,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών και φορολόγησή της με βάση τη φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.).
- Απώλειες εσόδων 104,2 εκατ. ευρώ προκαλούν οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).
- 795,4 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μόνο η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει στο Δημόσιο 205,19 εκατ. ευρώ.
- Απώλειες εσόδων 454,75 εκατ. ευρώ προκαλούν οι φοροαπαλλαγές και οι μειωμένοι συντελεστές στο ΦΠΑ.
- Κόστος 2,83 δισ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος), των καπνικών, των αλκοολούχων και των λοιπών προϊόντων.
- Στα 35,86 εκατ. ευρώ ανέρχεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης.
Προτάσεις που εξετάζονται
- Πλήρης κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογουμένους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
- Περικοπή κατά 50% των φοροαπαλλαγών για νοικοκυριά με εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ.
- Διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου