Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Αλλάζει η αγορανομική νομοθεσία μετά από 66 χρόνια


ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Αλλάζει η αγορανομική νομοθεσία μετά από 66 χρόνια

Αλλάζει η αγορανομική νομοθεσία μετά από 66 χρόνια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Στο τέλος της έφτασε η 66χρονη πορεία της αγορανομικής νομοθεσίας καθώς χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το νέο απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο.
Από τα 363 άρθρα που ήταν σε 485 σελίδες απομένουν μόλις 152 σε 89 σελίδες και έτσι τερματίζεται ένα καθεστώς που όριζε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων κατά την περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου μέχρι και σήμερα.
Το νέο πλαίσιο «Κανόνες Διακίνησης – Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» έρχεται να μειώσει το κόστος λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων και να θωρακίσει... τους καταναλωτές έναντι των επιχειρήσεων. Θα τεθεί δε, σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου.
Ανάμεσα στις κυριότερες αλλαγές που φέρνουν οι νέοι κανόνες είναι:
  1. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υποχρεώνονται να αναγράφουν στις αποδείξεις λιανικής χωριστά την αξία των υπηρεσιών του και χωριστά την αξία του ΦΠΑ.
  2. Οι επιχειρήσεις που πωλούν βιομηχανικά προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης υποχρεωτικά στις πινακίδες θα αναγράφουν την αξία τους προ και μετά επιβολής ΦΠΑ.
  3. Για τα καυσόξυλα, προκειμένου να περιοριστούν τα κόλπα με το βάρος οι έμποροι θα πωλούν τις ποσότητες με μονάδες μέτρησης το κυβικό μέτρο και όχι τα κιλά ή τον τόνο. Για το σκοπό αυτό άλλωστε θα επιτρέπεται και η πώληση τους σε συσκευασίες, σε παλέτες κλπ.
  4. Κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόστος μιας υπηρεσίας εκτίμησης (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, ενεχυροδανειστήρια κλπ.) και να συναινεί στην παροχή της κύριας υπηρεσίας προτού ο κάτοχος προβεί σε αυτήν.
  5. Καθορίζονται με σαφήνεια τα είδη και οι ανώτατες τιμές πώλησης σε επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε χώρους ή περιοχές όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός (π.χ. κυλικεία πλοίων, νοσοκομείων κλπ.).
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται με ένα σύγχρονο πλαίσιο και τους παρέχεται:
  1. Ένα δομημένο και απλό κανονιστικό περιβάλλον με σαφείς κανόνες και απλοποιημένο από περίπλοκές και αντιφατικές υποχρεώσεις που απέρρεαν από το μακρινό παρελθόν.
  2. Ένα σύνολο κανόνων χωρίς αντιφάσεις με άλλες εθνικές ρυθμίσεις και πάντοτε σε πλήρη εναρμόνιση με το πλαίσιο που υποδεικνύει η σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Παράλληλα με τους κανόνες «ΔΙΕΠΠΥ», προχωρεί η πλήρης αναμόρφωση του σχετικού νόμου πλαισίου, του «Αγορανομικού Κώδικα» του 1946, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία τόσο με το δίκαιο του ανταγωνισμού όσο και με το σύγχρονο κυρωτικό πλαίσιο.
Με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς τόνισε: «Η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις παντού, προχωρεί στην αναμόρφωση των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Βήμα προς βήμα, εξαλείφουμε το τμήμα εκείνο του θεσμικού πλαισίου που παρουσίαζε εμφανή σημάδια αναχρονισμού. Όπως η Πολιτεία κάνει το καθήκον της, είναι ώρα και οι δυνάμεις της αγοράς να κάνουν το δικό τους. Στρεβλές πρακτικές, αθέμιτες συμπεριφορές και νόθευση του ανταγωνισμού, θα αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Η Πολιτεία δίνει το παράδειγμα. Όλοι οφείλουν να το ακολουθήσουν, για το κοινό καλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: